Patung kardinal Jerman akhirnya akan dikeluarkan ekoran tuduhan penderaan seksual

Patung Cardinal Franz Hengsbach yang sudah meninggal akan dikeluarkan dari luar katedral di Jerman Barat selepas tuduhan penderaan seksual terhadapnya muncul, kata pegawai gereja Katolik pada hari Jumaat.

Memorial untuk mangsa penderaan seksual akan dicipta untuk menggantikan patung itu, yang didirikan pada tahun 2011, lapor agensi berita Jerman dpa, merujuk kepada Thomas Zander, dekan katedral bandar Essen.

Langkah itu diambil selepas beberapa jam perbincangan tertutup.

Kontroversi sekitar patung, yang terletak tepat di luar Katedral Essen, bermula pada hari Selasa apabila Keuskupan Jerman Essen dan Paderborn mengumumkan bahawa mereka telah memulakan siasatan ke atas sekurang-kurangnya tiga tuduhan penderaan seksual yang dibawa terhadap Hengsbach.

Dua tuduhan bertarikh kembali ke 1950-an dan 1960-an. Kes pertama mendakwa bahawa Hengsbach menyalahgunakan seorang gadis berusia 16 tahun pada tahun 1954 ketika beliau masih menjadi uskup bantuan di bandar Jerman Paderborn. Kes kedua bertarikh kembali ke 1967 apabila beliau didakwa menyerang seorang lagi wanita semasa di Essen ketika beliau sudah menjadi uskup.

Tuduhan terbaru dibuat oleh mangsa ketiga pada Oktober 2022.

Hengsbach mengasaskan Keuskupan Essen pada tahun 1958 yang beliau pimpin sehingga kematiannya pada usia 80 tahun pada tahun 1991.