Pasukan Pakistan membunuh 7 militan berhampiran sempadan Afghanistan

(SeaPRwire) –   Pasukan keselamatan Pakistan membunuh tujuh militan dalam pertembungan tembak-menembak di barat daya negara itu berhampiran sempadan, tentera berkata Isnin.

Tentera berkata operasi berdasarkan maklumat telah dijalankan di daerah Zhob di wilayah Baluchistan barat daya. Dalam kenyataan ringkas, ia berkata pasukan keselamatan juga merampas peluru selepas pertembungan tembak-menembak.

Quetta ialah ibu negara wilayah Baluchistan, di mana nasionalis Baloch, militan Islam dan telah mendakwa bertanggungjawab terhadap serangan terhadap pasukan keselamatan dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Wilayah Baluchistan kaya gas di sempadan Afghanistan dan Iran telah menjadi tapak pemberontakan selama lebih dua dekad. Mereka pada mulanya mahu berkongsi sumber wilayah, tetapi kemudian menuntut kemerdekaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.