Pasukan Keselamatan Iran tangkap, ugut ibu remaja perempuan dalam koma kerana perlanggaran kod pakaian: laporan

Kes 16 tahun Amrita Gervand mengambil satu lagi plot tragis apabila pasukan keselamatan dilaporkan menangkap ibu gadis itu dan membebaskannya hanya atas syarat dia tidak bercakap mengenai keadaan anaknya.

“Armita Geravand kekal dalam koma, dipantau rapi oleh pihak berkuasa kerajaan yang telah melaksanakan langkah-langkah keselamatan ketat,” kata Awyar Shekhi dari organisasi Hak Asasi Manusia Hengaw kepada Digital.

“Shahin Ahmadi, ibunya, yang dilenyapkan secara paksa oleh pasukan kerajaan berhampiran Hospital Fajr pada malam 4 Oktober, telah dibebaskan dengan syarat tidak mendedahkan sebarang maklumat kepada media atau sesiapa mengenai keadaan anaknya,” dakwa Shekhi, dengan menyatakan bahawa “kekerasan digunakan” semasa penangkapan ibu itu.

Geravand kekal dalam keadaan kritikal selepas konfrontasi didakwa dengan ejen Polis Moraliti di Metro Tehran. Agensi berita milik negara Iran Fars telah mendakwa bahawa dia sebaliknya pengsan selepas tekanan darah menurun dan terkena kepalanya pada sisi gerabak kereta api.

Ibu bapanya bersetuju dengan laporan berita semasa temu bual dengan Fars, dengan mengatakan mereka telah “memeriksa semua video dan ia telah terbukti kepada kami bahawa insiden ini adalah kemalangan,” menurut bapanya. Hengaw menegaskan bahawa ibu bapa membuat kenyataan di bawah tekanan daripada pasukan keselamatan.

Sama seperti insiden yang banyak diberi publisiti yang membawa kepada kematian 22 tahun Mahsa Amini, Geravand kononnya melanggar undang-undang hijab (tudung kepala) negara.

Kematian Amini mencetuskan desakan dan pengutukan paling teruk terhadap kerajaan Iran dengan beberapa bulan protes dan pertempuran ganas dengan polis.

Kes Geravand sudah menggemakan beberapa elemen yang sama seperti kes Amini, termasuk kehadiran pegawai polis rahsia yang dilaporkan banyak di hospitalnya untuk memantau keadaannya, menurut saudara-mara beliau.

Kerajaan Iran kelihatan mengambil tangan yang lebih berat dengan kes Geravand, termasuk penangkapan ibunya untuk memberi amaran kepadanya agar tidak bercakap dengan orang ramai dan media mengenai kesihatan anaknya.

“Seluruh keluarga Garavand masih berada di bawah tekanan yang amat sangat daripada pihak berkuasa kerajaan,” kata Shekhi. “Membimbangkan, pegawai bahkan melawat sekolah seni Armita untuk menakut-nakutkan rakan sekelas dan kawannya, mendesak mereka agar tidak berkongsi sebarang maklumat atau gambar Armita.”

Video tidak disahkan yang dikeluarkan Jumaat menunjukkan apa yang kelihatan seperti Geravand berjalan ke dalam subway dengan kawan-kawannya, hanya untuk kemudian runtuh kemudian. Kawan-kawannya membantu membawa tubuhnya yang tidak sedarkan diri keluar dari kereta api dan ke platform, menurut Reuters.

Tarikh dan cap masa sepadan dengan masa kejadian yang dilaporkan, dan Reuters melaporkan bahawa adegan insiden itu sepadan dengan “imej metro Tehran,” walaupun ia tidak dapat mengesahkan platform sebenar. Resolusi kualiti rendah menyukarkan untuk sepenuhnya mengesahkan identiti mereka yang ada dalam video juga.

Video itu cukup untuk mencetuskan panggilan untuk rakaman tambahan, dengan ramai menuntut agar pihak berkuasa mengeluarkan video dari dalam kereta api.

Menteri Luar Jerman Annalena Baerbock di platform media sosial X meratapi bahawa “Sekali lagi seorang gadis muda di Iran berjuang untuk hidupnya… Hanya kerana dia menunjukkan rambutnya di subway.”

“Ia tidak tertahankan,” tulis Baerbock. “Ibu bapa Armita Geravand tidak sepatutnya berada di hadapan kamera, tetapi mempunyai hak untuk berada di sisi anak perempuan mereka.”