Pasukan Rusia memaksa beribu-ribu rakyat Ukraine menerima pasport Rusia

(SeaPRwire) –   Beliau dan ibu bapanya antara yang terakhir di kampung mereka mengambil pasport Rusia, tetapi tekanan semakin tidak tertahankan.

Pada pukulan ketiga beliau daripada askar Rusia di wilayah Kherson, Vyacheslav Ryabkov mengalah. Askar itu patahkan dua tulang rusuk beliau, tetapi muka beliau tidak lebam untuk gambar pasport beliau yang tidak tersenyum, diambil pada September 2023.

Ia tidak cukup.

Pada Disember, mereka tangkap tukang las itu di jalan pulang dari kerja. Kemudian salah seorang menghantam belakang senjata laras panjangnya ke muka Ryabkov, memecahkan jambatan hidung beliau.

“Mengapa kamu tidak berjuang untuk kami? Kamu sudah ada pasport Rusia,” mereka desak. Pukulan itu terus sehingga lelaki berusia 42 tahun itu tidak sedarkan diri.

“Marilah kita habiskan ini,” kata seorang askar.

Berjaya memaksakan pasportnya ke hampir keseluruhan penduduk Ukraine yang diduduki dengan membuatnya mustahil untuk terus hidup tanpa mereka, memaksa ratusan ribu orang ke warganegaraan di hadapan pilihan raya yang Vladimir Putin pastikan akan menang, penyiasatan oleh Associated Press mendapati.

Pasport Rusia diperlukan untuk membuktikan pemilikan harta dan mengekalkan akses ke penjagaan kesihatan dan pendapatan persaraan. Penolakan boleh menyebabkan kehilangan hak jagaan kanak-kanak, penjara – atau lebih buruk. Undang-undang Rusia baharu menetapkan bahawa sesiapa di wilayah diduduki yang tidak mempunyai pasport Rusia menjelang 1 Julai boleh dihukum penjara sebagai “warganegara asing”.

Tetapi Rusia juga menawarkan insentif: elaun untuk meninggalkan wilayah diduduki dan berpindah ke Rusia, bantuan kemanusiaan, pendapatan untuk warga tua, dan wang untuk ibu bapa bayi baru – dengan sijil kelahiran Rusia.

Setiap pasport dan sijil kelahiran yang dikeluarkan menjadikannya lebih sukar bagi Ukraine untuk menuntut semula tanah dan kanak-kanaknya yang hilang, dan setiap warganegara baru membenarkan Rusia untuk mendakwa hak – walaupun palsu – untuk mempertahankan rakyatnya terhadap jiran yang bermusuhan.

Penyiasatan AP mendapati bahawa kerajaan Rusia telah merampas sekurang-kurangnya 1,785 rumah dan perniagaan di wilayah Donetsk dan Zaporizhzhia sahaja.

AP bercakap tentang sistem untuk memaksakan warganegaraan Rusia di wilayah diduduki kepada lebih daripada sedozen orang dari rantau itu, bersama-sama dengan aktivis yang membantu mereka melarikan diri dan pegawai kerajaan yang cuba menangani apa yang menjadi mimpi buruk birokrasi dan psikologi bagi banyak orang.

Penasihat hak asasi manusia Ukraine, Dmytro Lubinets, berkata “hampir 100% … daripada keseluruhan penduduk yang masih tinggal di wilayah sementara diduduki Ukraine” kini mempunyai pasport Rusia.

Di bawah undang-undang antarabangsa sejak 1907, ia dilarang memaksa orang “bersumpah setia kepada Kuasa Musuh.” Tetapi apabila Ukrainians memohon pasport Rusia, mereka perlu mengemukakan data biometrik dan maklumat telefon bimbit serta bersumpah taat setia.

“Orang di wilayah diduduki, mereka adalah askar pertama untuk berjuang menentang Ukraine,” kata Kateryna Rashevska, peguam yang membantu Ukraine membawa kes jenayah perang terhadap Putin di Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Gabungan paksaan dan rayuan apabila berkaitan dengan pasport Rusia bermula dengan pengilhakan Crimea pada 2014. Warganegaraan Rusia diberikan secara automatik kepada penduduk tetap Crimea dan sesiapa yang menolak kehilangan hak pekerjaan, penjagaan kesihatan dan harta.

