Pasukan tempur wanita IDF yang diketuai menghapuskan hampir 100 pengganas Hamas dalam pertempuran di sempadan, laporan mengatakan

Sebuah skuad tempur campuran Israel yang diketuai wanita telah menghapuskan hampir 100 pengganas Hamas semasa melindungi bandar-bandar sepanjang sempadan Israel, menurut laporan.

Leftenan Kolonel Or Ben-Yehuda mengetuai Batalion Caracal, sebuah unit infantri tempur campuran yang telah melindungi Israel berhampiran Laluan Gaza Selatan daripada penyusupan Hamas, lapor akhbar Jerusalem Post.

“Latihan dan prestasi mereka di medan pertempuran telah memadamkan sebarang keraguan. Mereka berjuang dengan gagah, menyelamatkan nyawa, dan muncul sebagai wira,” kata Ben-Yehuda mengenai askar wanita, menurut akhbar itu.

Ben-Yehuda menerima laporan mengenai pengganas Hamas berhampiran kibbutz Sufa dan Nirim sepanjang sempadan berhampiran Laluan Gaza Selatan, laporan itu menyatakan. Katanya beliau membawa askar-askarnya ke Sufa dan mengetahui pengganas telah memasuki pangkalan tentera.

Skuad Israel bertembung dengan konvoi hampir 50 pengganas dan kedua-dua pihak bertukar tembakan, menurut laporan itu.

Pertempuran itu berlarutan hampir empat jam, menurut laporan itu, dengan Ben-Yehuda dan Batalion Caracal menangkis usaha pengganas untuk mengelilingi mereka. Laporan itu menyatakan pasukan Israel menggunakan peluru berpandu anti-perisai ringan untuk membantu menghapuskan dan menyebarkan pengganas.

Pasukan laut Israel akhirnya tiba untuk membantu membersihkan pengganas dari pangkalan, yang sepenuhnya diselamatkan selepas 14 jam, menurut akhbar itu.

Ben-Yehuda berkata askar-askar wanita dalam batalion itu memainkan peranan penting dalam melindungi bandar dan menangkis militan. Katanya unitnya telah membunuh kira-kira 100 pengganas semasa pertempuran.

“Tiada lagi keraguan mengenai askar tempur wanita, yang telah mengatasi setiap pertembungan dengan pengganas,” kata Ben-Yehuda menurut outlet itu. “Kini, kami bertanggungjawab terhadap 11 bandar dan sedang bersedia untuk sebarang gerakan darat potensi untuk memastikan keselamatan kawasan sempadan Selatan Gaza dan sempadan Mesir.”