Pasukan keselamatan dihantar ke pulau Caribbean yang musnah akibat krisis jenayah sementara AS janji bantuan AS$100 juta

Majlis Keselamatan PBB pada hari Isnin meluluskan rancangan untuk menghantar pasukan keselamatan pelbagai negara seramai beribu-ribu orang ke Haiti bagi membantu menumpaskan krisis jenayah di luar kawalan di negara itu.

“Lebih daripada hanya undian mudah, ini sebenarnya ungkapan solidariti dengan penduduk yang sedang ditindas,” kata Jean Victor Généus, menteri luar Haiti selepas undian itu. “Ini adalah sinar harapan untuk rakyat yang telah menderita terlalu lama.”

Kenya menawarkan diri untuk memimpin usaha mengumpul pasukan keselamatan itu, dengan berjanji 1,000 pegawai polis, dengan Bahamas, Jamaica dan Antigua dan Barbuda juga berjanji untuk menyertai misi tersebut. Hanya Rusia dan China yang berkecuali daripada mengundi memihak kepada misi Sokongan Keselamatan Pelbagai Negara (MSS).

Misi ini akan menumpukan perlindungan kepada infrastruktur dan hab transit utama, termasuk lapangan terbang, sekolah, hospital dan persimpangan utama. Misi ini juga akan merangkumi “mekanisme pengawasan” untuk mencegah potensi pelanggaran atau penyalahgunaan hak asasi manusia, kata PBB.

Aktiviti jenayah di Haiti – termasuk keganasan geng, rogol, penculikan dan pembunuhan – telah mencapai tahap rekod, dengan PBB minggu lepas menerbitkan laporan yang menyebut sekurang-kurangnya 2,728 orang dibunuh antara Oktober 2022 dan Jun 2023.

Laporan itu juga membincangkan bagaimana ahli geng menggunakan keganasan seksual untuk “menakut-nakutkan penduduk di bawah kawalan geng saingan,” dengan menyebut hampir 500 kes rogol dilaporkan dalam tempoh masa yang sama.

Pengerahan pasukan bersenjata dijangka akan memulihkan keamanan dan keselamatan kepada Haiti supaya ia juga boleh mengadakan pilihan raya umum yang lama dinantikan selepas pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada Julai 2021.

Haiti awal tahun ini merayu bantuan daripada masyarakat antarabangsa untuk menangani jenayah di ibu negara Port-au-Prince. Jamaica satu-satunya negara yang menjawab bahawa ia sedang mempertimbangkan untuk menghantar polis dan tentera untuk membantu. Jenayah kini merebak dari ibu negara dan mula meningkat di bandar-bandar lain dan di kawasan luar bandar.

Penasihat keselamatan negara Jake Sullivan menyebut resolusi itu sebagai “batu loncatan penting” dalam membawa “bantuan yang sangat diperlukan kepada rakyat Haiti.”

“Kami berterima kasih kepada rakan-rakan kami di majlis kerana bergerak pantas untuk meluluskan keputusan ini, yang secara rasmi menyokong misi dan meletakkan rangka kerja bagaimana masyarakat antarabangsa terbaik boleh menyokong Haiti pada masa genting ini,” kata Sullivan dalam kenyataan akhbar selepas undian pada hari Isnin itu.

“Kami telah mengambil langkah penting hari ini, tetapi kerja kami untuk menyokong rakyat Haiti belum selesai,” tambahnya.

AS tidak berjanji untuk menyediakan sebarang anggota tetapi sebaliknya mengeluarkan rancangan untuk menyediakan bantuan logistik sebanyak $100 juta, termasuk komunikasi dan bantuan perubatan. PBB telah meminta sebarang sumbangan untuk menyokong misi keselamatan.

Menteri luar Haiti menekankan bahawa bantuan segera dialu-alukan tetapi tidak mencukupi untuk menangani isu besar yang dihadapi Haiti: Beliau menegaskan bahawa negara itu memerlukan “kerajaan yang sah, berkesan dan bertanggungjawab” dan bahawa “sebarang sokongan luaran sekalipun sukar memberi kesan berpanjangan.”

“Sungguh mengecewakan, resolusi yang baru diluluskan gagal menghantar isyarat paling kuat dalam hal ini,” tambahnya, mendesak keperluan untuk memerangi kemiskinan melampau negara itu untuk ada sebarang harapan perubahan kekal.

Kira-kira 60% daripada lebih 11 juta penduduk Haiti memperoleh kurang daripada $2 sehari, dengan kemiskinan semakin mendalam dalam beberapa tahun kebelakangan ini ekoran kenaikan inflasi.

AS kini meletakkan Haiti pada tahap penasihat perjalanan tertinggi “Jangan Melawat,” dengan menyebut penculikan yang “meluas,” dengan mangsa kerap termasuk warganegara AS dan rundingan tebusan.