Parti kanan jauh Jerman bertemu dengan protes besar-besaran selepas laporan mengatakan AfD membincangkan pengusiran berjuta-juta

(SeaPRwire) –   Parti jauh kanan Jerman Alternative for Germany (AfD) dihadapi dengan beramai-ramai penunjuk perasaan Sabtu, selepas laporan mendedahkan ia telah membincangkan pengusiran berjuta-juta orang, termasuk warganegara Jerman, pada akhir tahun lepas.

Kumpulan jurnalism penyiasatan Correctiv menerbitkan laporan Rabu mengenai mesyuarat antara AfD dan Gerakan Pengenalpastian (IM) pada November, mendakwa ahli IM Martin Sellner mempersembahkan rancangan untuk “pemindahan semula” imigran termasuk mereka yang sudah mempunyai kerakyatan, tetapi gagal berintegrasi.

AfD telah mengesahkan mesyuarat, yang didakwa dirakam secara tersembunyi, berlaku tetapi menolak dakwaan bahawa ia mencerminkan dasar parti mereka.

“AfD tidak akan mengubah kedudukannya mengenai dasar imigresen kerana satu pendapat di satu mesyuarat bukan AfD,” kata jurucakap kepada Reuters.

mengangkat tanda-tanda Sabtu yang membaca “Tidak Pernah Lagi Sekarang,” “Pertahankan Demokrasi” dan “Terhadap Kebencian” apabila mesyuarat mendapat perbandingan dengan Nazi.

Protes di Frankfurt pada Sabtu mempunyai kira-kira 35,000 orang dan satu di Hamburg mempunyai kira-kira 50,000 orang, polis berkata. Yang lain diadakan di bandar-bandar seperti Stuttgart, Nuremberg dan Hannover.

Demonstrasi Hamburg berakhir awal kerana kebimbangan saiz kerumunan.

Protes besar-besaran di bandar-bandar seperti Berlin dan Munich juga dirancang untuk Ahad.

Laporan dan protes berikutnya juga telah memperbaharui panggilan untuk mengharamkan AfD di negara ini.

AfD ditubuhkan pada 2013 dan merupakan kira-kira 23% sokongan di negara ini.

AfD merupakan parti jauh kanan pertama sejak Nazi untuk memenangi pilihan raya datuk bandar dan majlis daerah apabila ia berbuat demikian tahun lepas. Ia juga telah membuat kemajuan yang signifikan dalam pilihan raya negeri di Bavaria dan Hesse.

mengutuk AfD dan Gerakan Pengenalpastian dalam kenyataan media sosial minggu lepas, membandingkan mereka dengan Reich Ketiga.

“Kami melindungi semua – tanpa mengira asal-usul, warna kulit atau betapa tidak selesa seseorang untuk fanatik dengan fantasi penyesuaian,” kata Scholz.

Walaupun isu imigresen merupakan isu teratas di negara ini, Scholz sendiri sebelum ini mengakui “terlalu banyak datang.”

‘ Timothy H.J. Nerozzi dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.