Pasukan mencari berlumba untuk pulihkan mayat di Libya kerana bilangan kematian akibat banjir melebihi 5,100

Pasukan pencari menyisir jalan-jalan, bangunan ranap dan juga laut pada hari Rabu untuk mencari mayat di sebuah bandar pantai Libya di mana runtuhan dua empangan melepaskan banjir kilat besar yang mengorbankan sekurang-kurangnya 5,100 orang.

Bandar Mediterranean Derna telah berjuang untuk mendapatkan bantuan selepas banjir malam Ahad lalu memusnahkan kebanyakan jalan akses. Pekerja bantuan yang berjaya mencapai bandar itu menggambarkan kemusnahan di pusatnya, dengan beribu-ribu masih hilang dan berpuluh ribu menjadi gelandangan.

“Mayat ada di mana-mana, di dalam rumah, di jalan-jalan, di laut. Di mana sahaja anda pergi, anda jumpa mayat lelaki, perempuan dan kanak-kanak,” kata Emad al-Falah, seorang pekerja bantuan dari Benghazi, melalui telefon dari Derna. “Seluruh keluarga telah hilang.”

Ribut Mediterranean Daniel menyebabkan banjir maut pada hari Ahad di banyak bandar timur Libya, tetapi yang paling teruk ialah Derna. Dua empangan di gunung di atas bandar itu runtuh, melepaskan air banjir mengalir deras di sungai Wadi Derna dan melalui pusat bandar, menyapu habis keseluruhan blok bandar.

Sehingga suku bandar telah lenyap, pegawai kecemasan berkata.

Ombak naik setinggi 23 kaki, kata Yann Fridez, ketua delegasi Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah di Libya, kepada penyiar France24.

Mohammed Derna, seorang guru di bandar itu, berkata beliau, keluarganya dan jiran-jiran tergesa-gesa ke bumbung bangunan pangsapuri mereka, terkejut dengan isipadu air yang mengalir deras. Ia mencapai tingkat kedua banyak bangunan, katanya. Mereka menyaksikan orang di bawah, termasuk wanita dan kanak-kanak yang hanyut.

“Mereka menjerit, ‘Tolong, tolong,'” katanya melalui telefon dari hospital medan di Derna. “Ia seperti filem seram Hollywood.”

Derna terletak di dataran pantai sempit, di bawah gunung curam. Hanya dua jalan dari selatan kekal boleh digunakan, dan ia melibatkan laluan gunung yang panjang dan berliku-liku.

Jambatan runtuh di atas sungai memisahkan pusat bandar, menghalang pergerakan selanjutnya.

Pasukan pencari menyisir bangunan pangsapuri ranap dan mengambil mayat yang terapung di Laut Mediterranean, kata al-Falah.

Ossama Ali, jurucakap untuk pusat ambulans di Libya timur, berkata sekurang-kurangnya 5,100 kematian direkodkan di Derna, bersama kira-kira 100 lagi di tempat lain di Libya timur. Lebih 7,000 orang di bandar itu cedera.

Jurucakap kementerian dalam negeri Libya timur meletakkan jumlah kematian di Derna pada lebih 5,300, menurut agensi berita milik negara.

Bilangan kematian berkemungkinan meningkat kerana pasukan masih mengumpul mayat, kata Ali. Sekurang-kurangnya 9,000 orang hilang, tetapi angka itu mungkin turun apabila komunikasi dipulihkan.

Sekurang-kurangnya 30,000 orang di Derna menjadi pelarian akibat banjir, kata Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi PBB.

Kehancuran mengejutkan menunjuk pada keamatan ribut itu, tetapi juga kerentanan Libya. Negara itu terbahagi oleh kerajaan saingan, satu di timur, satu lagi di barat, dan hasilnya ialah kecuaian infrastruktur di banyak kawasan.

Ahmed Abdalla, seorang yang terselamat yang menyertai usaha cari dan selamat, berkata mereka meletakkan mayat di halaman hospital Derna sebelum membawa mereka untuk dikebumikan secara beramai-ramai di satu-satunya tanah perkuburan Derna yang utuh.

“Keadaan tidak tergambarkan. Seluruh keluarga mati dalam bencana ini. Sesetengah hanyut ke laut,” kata Abdalla melalui telefon.

Derna terletak 150 batu di timur Benghazi, di mana bantuan antarabangsa mula tiba pada hari Selasa.

Negara jiran Mesir, Algeria dan Tunisia, serta Turki, Itali dan Emiriah Arab Bersatu, menghantar pasukan penyelamat dan bantuan. Kerajaan Jerman menghantar bantuan, termasuk selimut, beg tidur, tikar tidur, khemah, penapis air dan penjana.

Presiden AS Joe Biden juga berkata Amerika Syarikat akan menghantar wang kepada pertubuhan bantuan dan berkoordinasi dengan pihak berkuasa Libya dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menyediakan sokongan tambahan.

Pihak berkuasa memindahkan ratusan jenazah ke rumah mayat di bandar-bandar berdekatan. Lebih 300, termasuk 84 rakyat Mesir, dibawa ke rumah mayat di bandar Tobruk, 105 batu di timur Derna, dilaporkan Pusat Perubatan setempat.

Senarai mangsa mencerminkan bagaimana Libya, walaupun bergolak, sentiasa menjadi magnet untuk pekerja dari seluruh rantau kerana industri minyaknya.

Lebih 70 daripada yang mati di Derna berasal dari sebuah kampung selatan Mesir, el-Sharif. Pada pagi Rabu, ratusan menghadiri pengebumian beramai-ramai di kampung itu untuk 64 orang.

Rabei Hanafy berkata keluarga besarnya kehilangan 16 lelaki dalam banjir itu, 12 daripadanya dikebumikan pada hari Rabu. Satu lagi upacara untuk empat yang lain diadakan di sebuah bandar di Delta Nil utara.

Antara yang terkorban di Libya ialah keluarga Saleh Sariyeh, seorang Palestin asalnya dari kamp pelarian Ein el-Hilweh di Lubnan yang telah tinggal di Derna selama berdekad-dekad. Beliau yang berusia 62 tahun, isterinya dan dua anak perempuannya semuanya terkorban apabila rumah mereka di Derna hanyut, kata anak saudaranya Mohammed Sariyeh.

Keempat-empat mereka dikebumikan di Derna. Disebabkan pertempuran senjata api yang berterusan di Ein el-Hilweh, keluarga di sana tidak dapat mengadakan majlis untuk menerima takziah daripada rakan-rakan dan jiran, kata Mohammed.

Derna, kira-kira 560 batu di timur ibu negara Tripoli, dikawal oleh pasukan komander tentera yang berkuasa Khalifa Hifter, yang bersekutu dengan kerajaan Libya timur. Kerajaan saingan di Libya barat, yang berpusat di Tripoli, bersekutu dengan kumpulan bersenjata lain.

Derna pernah menjadi hab untuk kumpulan ekstremis pada tahun-tahun kekacauan yang diikuti pemberontakan yang disokong NATO yang menumbangkan dan membunuh diktator lama Moammar Gadhafi pada 2011.