Parti Konservatif yang memerintah di UK umukan pemotongan cukai untuk jutaan pekerja menjelang pilihan raya

(SeaPRwire) –   Menteri Kewangan British Jeremy Hunt akan ke Parlimen pada Rabu untuk mengumumkan potongan cukai bagi berjuta-juta pekerja, langkah yang Parti Konservatif berharap dapat menukar skala politik menjelang pilihan raya umum pada tahun hadapan.

Walaupun ekonomi British telah mencapai satu takrifan recession dan kewangan awam ketat, Hunt bertekanan daripada rakan sejawatnya untuk menggunakan kenyataan belanjawannya tahunan untuk mengurangkan cukai.

Dengan pol selepas pol menunjukkan Konservatif kalah teruk kepada parti pembangkang utama Labour dalam pilihan raya umum, kerajaan berharap meletakkan lebih wang dalam poket rakyat semasa krisis kos sara hidup akan meningkatkan penarafan yang teruk bagi Parti Konservatif.

Pilihan raya perlu diadakan sebelum Januari 2025 tetapi mungkin berlaku seawal Mei. Bos Hunt, Perdana Menteri Rishi Sunak, akan memutuskan bila pilihan raya akan diadakan kerana parti mereka cuba untuk mengekalkan kawalan kerajaan, yang mereka pegang sejak 2010.

Hunt dijangka akan memberitahu Parlimen bahawa ekonomi British menangani wabak coronavirus dan lonjakan tajam harga tenaga berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, yang menyebabkan inflasi melonjak dan memaksa Bank of England menaikkan kadar faedah secara agresif.

“Tentu saja, kadar faedah kekal tinggi kerana kami menurunkan inflasi,” beliau berencana untuk berkata. “Tetapi kerana kemajuan yang telah kami capai, kerana kami menyampaikan keutamaan ekonomi perdana menteri, kini kami boleh membantu keluarga dengan potongan cukai yang kekal.”

Hunt, yang mempunyai audiens pra-belanjawan dengan Raja Charles III di Istana Buckingham pada Selasa, dijangka akan mengumumkan potongan cukai kebangsaan – cukai yang 27 juta pekerja bayar – sebanyak 2 peratus mata, ke 8%. Jika itu menjadi kenyataan, ia akan mengikuti keputusannya untuk mengurangkan kadar sama dengan jumlah pada November.

Juga spekulasi bahawa Hunt mungkin memutuskan untuk mengurangkan kadar cukai pendapatan asas sebanyak 1 peratus. Ini akan memberi manfaat kepada pesara dan penyimpan – tetapi akan sangat mahal.

Apa potongan yang muncul akan dibayar dengan mengekalkan timbunan perbelanjaan untuk perkhidmatan awam yang sudah kekurangan wang tunai serta beberapa kenaikan cukai, yang mungkin pada tiket kelas perniagaan udara, vapes dan kadar levi yang lebih tinggi dikenakan kepada pengeluar minyak dan gas. Juga ada spekulasi bahawa beliau mungkin akan membatalkan status cukai “non-domiciled”, yang membenarkan beberapa individu kaya untuk mengelak membayar cukai UK.

Sunak sebelum ini menunjukkan bahawa pilihan raya kemungkinan besar akan berlaku dalam separuh kedua tahun ini. Walau bagaimanapun, Sunak tidak menolak ia pada musim bunga, dan belanjawan potongan cukai Rabu ini boleh bertindak sebagai pelancar untuk itu.

Sunak dan Hunt telah memulihkan sedikit kestabilan ekonomi selepas tempoh perdana menteri Liz Truss yang singkat, yang karam selepas siri belanjawan tidak dibiayai menggoncang pasaran kewangan dan menaikkan kos peminjaman.

Tetapi isi rumah UK berjuang dalam krisis kos sara hidup terburuk dalam dekad. Dan ahli ekonomi memperingatkan bahawa beban cukai akan kekal pada aras berhampiran rekod terlepas apa pun yang Hunt sampaikan kerana kerajaan menuntut semula ratusan bilion paun yang dibelanjakan semasa pandemik dan kejutan harga tenaga.

Adam Corlett, ekonom utama di think tank Yayasan Resolution, berkata terdapat “soalan besar” tentang keperluan potongan cukai tahun ini, memandangkan gambaran perbelanjaan awam dan keperluan untuk mengurangkan hutang negara kita.

“Tetapi, sementara ini akan menjadi tahun pilihan raya potongan cukai, ia diselit di antara kenaikan cukai besar masa lalu dan masa depan, dengan belanjawan yang mungkin hanya menambah bilangan kenaikan cukai yang akan datang selepas pilihan raya,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.