Pasangan Israel mendakwa biskut, lagu mengalih perhatian penyerang Hamas daripada serbuan pasukan SWAT mematikan: laporan

Sebuah pasangan Israel mendakwa telah terselamat daripada apa yang mungkin menjadi situasi tebusan yang mematikan dengan melayani pengganas Hamas sebagai tetamu.

David dan Rachel Edry, penduduk Ofakim, memberitahu media berita Israel mereka telah diambil sebagai tebusan di rumah mereka sendiri oleh pejuang bersenjata berat pada hari Sabtu.

“Saya menjamu mereka sebaik yang saya mampu. Saya bergurau dengan mereka. Saya bermain permainan dengan mereka, di mana mereka mengajar saya satu perkataan dalam bahasa Arab, dan saya mengajar mereka satu dalam bahasa Ibrani,” kata Rachel Edry kepada media berita Walla.

“Saya melakukan semuanya untuk terus hidup. Saya perlu mengulur masa sehingga pasukan penyelamat datang,” tambahnya.

Pengganas yang sejajar dengan Hamas memasuki rumah Edrys pada malam Sabtu dan menduduki bangunan itu selama 15 jam, menurut The Times of Israel.

Pasangan itu, ibu bapa kepada dua pegawai polis yang mengambil bahagian dalam serbuan menyelamatkan mereka, telah ditahan sebagai tebusan oleh pengganas di bawah ancaman senjata api dan grenad yang tidak dipasang.

Rachel Edry memberitahu media beliau terselamat daripada percubaan itu dengan membuat jenaka, menjalin ikatan dengan pengganas dan menggunakan setiap alasan yang dia ada untuk bergerak di sekitar rumah dengan cara yang akan membantu pihak berkuasa melihat lokasinya.

Rachel Edry dilaporkan menawarkan pengganas biskut dan menyanyikan lagu bahasa Ibrani oleh penyanyi Israel Lior Narkis sehingga pasukan keselamatan akhirnya menceroboh rumah dan membunuh pengganas.

Jiran berduyun-duyun ke rumah berikutan percubaan itu, mendapati dua pegawai polis dan semua lima pengganas telah terbunuh, menurut The Times of Israel.

Penduduk secara ritual membersihkan darah pegawai polis yang kehilangan nyawa mereka dalam serbuan itu dengan bantuan pemimpin agama Yahudi.

“Ini adalah mukjizat, dan ia menggalakkan kerana ia menunjukkan Tuhan sedang menjaga kita dan bahawa dengan pertolongan-Nya kita mempunyai kebijaksanaan dan kemanusiaan untuk menewaskan kekejaman terbaik musuh kita walaupun punggung kita terhimpit ke dinding,” kata Daniel Mualem, jiran Edrys yang berusia 33 tahun.