Sembilan bulan selepas Rusia menduduki semenanjung itu, 1.5 juta pasport Rusia telah dikeluarkan di sana, mengikut statistik yang dikeluarkan oleh kerajaan Rusia pada 2015. Tetapi Ukrainians mengatakan masih mungkin berfungsi tanpa satu untuk tahun-tahun berikutnya.

Bermula Mei 2022, Rusia meluluskan undang-undang untuk mempermudahkan penerimaan pasport bagi Ukrainians, terutamanya dengan mengangkat kebiasaan tempoh kediaman dan keperluan pendapatan. Pada April 2023 datang hukuman: Sesiapa di wilayah diduduki yang tidak menerima warganegaraan Rusia akan dianggap tanpa warganegara dan perlu mendaftar dengan Kementerian Dalam Negeri Rusia.

“Anda boleh lihat dalam cap pasport: Sekiranya seseorang mendapat pasport mereka pada Ogos 2022 atau lebih awal, mereka pasti pro-Rusia. Jika pasport dikeluarkan selepas masa itu – ia pasti dipaksa,” kata Oleksandr Rozum, peguam yang meninggalkan bandar Berdyansk yang diduduki dan kini mengendalikan zon birokratik abu-abu untuk Ukrainians di bawah pendudukan yang meminta bantuannya, termasuk rekod harta, sijil kelahiran dan kematian dan perceraian.

Situasi berbeza bergantung kepada kehendak pegawai Rusia yang mengurus rantau tertentu, mengikut temu bual dengan Ukrainians dan melihat akaun Telegram yang diwujudkan oleh pegawai pendudukan.

Dalam temu bual yang dimuat naik baru-baru ini, Yevgeny Balitsky, gabenor Moscow yang dilantik di Zaporizhzhia, berkata sesiapa yang menentang pendudukan boleh dibuang. “Kami memahami bahawa orang-orang ini tidak dapat dimenangi dan mereka perlu diurus dengan lebih keras lagi pada masa hadapan,” katanya. Balitsky kemudian merujuk kepada membuat “keputusan sangat keras yang tidak akan saya bincangkan.”

Bahkan kanak-kanak dipaksa mengambil pasport Rusia.

Peraturan yang ditandatangani pada 4 Januari oleh Putin membenarkan pemberian kerakyatan secara pantas untuk anak yatim dan “mereka tanpa jagaan ibu bapa”, yang termasuk kanak-kanak yang ibu bapa mereka ditahan di wilayah diduduki. Hampir 20,000 kanak-kanak Ukraine hilang ke Rusia atau wilayah di bawah kawalannya, mengikut kerajaan Ukraine, di mana mereka boleh diberi pasport dan diambil sebagai warganegara Rusia.

“Ini tentang pemusnahan identiti,” kata Rashevska, peguam yang terlibat dalam kes jenayah perang.

Natalia Zhyvohliad, ibu kepada sembilan kanak-kanak dari pinggir bandar Berdyansk, mempunyai idea yang baik tentang apa yang bersedia untuk kanak-kanaknya jika dia kekal.

Zhyvohliad berkata kira-kira separuh bandaranya sebanyak 3,500 orang meninggalkan tidak lama selepas itu ke tanah Ukraine, sesetengah secara sukarela dan sesetengah dideportasikan melalui garis hadapan melalui 25 batu berjalan kaki. Yang lain menyambut pendudukan: Anak saudaranya dengan bersemangat mengambil warganegaraan Rusia, seperti sesetengah jirannya.

Tetapi dia berkata ramai orang seperti dirinya – mereka yang Rusia hina sebagai “pelayan”: Orang menunggu pembebasan Ukraine. Dia mengekalkan kanak-kanaknya yang lebih muda, yang berusia antara 7 hingga 18 tahun, di rumah dari sekolah dan berusaha mengajar mereka dalam bahasa Ukraine. Tetapi kemudian seseorang mengadu, dan dia terpaksa menghantar mereka ke sekolah Rusia.

