Pasukan polis London berjanji untuk mereformasi berikutan laporan menuduh jabatan rasisme, misogini, homofobia

London’s police force berkata bahawa lebih daripada 1,000 pegawai kini digantung atau dalam tugas terhad kerana jabatan mempertingkatkan usaha untuk membasmi polis yang jahat berikutan laporan memarakkan yang mendapati ia secara institusi rasis, homofobik dan misoginistik.

Timbalan Penolong Pesuruhjaya Stuart Cundy berkata ia akan mengambil masa bertahun-tahun untuk Metropolitan Police Service untuk menyingkirkan pegawai yang telah melanggar piawaian atau tidak disaring dengan betul sebelum mereka diambil bekerja, dengan kira-kira 60 pegawai menghadapi pendengaran tatatertib setiap bulan.

“Ini akan mengambil satu, dua atau lebih tahun untuk membasmi mereka yang korup,” kata Cundy dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari Selasa.

Angka-angka itu dikeluarkan setahun selepas Pesuruhjaya Mark Rowley mengambil alih kepimpinan Met, berikrar untuk mereformasikan pasukan yang telah digoncangkan oleh beberapa skandal, termasuk penangkapan seorang pegawai yang sedang berkhidmat kerana menculik dan membunuh seorang wanita muda.

Pada bulan Mac, pasukan polis meminta maaf selepas semakan bebas mendapati bahawa jabatan telah kehilangan keyakinan orang ramai kerana rasisme, misogini dan homofobia yang mendalam.

Pasukan mempunyai kira-kira 34,000 pegawai. Angka menunjukkan 201 digantung dan kira-kira 860 dalam tugas terhad.