Parti sayap kanan Portugis menyingkirkan Parti Sosialis daripada kuasa, populis mencari pengaruh dalam pemerintahan baharu

(SeaPRwire) –   Sebuah gabungan yang diketuai oleh Parti Sosial Demokratik telah memenangi pilihan raya umum Portugal dengan margin yang tipis dan dijangka akan membentuk kerajaan minoriti yang mungkin akan menghadapi penggal yang sukar di pejabat kerana parti populis kanan radikal yang menduduki tempat ketiga dalam undian akan cuba memperoleh kawalan alat-alat kuasa.

Keputusan yang diterbitkan lewat Rabu selepas undian dari luar negara dihitung untuk memutuskan empat ahli parlimen terakhir dari pilihan raya Mac 10 memberikan Gabungan Demokratik jumlah akhir 80 kerusi dalam Dewan Negara 230 kerusi, Parlimen Portugal.

Parti Sosialis pusat kiri menduduki tempat kedua dengan 78 kerusi dan telah menyatakan ia tidak akan menghalang Gabungan Demokratik membentuk kerajaan minoriti dalam undian parlimen akan datang.

Parti Chega (Cukup) kanan keras mengumpulkan 50 kerusi, naik dari 12 kerusi dalam pilihan raya 2022, dalam lonjakan menakjubkan yang menggulingkan politik tradisional, di mana Sosial Demokrat dan Sosialis telah bergantian berkuasa selama dekad.

Ketua Chega Andre Ventura menuntut bahawa Sosial Demokrat memberikan partinya peranan dalam mentadbir negara, sama ada melalui pemberian kerusi dalam Kabinet atau melalui pakatan parlimen.

Keputusan rasmi akhir akan disahkan pada hari Jumaat. Mengikut undang-undang, parti-parti mempunyai masa 48 jam untuk membentangkan cabaran undang-undang ke atas hasilnya.

Presiden Marcelo Rebelo de Sousa, sebagai ketua negara, menjemput Luis Montenegro, ketua Gabungan Demokratik dan pemimpin Sosial Demokrat, untuk membentuk kerajaan pada mesyuarat yang diadakan selepas tengah malam.

Montenegro dan kerajaannya dijadual mengambil alih pejabat pada 2 April. Kerajaan kemudiannya akan membentangkan cadangan dasarnya kepada Parlimen, di mana parti-parti lain boleh membawa undian tidak percaya. Jika usul itu berjaya, pemimpin parti lain akan dijemput untuk cuba membentuk kerajaan, atau pilihan raya lain akan diadakan.

Montenegro, perdana menteri akan datang, sehingga kini telah menolak sebarang perjanjian dengan populis, kerana banyak dasar mereka tidak dapat diterima oleh kebanyakan rakyat Portugal. Tetapi tangannya mungkin terpaksa dipaksa oleh keadaan politik kerana kerajaannya minoriti tidak akan dapat meloloskan undang-undang sendiri.

Ventura, ketua populis, telah mengancam akan membuat hidup sukar bagi kerajaan baharu dalam undian penting, seperti belanjawan negara, kecuali Montenegro memenuhi tuntutannya.

Ventura telah bersama populis kanan lain di seluruh Eropah. Dia telah membina hubungan dengan Matteo Salvini, dan ketua Liga populis kanan, pemimpin sayap kanan Perancis jauh Marine Le Pen dan ketua parti kanan jauh Sepanyol yang jiran, Santiago Abascal.

Ventura mengatakan beliau bersedia meninggalkan sebahagian besar cadangan kontroversinya – seperti kastrasi kimia untuk beberapa pesalah jenayah seksual dan pengenalan hukuman penjara seumur hidup – jika itu membuka pintu kuasa.

Siri skandal rasuah baru-baru ini telah mengotori Sosialis dan Sosial Demokrat, dan Chega bertanding di bawah panji anti-rasuah.

Gaji rendah dan kos sara hidup yang tinggi – yang diperburuk tahun lalu oleh lonjakan inflasi dan kadar faedah – bersama-sama dengan krisis perumahan dan kegagalan dalam penjagaan kesihatan awam menyumbang kepada suasana tidak puas hati terhadap parti-parti arus perdana.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.