Pasukan Amerika Syarikat di seluruh dunia pada 2023: Daripada memperkukuhkan sekutu ke serangan di Iraq, Syria

(SeaPRwire) –   Pasukan Amerika Syarikat yang ditempatkan di seluruh dunia pada tahun 2023: Daripada memperkukuhkan sekutu ke serangan di Iraq, Syria

Pasukan Amerika Syarikat yang ditempatkan di seluruh dunia pada tahun 2023 mempunyai tahun sibuk dengan mengerahkan ke beberapa negara untuk menenangkan sekutu dan terus berjuang selama berdekad-dekad terhadap .

Tahun itu bermula dengan , dengan Pemerintah Pusat (CENTCOM) dan Pasukan Pertahanan Israel (IDF) bekerjasama untuk tunjuk ajar bersama terbesar dalam sejarah perikatan antara kedua-dua negara.

Latihan itu, yang diberi nama Juniper Oak, adalah “Latihan Bersama Domain Gabungan,” menurut Panglima CENTCOM Jeneral Michael “Erik” Kurilla, latihan yang membolehkan kedua-dua sekutu meningkatkan “kebolehoperasian di darat, di udara, di laut, di angkasa dan dalam siber dengan rakan kongsi kami, meningkatkan keupayaan kami untuk bertindak balas kepada keadaan darurat, dan menekankan komitmen kami kepada Timur Tengah.”

CENTCOM menyumbangkan kira-kira 6,400 orang ke latihan itu, menyebarkan anggota di sehingga 10 pangkalan Israel dan beroperasi Israel mengerahkan lebih daripada 1,000 askar ke latihan itu, termasuk enam kapal dan pesawat yang termasuk F-35s, F-16s, F-15s, pesawat peninjau G550, pesawat pengisian minyak Boeing 707, UAV dan helikopter.

“Latihan itu menunjukkan perkongsian strategik yang tidak dapat dinafikan antara Israel dan Amerika Syarikat dan merupakan langkah lagi membina kuasa tentera Israel,” kata Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengenai latihan itu. “Israel akan sentiasa mempertahankan diri sendiri, tetapi tentu sahaja mengalu-alukan kerjasama yang semakin meningkat dengan sekutu besar kami.”

Israel bukan satu-satunya sekutu yang mendapat manfaat daripada berlatih bersama-sama di Amerika Syarikat pada tahun 2023, tahun yang merangkumi misi berbilang dengan . Pada bulan April, pasukan Amerika Syarikat bekerjasama untuk latihan tentera bersama Jepun dan Korea Selatan dalam tunjuk ajar kekuatan di tengah retorik permusuhan yang berterusan dari Korea Utara.

Pasukan sekutu terlibat dalam latihan anti-kapal selam yang bertujuan menangani ancaman yang dibuat oleh Korea Utara sebulan sebelumnya, apabila memanggil negaranya untuk bersedia melancarkan serangan nuklear terhadap sekutu.

Pada bulan Oktober, Reuters melaporkan latihan tambahan yang diadakan antara pasukan Amerika Syarikat dan Korea Selatan, yang merangkumi latihan tempur dengan drone, kenderaan tanpa pemandu dan penderia laser boleh pakai yang bertujuan memodenkan pasukan kedua-dua negara.

Tetapi latihan bukan berita tunggal yang melibatkan pasukan Amerika Syarikat di Semenanjung Korea pada tahun 2023, yang merangkumi insiden Julai yang menyaksikan Tentera Darat Travis King ditahan di Korea Utara selepas beliau tiba-tiba berpisah daripada kumpulannya yang sedang meninjau kawasan demiliterisasi dan berlari ke wilayah Korea Utara.

