Pasangan Amerika memberitahu ‘America Reports’ mereka terperangkap di Israel, tidak dapat kembali ke AS

Semasa peperangan di Israel berterusan, warga Amerika telah cuba mengatur perjalanan pulang ke Amerika Syarikat tetapi tidak berjaya. Roman dan Alexis Thomson ialah dua warga Amerika yang berharap dapat menemui cara pulang ke rumah.

“Ia telah sangat meresahkan beberapa hari yang lalu. Secara dasarnya, kami perlu menukar rancangan kami setiap jam atau dua. Dan banyak pemboleh ubah, perkara berubah, berita baru datang masuk. Jadi, kami hanya berusaha untuk cuba pulang ke rumah, tetapi ia telah sangat sukar,” kata Roman semasa wawancara Khamis di “America Reports”.

Pasangan itu bercerita mengenai proses yang rumit untuk mengatur perjalanan dari Baitulmuqaddis. Pasangan itu tidak dapat naik penerbangan kerana pelbagai faktor, termasuk pembatalan dan pembiayaan.

“Pada mulanya kami telah membuat tempahan penerbangan yang dibatalkan. Jadi kami cuba naik El Al, yang hanyalah penerbangan tunggal yang terbang keluar. … Penerbangan terdekat mereka lebih satu minggu lagi, kira-kira satu minggu setengah lagi yang boleh kami tempah. Jadi, kami telah mencari opsyen lain,” kata Roman.

“Seseorang menghubungi kami dengan organisasi bernama Project Dynamo, dan rancangan mereka ialah untuk menyewa penerbangan untuk 300 warga Amerika untuk meninggalkan negara. Dan mereka kini menghadapi beberapa isu pembiayaan untuk membiayai penerbangan supaya kami semua boleh terbang keluar. Jadi, kami hanya mengambilnya jam demi jam.”

Alexis kemudiannya menekankan bagaimana pasangan itu telah menavigasi masa sukar ini.

“Ini merupakan cabaran bagi kami, walaupun sebagai warga Amerika kerana kami memegang dua identiti. Ini kami sebagai orang yang benar-benar prihatin bahawa saudara-saudara kami dibunuh, dan kami mempunyai keistimewaan untuk meninggalkan, tetapi kerajaan Amerika tidak semestinya memberi respon. Dan kami perlu mencari cara lain atau membayar banyak wang untuk mencari penerbangan yang tidak tersedia untuk terbang keluar pada masa ini.”

Penganjur “America Reports” Bill Hemmer bertanya mengenai kemungkinan dua orang itu meninggalkan Israel dengan bot, pilihan yang kedua-duanya ungkapkan adalah kemungkinan tetapi kurang selesa.

APAKAH PERBEZAAN ANTARA KUMPULAN HEZBOLLAH DAN HAMAS DI TIMUR TENGAH?

“Ia kelihatan seolah-olah kami terpaksa melakukan sesuatu seperti itu. Berita ialah bahawa kerajaan AS akan terbangkan warga Amerika keluar, tetapi penerbangan pertama akan menjadi semasa Syabbat, jadi kami tidak akan dapat terbang pada masa itu,” kata Roman.

“Ia terasa agak seperti abad ke-19, anda tahu, kami terperangkap dalam zaman yang berbeza. Ini agak seperti zaman Holocaust pada masa ini, dan kami tidak biasa dengan itu sebagai warga Amerika. Kami tidak biasa dengan itu sebagai Yahudi yang dibesarkan pada generasi kami,” terang Alexis.

“Ini merupakan masa keadaan luar biasa dan tidak biasa. Jadi, meninggalkan dengan bot, mereka tidak mempunyai bot besar rupanya, dan menyeberang ke garisan musuh tidak kedengaran pilihan yang paling selesa – bukan bahawa kami pernah selesa sebagai Yahudi yang hidup di dunia ini pada masa ini.”

Pasangan Thomson memberitahu bahawa mereka telah dihubungi oleh keluarga dan rakan-rakan di AS, yang menyatakan kebimbangan untuk perjalanan mereka pulang ke Negeri-Negeri. Walaupun mereka dipanggil pulang oleh keluarga dan pakar, pasangan itu terbelah kerana peristiwa tragis di Israel.

“Terdapat banyak tekanan ke atas kami dari Amerika untuk pulang ke rumah. Anda tahu, ibu bapa dan rakan-rakan kami sangat cemas,” kata Alexis.

“Titiknya sekarang ialah bahawa kami adalah dua orang Yahudi di antara dua dunia di mana orang yang kami mahu berjuang untuk dan tinggal di sini dan orang yang memanggil kami pulang. Ia merupakan tempat yang sangat membingungkan untuk berada, seperti yang boleh dibayangkan.”

“Kami sangat terbelah,” kata Roman. “Kami rasa seolah-olah kami meninggalkan keluarga kami di sini. Tetapi pada masa yang sama, pakar memberitahu kami, tuan yang mengurus Project Dynamo memberitahu kami, bahawa beliau pernah berada di beberapa zon peperangan, dan beliau di sini di Israel dan boleh melihat keadaan perkara, dan beliau sangat mengesyorkan supaya kami meninggalkan.”

“Selain itu, terdapat banyak salah faham mengenai apa yang sebenarnya berlaku di sini di Israel. Jadi, kami berasa sangat beruntung untuk dapat mengetahui tetapi untuk dapat melaporkan apabila kami kembali ke rumah kerana banyak rakan kami salah faham, dan ia merupakan kisah yang sangat menyedihkan untuk menyaksikan berkembang,” kata Alexis.