Parti Komunis mahu mewajibkan hukuman penjara kerana ‘melukai perasaan bangsa Cina’

Parti Komunis China sedang berusaha untuk mengenakan hukuman penjara kepada mereka yang disabitkan dengan “melukai perasaan bangsa China”.

Di bawah pindaan yang dicadangkan, mereka yang didapati bersalah menyinggung sensitiviti nasional melalui simbol, ucapan, demonstrasi atau cara lain akan tertakluk kepada hukuman dua minggu di penjara, menurut laporan.

“Laporan terperinci yang mencatat pengubahsuaian dan sebarang draf yang disemak semula akhirnya akan dibentangkan untuk semakan kepada Jawatankuasa Tetap, mematuhi saluran undang-undang yang ditetapkan,” kata Kongres Rakyat Kebangsaan mengenai undang-undang itu pada hari Isnin.

Parti Komunis China dan Kongres Rakyat Kebangsaan cuba untuk meredakan bantahan awam terhadap pindaan seperti yang ada, menjamin rakyat China bahawa maklum balas sedang dipertimbangkan sebelum draf akhirnya.

“Kami dengan ikhlas mengalu-alukan pendapat awam mengenai draf undang-undang melalui saluran yang normal. Pendapat-pendapat itu adalah manifestasi konkrit kebimbangan orang ramai dan penyertaan tertib dalam kerja perundangan negara, yang sangat penting,” kata Kongres Rakyat Kebangsaan.

Badan perundangan itu meneruskan, “Organ undang-undang Jawatankuasa Tetap NPC akan menyusun dan mengkaji dengan teliti semua jenis pendapat yang dikemukakan oleh orang ramai dan pihak-pihak berkaitan mengenai draf undang-undang yang diminta, termasuk pendapat dan cadangan mengenai peruntukan yang menarik perhatian, mencadangkan pengendalian yang sesuai.”

Pengkritik menuduh pindaan itu terlalu kabur dalam definisinya, memberikan kuasa yang lebih tanpa garis panduan yang ditakrifkan di tangan para pegawai.

Pindaan seperti draf garis enam jenis pelanggaran yang akan “melukai perasaan” bangsa itu.

Pelanggaran tidak akan dikategorikan sebagai jenayah — sebaliknya, kesalahan itu akan dianggap sebagai pelanggaran.