Pasukan Ekspedisi Marin Bergerak Lebih Dekat ke Israel melalui Laut Merah

Pasukan tindak balas pantas operasi khas Tentera Laut Marin berjumlah hampir 2,000 Marin dan kelasi sedang bergerak lebih dekat ke Israel melalui Laut Merah, menurut pegawai pertahanan.

Pada Isnin, mengesahkan bahawa kira-kira 2,000 askar telah menerima arahan pada hujung minggu untuk “bersedia untuk dikerahkan” ke Mediterranean Timur dalam tempoh 24 jam selepas menerima perintah.

Tetapi berasingan daripada 2,000 askar yang menerima perintah pada hujung minggu adalah 2,000 askar lagi – terdiri daripada Marin dan kelasi – yang merupakan Bahagian Ekspedisi Marin ke-26 (MEU).

Pegawai pertahanan berkata pada Isnin bahawa MEU sedang bergerak lebih dekat ke Israel melalui Laut Merah.

Tidak jelas sama ada kumpulan destinasi akhir adalah Laut Merah atau jika ia akan menyertai kumpulan serangan kapal pengangkut USS Ford di Mediterranean Timur, di mana kumpulan serangan kapal pengangkut USS Eisenhower juga sedang menuju.

Unit itu dijangka menyertai latihan tugas gabungan Marin-Udara-Darat di Kuwait dari 8 hingga 22 Oktober.

Latihan itu termasuk kumpulan kapal pengangkut amfibia USS Bataan, dan USS Carter Hall.

Pada 7 Oktober, sehari sebelum latihan bermula, militan yang diketuai Hamas menyerang Israel dengan kejam.

Selepas serangan itu, kumpulan itu diberi arahan untuk kembali ke kapal mereka “untuk menyediakan tugasan lanjut berikutan peristiwa yang berlaku,” menurut laporan dari Marine Corps Times.