Parti komunis terbesar Nepal membentuk kerajaan gabungan; Perdana Menteri Maois kekal jawatan

(SeaPRwire) –   Parti komunis terbesar Nepal, Parti Komunis Nepal (Marxis-Leninis Bersatu) dan Parti Komunis Nepal (Maois) telah bergabung untuk membentuk kerajaan campuran baru pada Isnin yang akan datang.

Ketua Parti Maois Pushpa Kamal Dahal akan terus menjadi perdana menteri selama setahun selepas dipilih ke pejabat tersebut.

Dahal telah mengakhiri perkongsian dengan parti terbesar Nepal, Parti Kongres Nepal, dan kini bergabung tenaga dengan Parti Komunis Nepal (Marxis-Leninis Bersatu), parti kedua terbesar yang diketuai oleh Khadga Prasad Oli.

Dahal telah melantik tiga menteri baru pada Isnin yang dilafazkan sumpah oleh Presiden Ram Chandra Poudel di Kathmandu. Kabinet dijangka akan diperluaskan melalui perbincangan antara rakan kongsi baharu dalam kerajaan campuran.

Parti Dahal merupakan kumpulan ketiga terbesar dalam Dewan Perwakilan berjumlah 275 kerusi, dewan rendah parlimen.

Walau bagaimanapun, beliau dipilih sebagai perdana menteri tahun lalu dengan sokongan parti politik terbesar. Perkongsian itu berlangsung selama setahun.

Dalam pilihan raya sebelumnya pada 2017, Dahal dan Oli telah menggabungkan parti masing-masing dan memenangi pilihan raya. Oli menjadi perdana menteri, tetapi separuh jalan melalui penggal lima tahun, perkongsian mereka berakhir.

Kestabilan politik kekal sukar dicapai, yang telah mempunyai 13 kerajaan yang berbeza sejak 2008 apabila sistem pemerintahan beraja berabad-abad dihapuskan dan negara Himalaya ini menjadi sebuah republik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.