Pasukan Kurdi Syria yang disokong AS melaporkan penangkapan tokoh utama Islamic State

Pejuang Kurdi Syria yang disokong AS melaporkan penangkapan anggota utama kumpulan Negeri Islam

Pejuang Kurdi Syria dan pasukan Amerika telah menangkap ahli kanan kumpulan Islamic State, seorang militant yang digambarkan sebagai salah satu “fasilitator utama” kumpulan itu, pasukan itu berkata Jumaat.

Mahmdouh Ibrahim al-Haji, juga dikenali sebagai Abu Youssef, ditangkap pada Khamis di bandar Raqqa di utara Syria, menurut Pasukan Demokratik Syria yang disokong AS, hanya beberapa hari selepas tentera AS mengatakan mereka telah menangkap operator IS yang lain di utara Syria.

Menurut kenyataan daripada pejuang Kurdi Syria, al-Haji “secara aktif terlibat dalam membolehkan … sel pengganas di rantau ini.” Ia menambah bahawa pasukan gabungan menyerbu persembunyiannya di barat Raqqa, “dan berjaya menangkapnya.”

Walaupun kekalahan mereka di Syria pada Mac 2019, sel tidur IS masih mampu menjalankan serangan maut yang telah membunuh puluhan orang sepanjang setahun yang lalu.

AS mempunyai kira-kira 900 tentera di Syria yang memberi tumpuan kepada menangani sisa-sisa IS, yang pernah memegang sebahagian besar negara itu sehingga 2019.

IS mengisytiharkan sebuah khilafah gaya sendiri merentasi wilayah di Syria dan Iraq yang merampas pada 2014. Ia telah diisytiharkan kalah di Iraq pada 2017, berikutan pertempuran tiga tahun yang meninggalkan puluhan ribu orang mati dan bandar-bandar musnah.

Pakar PBB berkata bulan lalu bahawa IS masih memerintah antara 5,000 hingga 7,000 ahli di seluruh bekas kubu kuatnya di Syria dan Iraq dan bahawa pejuangnya merupakan ancaman paling serius di Afghanistan hari ini.