Pada sebarang masa, katanya, askar akan mengetuk pintunya dan bertanya mengapa dia belum mempunyai pasport lagi. Satu kawan mengalah kerana perlu ubat untuk penyakit kronik. Zhyvohliad kekal sehingga musim gugur, hampir tidak percaya ancaman untuk mengusirnya dan menghantar anak-anaknya ke pusat anak yatim di Rusia atau untuk menggali parit.

Kemudian pada musim gugur tahun lepas, ketua sekolah memaksa anak lelakinya berusia 17 tahun dan 18 tahun mendaftar untuk draf dan memerintah mereka memohon pasport sementara itu. Pilihan mereka, kata ketua sekolah, adalah untuk menjelaskan diri kepada perkhidmatan keselamatan dalaman Rusia.

Menjelang akhir 2023, sekurang-kurangnya 30,000 lelaki Crimea telah dipanggil berkhidmat dalam tentera Rusia sejak semenanjung itu diilhakkan, mengikut laporan PBB.

Jelas bagi Zhyvohliad apa risiko anak lelakinya.

Dengan air mata di matanya dan kaki gemetar, dia pergi ke pejabat pasport.

“Saya mengekalkan bendera Ukraine semasa pendudukan,” katanya. “Bagaimana saya boleh memohon perkara buruk ini?”

Dia berharap menggunakannya hanya sekali – di sekatan terakhir Rusia sebelum menyeberang ke wilayah di bawah kawalan Ukraine.

Apabila Zhyvohliad tiba di apa yang dikenali sebagai titik penapisan di Novoazovsk, Rusia memisahkan beliau dan dua anak lelakinya yang paling tua dari kanak-kanak yang lain. Mereka perlu menandatangani persetujuan untuk lalui ujian pengesahan kebohongan. Kemudian Zhyvohliad ditarik ke sebelah sendiri.

Selama 40 minit, mereka meneliti telefon bimbitnya, mengambil cap jari dan gambar serta soal beliau, tetapi akhirnya membenarkan beliau melalui. Kanak-kanak menunggu beliau di sebelah lain. Beliau rindu rumah tetapi tidak menyesali meninggalkannya.

“Saya menunggu sehingga saat terakhir untuk dibebaskan,” katanya. “Tetapi perkara ini dengan anak lelaki saya mungkin dipanggil berkhidmat adalah titik akhir.”

Seringkali keputusan antara hidup dan mati lebih segera.

Pegawai pendudukan Rusia telah mengatakan hari itu semakin dekat apabila hanya mereka dengan pasport Rusia dan semua dokumen wajib Rusia akan dibenarkan tinggal.

“Mereka yang tidak mematuhi akan dibuang,” kata salah seorang pegawai itu kepada seorang wanita berusia 70 tahun yang enggan memohon pasport. “Kami akan mengusir anda.”

Oleh itu, ramai orang cuba melarikan diri sebelum ia terlambat. Tetapi jalan keluar semakin sukar didapati.

Pada Oktober, Rusia mengumumkan pengurangan kuota penghijrahan ke wilayah Rusia. Pada November, pegawai pendudukan di Zaporizhzhia mengumumkan pengurangan elaun untuk mereka yang melarikan diri.

Dan pada Disember, Rusia meluluskan undang-undang baharu yang menjadikan penghijrahan keluar wilayah diduduki Ukraine sebagai jenayah.

“Mereka cuba mengunci kami di sini,” kata aktivis hak asasi manusia Oleksandra Matviychuk berpangkalan di Kyiv. “Mereka mahu menjadikan kami warga Rusia selama-lamanya.”

Tetapi ramai masih cuba melarikan diri. Mereka yang tinggal berharap untuk pembebasan.

Seperti Vyacheslav Ryabkov, yang kini bersembunyi di sebuah bandar kecil Ukraine. Beliau berkata dia tidak akan pernah memohon pasport Rusia lagi, walaupun nyawa bergantung kepada itu.

“Saya berharap untuk kembali ke rumah saya,” katanya. “Saya berharap Ukraine akan menang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.