King, yang dikembalikan ke Amerika Syarikat oleh Korea Utara lebih daripada dua bulan kemudian, sepatutnya berlepas ke Kem Bliss di El Paso, Texas, untuk menghadapi tindakan disiplin daripada Tentera Darat atas tuduhan serangan ke atas warganegara Korea Selatan. Tetapi askar muda itu tidak pernah naik ke pesawatnya kembali ke Amerika Syarikat, sebaliknya menyertai kumpulan lawatan dan membuat langkah merentasi sempadan.

Insiden itu menimbulkan ketakutan segera di kalangan pegawai Amerika Syarikat terhadap keselamatan King di bawah kawalan , dengan Setiausaha Tentera Darat Christine Wormuth menyatakan bahawa askar muda itu mungkin takut akibat di Amerika Syarikat tetapi mungkin tidak “berfikir dengan jelas” ketika melarikan diri merentasi sempadan.

“Apa yang kita mahu lakukan adalah mendapatkan semula askar itu di bawah kawalan kami. Saya risau tentang dia, sebenarnya,” katanya semasa temubual Julai dengan NBC News. “Ia membuat saya sangat prihatin bahawa Pvt. King berada di tangan pihak berkuasa Korea Utara. Saya risau bagaimana mereka mungkin melayannya.”

King menghabiskan masa selama 71 hari di bawah kawalan Korea Utara, kembali ke tanah Amerika Syarikat pada 28 September dan menerima rawatan perubatan di Pusat Perubatan Angkatan Tentera Bersama San Antonio-Fort Sam Houston.

Dia menghadapi lapan tuduhan di bawah Kod Undang-Undang Tentera Berseragam, termasuk pengkhianatan, permohonan pornografi kanak-kanak, serangan, cubaan melarikan diri daripada kawalan tentera Amerika Syarikat dan tidak taat perintah.

Pasukan tentera Amerika Syarikat juga dikerahkan ke Eropah pada tahun 2023, dengan beribu-ribu tentera dikerahkan ke benua itu bertindak balas kepada penjajahan Rusia yang berterusan di Ukraine. Pada bulan Februari, Presiden Biden mengarahkan 3,000 tentera tambahan Amerika Syarikat ke negara Eropah bersempadan dengan Ukraine dalam usaha mencegah sebarang agresi Rusia lanjut dan menenangkan sekutu di rantau itu.

Langkah itu diikuti dengan pengumuman Julai bahawa Biden telah memberi kuasa kepada Pentagon untuk menggunakan sehingga 3,000 lagi askar simpanan Amerika Syarikat untuk menambah pasukan yang sedia ada di Eropah.

Tetapi pegawai Amerika Syarikat juga kekal teguh bahawa tentera Amerika Syarikat tidak akan terlibat dalam pertempuran menentang Rusia, dengan bekas Setiausaha Pers Pentagon John Kirby, yang kini berkhidmat sebagai penyelaras komunikasi strategik di Majlis Keselamatan Negara, menyatakan bahawa penempatan Eropah Amerika Syarikat akan mempunyai tentera dalam “kedudukan pertahanan” dan bahawa mereka “tidak akan berjuang di Ukraine.”

Kini terdapat hampir 66,000 anggota tentera Amerika Syarikat yang ditempatkan atau dikerahkan ke Eropah pada Disember 2023, mengikut angka yang dikumpulkan oleh Statista, dan tidak mungkin dikurangkan kerana konflik dengan Ukraine menyeret masuk 2024.

Tentera Amerika Syarikat meningkatkan bilangan tentera di Timur Tengah pada tahun 2023, sebahagian besarnya kerana tindakan agresif berterusan di rantau itu.

Pada Ogos, Tentera Laut mengumumkan lebih daripada 3,000 anak kapal telah tiba di Timur Tengah untuk menyediakan sokongan tambahan selepas “usaha terkini Iran untuk merampas kapal komersial di kawasan operasi CENTCOM”.

