Parti majoriti di Georgia lancarkan kempen untuk memecat presiden negara

Parti majoriti yang mendominasi parlimen di Georgia telah melancarkan kempen untuk memecat presiden negara itu, walaupun usaha itu kelihatan tidak mungkin berjaya.

Parti Georgian Dream, yang semakin bertelingkah dengan Presiden Salome Zourabichvili walaupun menyokong pilihan raya beliau pada 2018, mengumumkan usaha itu minggu lepas. Ia berkata Zourabichvili melanggar perlembagaan dengan melancong ke negara-negara Kesatuan Eropah tanpa kebenaran kerajaan.

Parti itu juga tersinggung dengan komen baru-baru ini oleh Zourabichvili, dengan berkata ia percaya komen itu menjejaskan aspirasi Georgia untuk menyertai EU.

REPUBLIK SOVIET TERDAHULU GEORGIA LIHAT PARTI PEMERINTAH GUNAKAN PROTES JALANAN BESAR-BESARAN SEBAGAI USAHA MENDEKATI EU

“Dia juga berkata perkara paling mengganggu – bahawa Georgia tidak layak mendapat status calon tahun lepas. Selepas itu, sudah tentu, kami tidak memerlukan bukti lagi untuk kredibilitinya hilang begitu sahaja. Kami tiada motivasi lain” untuk inisiatif pemecatan itu, Perdana Menteri Irakli Garibashvili berkata Isnin, menurut media Georgia.

ANCAMAN RUSIA TERHADAP UKRAINE BOLEH MENDORONG FINLAND, SWEDEN SERTAI NATO

Pemecatan memerlukan sokongan 100 daripada 150 ahli dalam parlimen; Parti Georgian Dream dan sekutunya mempunyai 84 kerusi.

Zourabichvili semakin bertelingkah dengan Parti Georgian Dream, termasuk hubungan parti itu dengan Rusia. Apabila Georgia memulihkan penerbangan ke Rusia tahun ini, beliau berikrar untuk tidak melancong dengan syarikat penerbangan negara sebagai protes.

Jawatan presiden Georgia, yang mempunyai kuasa terhad yang ketara, akan beralih pada 2024 daripada menjadi jawatan yang dipilih secara langsung kepada satu yang dipilih oleh kolej pemilih yang merangkumi ahli parlimen.