Paus Francis memecat uskup terkenal yang mengaku merogol keponakannya

(SeaPRwire) –   Paus Francis pada Khamis mengeluarkan seorang uskup Belgium yang terkenal kerana mengaku melakukan penderaan ke atas keponakannya 14 tahun lalu tanpa menerima sebarang hukuman dari Vatican.

Kes Roger Vangheluwe, bekas uskup Bruges, lama menjadi simbol ketidakjujuran dan ketidakcekapan Gereja Katolik dalam menangani kes-kes penderaan. Beliau dibenarkan bersara secara senyap selepas skandal itu meletus pada 2010, tetapi ketuanya, Kardinal Godfried Danneels, terperangkap dalam rakaman video meminta salah seorang mangsa untuk menyimpan penderaannya rahsia sehingga uskup itu meninggalkan jawatan.

Pengumuman Vatican bahawa Francis telah mengeluarkan Vangheluwe datang beberapa bulan sebelum paus itu melawat Belgium, di mana kes itu akan menjadi gangguan dan masalah yang tidak diingini.

Vangheluwe, 87, terkenal di peringkat antarabangsa pada 2010 berikutan pendedahan bahawa beliau telah mendera keponakan muda beliau selama lebih satu dekad ketika menjadi paderi dan kemudian uskup. Beliau kemudian mengaku juga mendera keponakan kedua. Selama ini, beliau menggambarkan penderaannya sebagai “permainan kecil” yang tidak melibatkan “seks kasar.”

Beliau dibenarkan bersara dua tahun sebelum umur persaraan normal, tetapi tidak menghadapi sebarang hukuman lanjut. Ia merupakan bukti penolakan umum Vatican ketika itu untuk menghukum uskup Katolik walaupun atas kesalahan jenayah seks yang diakui.

Kedutaan Vatican di Belgium menyatakan dalam kenyataan Khamis bahawa beberapa bulan kebelakangan ini “unsur-unsur baru yang teruk” telah dilaporkan kepada pejabat Vatican mengenai penderaan seks yang menjustifikasikan pembukaan semula kes itu.

Ia tidak menyatakan maklumat baru apa yang diterima. Tetapi beberapa bulan kebelakangan ini, para uskup Belgium sendiri semakin terbuka dalam menyatakan kemarahan mereka terhadap kegagalan Vatican untuk mengambil tindakan terhadap Vangheluwe.

Pada September, Uskup Antwerp Johan Bonny memberitahu penyiar Belgium VRT bahawa para uskup Belgium telah meminta Vatican selama bertahun-tahun, secara bertulis dan secara peribadi, untuk mengeluarkan Vangheluwe tetapi tidak mendapat sebarang respon.

Dalam kenyataannya, kedutaan Vatican menyatakan selepas pembelaan Vangheluwe didengar, Dicastery untuk Ajaran Iman menyajikan kes itu kepada Francis pada 8 Mac. Tiga hari kemudian, katanya, Francis mengeluarkan keputusan untuk menerima cadangan bahawa Vangheluwe perlu dikeluarkan. Ia merupakan hukuman paling berat yang boleh dikenakan Vatican, tetapi ia hanya bermakna bahawa Vangheluwe kini seorang awam dan tidak boleh mengaku dirinya sebagai paderi.

Beliau meminta dibenarkan tinggal di sebuah rumah persinggahan “tanpa sebarang hubungan dengan dunia” untuk mengabdikan dirinya kepada doa dan penyesalan, kenyataan itu berkata.

Lieve Halsberghe, seorang penyokong mangsa penderaan Belgium, berkata pengeluaran Vatican yang terlambat itu tidak membawa sebarang keadilan kepada mangsa-mangsa Vangheluwe dan hanyalah “stunt PR” menjelang lawatan Francis nanti tahun ini ke Leuven, di mana paus itu akan memperingati ulang tahun ke-600 universiti Katolik Belgium.

“Imej-imej ditemui pada 2011 di komputer lelaki itu dan tiada tuduhan dikenakan, kerana Vangheluwe dilindungi di tempat-tempat tinggi,” kata Halsberghe kepada Agensi Berita Associated Press. “Tindakan Vatican hari ini, selepas 14 tahun berpura-pura dengan surat ke dan dari Vatican, tidak lebih daripada stunt PR Vatican, dipaksa oleh para uskup Belgium.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.