Langkah itu datang selepas kenyataan CENTCOM pada Julai yang menyatakan bahawa lebih tentera diperlukan di rantau itu “bertindak balas kepada usaha terkini Iran untuk merampas kapal komersial di kawasan operasi CENTCOM, Setiausaha Pertahanan telah mengarahkan pengerahan Kumpulan Bersedia Amfibia/Unit Ekspedisi Tentera Laut (ARG/MEU) ke kawasan tanggungjawab CENTCOM.”

“Dalam tempoh dua tahun terakhir, , rampasan atau usaha rampasan hampir 20 kapal komersial bendera antarabangsa di kawasan operasi CENTCOM,” tambah CENTCOM.

Tindakan agresif Iran di Selat Hormuz telah menyebabkan langkah untuk memperkukuhkan pasukan Amerika Syarikat perlu, tambah Kirby pada Ogos, dengan menyatakan bahawa kawasan itu merupakan “laluan laut penting” untuk aliran barangan global.

“Selat Hormuz merupakan laluan laut penting yang memberi kesan besar kepada perdagangan laut di seluruh dunia,” kata Kirby ketika itu. “Ia merupakan titik penyumbat kritikal dalam dunia maritim. Dan kami telah melihat ancaman oleh Iran untuk memberi kesan kepada titik penyumbat itu.”

Di tempat lain di Timur Tengah, pasukan Amerika Syarikat sibuk memerangi ancaman keganasan di Iraq .

Pada bulan Disember, Senat menolak undang-undang yang akan memerlukan Amerika Syarikat menarik kira-kira 900 tentera yang ditempatkan di Syria. Rang undang-undang, yang dibawa oleh Sen. Rand Paul, R-Ky., datang bertindak balas kepada puluhan serangan terhadap pasukan Amerika Syarikat di rantau itu oleh wakil Iran sejak Oktober.

“Ia kelihatan kepada saya, walaupun 900 tentera kami tidak mempunyai misi yang boleh diselamatkan di Syria, bahawa mereka berada dalam bahaya,” kata Paul ketika itu, mengikut laporan Defense News.

Tetapi rang undang-undang itu ditolak dalam undian 84-13, dengan Ketua Minoriti Senat Mitch McConnell, R-Ky., mendakwa bahawa langkah sedemikian adalah tindakan tepat yang Iran mahu Amerika Syarikat lakukan bertindak balas kepada serangan.

“Kelulusan resolusi sedemikian akan menjadi hadiah kepada Iran dan rangkaian keganasannya,” kata McConnell. “Mendorong tentera Amerika Syarikat keluar dari Timur Tengah adalah tindakan tepat yang mereka mahu lihat.”

Serangan ke atas pasukan Amerika Syarikat di Iraq dan Syria itu terus berlanjutan ketika tahun 2023 menghampiri penghujungnya, dengan Pentagon mengira lebih 100 serangan ke atas pasukan Amerika Syarikat di Iraq dan Syria sejak permulaan tahun.

Baru-baru ini, tiga anggota perkhidmatan Amerika Syarikat cedera dalam serangan Hari Krismas ke atas Pangkalan Udara Erbil di Iraq oleh pengganas Kataib Hezbollah.

Daripada tiga anggota perkhidmatan yang cedera itu, satu cedera kritikal, kata Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin dalam kenyataan.

Austin juga mengumumkan bahawa lebih awal pada hari itu Amerika Syarikat telah “melancarkan serangan yang perlu dan seimbang ke atas tiga kemudahan yang digunakan oleh Kataib Hezbollah dan kumpulan berkaitan di Iraq” sebagai balasan atas serangan itu.

“Serangan ketepatan ini adalah tindak balas kepada siri serangan terhadap peribadi Amerika Syarikat di Iraq dan Syria oleh militia bersekutu Iran, termasuk serangan oleh Kataib Hezbollah bersekutu Iran dan kumpulan berkaitan di Pangkalan Udara Erbil awal tadi, dan bertujuan untuk mengganggu dan merosakkan keupayaan kumpulan militia bersekutu Iran yang terus bertanggungjawab,” kata Austin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.