Pasukan Rusia menjatuhkan drone Ukraine, peluru berpandu meletup dan membakar depot minyak Klintsy

(SeaPRwire) –   Sebuah depot minyak telah terbakar selepas tentera tentera Rusia menembak jatuh sebuah drone Ukraine.

Sebuah pesawat udara tanpa pemandu sedang terbang di atas bandar Klintsy apabila tentera tentera Rusia memaksa ia jatuh, menyebabkan ia melepaskan munisi ke dalam ladang minyak.

“Sebuah drone berbentuk pesawat udara telah ditembak jatuh oleh kementerian pertahanan menggunakan cara radio-elektronik. Apabila sasaran udara itu dimusnahkan, munisinya terjatuh di kawasan depot minyak Klintsy,” Gabenor wilayah Alexander Bogomaz menulis di media sosial.

Sumber Rusia mendakwa tiada seorang pun yang cedera dalam letupan itu, tetapi pihak berkuasa tempatan terpaksa memanggil bomba untuk menangani kebakaran yang berikutnya.

Jurucakap perisikan tentera Ukraine Andriy Yusov tidak mengesahkan atau menafikan keterlibatan Ukraine dalam letupan yang meletupkan depot minyak itu.

“Peristiwa seperti itu sering berlaku di kemudahan tentera negara penyerang,” kata Yusov.

Gambar dari tapak kejadian menunjukkan lajur asap hitam tebal menyembul dari kemudahan itu sebagai kawasan kawasan kemudahan itu.

Ini hanyalah serangan terkini dalam siri serangan terhadap infrastruktur tenaga yang ditukar oleh tentera Rusia dan Ukraine.

Kebakaran besar yang serupa merosakkan gudang sebuah peniaga dalam talian di St. Petersburg, Rusia minggu lepas, video menunjukkan.

Hampir 300 bomba dan puluhan enjin bomba, serta helikopter, berjuang untuk memadamkan kebakaran itu, kata Kementerian Situasi Kecemasan, sebagai pekerja di dalam berlari dengan panik untuk selamat.

Pemilik gudang, Wildberries, berkata dalam kenyataan bahawa semua kakitangannya telah dievakuasi dan tiada kecederaan.

Michael Dorgan dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.