Parlimen Ukraine meluluskan undang-undang kontroversi untuk meningkatkan bilangan rekrut yang sangat diperlukan ketika perang berterusan

(SeaPRwire) –   KYIV, Ukraine (AP) — parlimen Ukraine meluluskan undang-undang kontroversi Khamis yang akan mengawal bagaimana negara memanggil askar-askar baru ketika ia memerlukan untuk mengisi semula angkatan yang semakin berkurangan untuk terus menangkis kemaraan Rusia.

Undang-undang diluluskan ketika kempen Rusia semakin meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini, menghancurkan infrastruktur tenaga negara. Pihak berkuasa berkata serangan peluru berpandu dan drone semalam telah memusnahkan sepenuhnya loji kuasa terma Trypilska, kemudahan penjanaan tenaga terbesar di rantau ibu negara.

Dua tahun selepas serangan penuh skala Rusia merampas hampir suku negara, taruhan tidak mungkin lebih tinggi bagi Ukraine. Selepas siri kemenangan pada tahun pertama perang, nasib tentera Ukraine mula berubah, kini berkubu, dilengkapi senjata kurang dan bilangannya kurang.

Negara ini sangat memerlukan lebih ramai askar — dan mereka memerlukan lebih peluru — ketika keraguan mengenai bekalan bantuan Barat semakin meningkat.

Undang-undang pemobilisasi pertama kali dicadangkan selepas serangan balas musim panas Ukraine gagal memperoleh tanah penting pada tahun lepas — dan pihak berkuasa menyedari negara itu berdepan pertempuran lebih lama.

Pada Disember, Ukraine berkata tentera negara mahu memobilisasi sehingga 500,000 askar tambahan. Ketua tentera Oleksandr Syrskyi kemudiannya mengubah angka ke bawah kerana askar boleh digilirkan dari belakang. Tetapi pihak berkuasa tidak pernah menyatakan berapa ramai yang diperlukan.

Undang-undang — yang dilengahkan daripada bentuk asalnya — akan memudahkan pengenalpastian setiap lelaki yang layak dipanggil masuk tentera di seluruh negara, di mana kebanyakan mereka mengelakkan proses pengerahan dengan mengelakkan hubungan dengan pihak berkuasa.

Di bawah undang-undang, lelaki berumur 18 hingga 60 tahun akan dikehendaki membawa dokumen menunjukkan mereka telah didaftarkan dengan tentera dan memaparkannya apabila diminta, mengikut Oksana Zabolotna, seorang penganalisis untuk kumpulan pengawasan Pusat Tindakan Bersatu.

Walau bagaimanapun, masih tidak jelas bagaimana langkah itu akan memastikan semua lelaki yang layak dipanggil masuk tentera didaftarkan. Dalam cara itu, ia “tidak memenuhi matlamat utama yang diisytiharkan,” katanya.

Undang-undang juga menyediakan insentif kepada askar, seperti bonus wang tunai atau wang untuk membeli rumah atau kereta — faedah yang Zabolotna kata Ukraine tidak mampu berbelanja.

Bilangan pengerahan yang mungkin ditimbulkan oleh undang-undang masih tidak jelas — dan juga tidak jelas sama ada Ukraine, dengan kekurangan peluru berterusan, mempunyai keupayaan untuk bersenjatakan bilangan askar baru yang besar tanpa suntikan bantuan Barat baharu.

Secara keseluruhan, satu juta orang Ukraine beruniform, termasuk kira-kira 300,000 yang berkhidmat di barisan hadapan.

Ahli parlimen menangguhkan undang-undang pemobilisasi selama berbulan-bulan, dan dijangka tidak popular. Ia datang kira-kira seminggu selepas Ukraine menurunkan umur layak dipanggil masuk tentera lelaki daripada 27 ke 25 tahun.

Undang-undang akan berkuatkuasa sebulan selepas Zelenskyy menandatanganinya — dan tidak jelas bila beliau akan berbuat demikian. Beliau mengambil masa berbulan-bulan untuk menandatangani undang-undang menurunkan umur pengerahan.

Awal bulan ini, Volodymyr Fesenko, seorang penganalisis Pusat Kajian Politik Terapan “Penta,” berkata undang-undang adalah penting untuk keupayaan Ukraine mengekalkan perjuangan menentang Rusia, walaupun ia menyakitkan bagi masyarakat Ukraine.

“Bahagian besar rakyat tidak mahu sanak saudara mereka pergi ke barisan hadapan, tetapi pada masa yang sama mereka mahu Ukraine menang,” katanya.

Undi Khamis itu datang selepas jawatankuasa pertahanan parlimen mengeluarkan peruntukan utama daripada rang undang-undang yang akan menggilirkan askar yang berkhidmat selama 36 bulan bertempur. Ahli parlimen Oleksii Honcharenko berkata dalam pos Telegram beliau terkejut dengan langkah itu.

Jawatankuasa memaklumkan Kementerian Pertahanan untuk merangka rang undang-undang mengenai penggiliran dalam beberapa bulan, laporan berita merujuk kepada kenyataan jurucakap Kementerian Pertahanan Dmytro Lazutkin.

Askar yang letih, berada di barisan hadapan sejak Rusia menceroboh pada Februari 2022, tiada cara untuk digilirkan untuk berehat. Tetapi memandang skala dan keamatan perang, mereka bentuk sistem berehat akan membuktikan sukar.

Seorang askar yang diambil dari barisan hadapan kerana cedera berkata rakan sejawatnya sangat memerlukan rehat.

“Tentu sahaja saya mahu kanak-kanak dilepaskan, sekurang-kurangnya selepas 36 bulan. Tiada lagi fikiran, saya mahu kanak-kanak mendapat rehat,” kata askar itu, yang hanya memberikan nama Kostyantyn untuk keselamatan.

Ukraine sudah mengalami kekurangan askar terlatih yang sesuai berjuang, dan menggilirkan askar di barisan hadapan kini akan merampas keupayaan pemain terbaik tentera Ukraine.

Sementara itu, dalam apa yang syarikat swasta tenaga DTEK gambarkan sebagai salah satu serangan paling kuat tahun ini, peluru berpandu dan drone menyerang infrastruktur dan kemudahan tenaga di seluruh beberapa rantau semalam.

Menteri Tenaga Herman Halushchenko berkata kepada wartawan bahawa ia adalah “serangan peluru berpandu berskala besar, besar yang memberi kesan buruk kepada sektor tenaga kami.”

Loji kuasa Trypilska, yang merupakan pembekal tenaga terbesar untuk rantau Kyiv, Cherkasy dan Zhytomyr, sepenuhnya dimusnahkan dan tidak mampu menyediakan elektrik.

Sekurang-kurangnya 10 daripada serangan merosakkan infrastruktur tenaga di Kharkiv, bandar terbesar kedua Ukraine. Menteri Luar Negeri Dmytro Kuleba berkata lebih 200,000 orang di rantau itu tanpa kuasa dan Rusia “cuba memusnahkan infrastruktur Kharkiv dan meninggalkan bandar itu dalam kegelapan.”

Kemudahan tenaga juga diserang di rantau Zaporizhzhia dan Lviv.

Pemimpin Ukraine telah memohon lebih sistem pertahanan udara — bantuan yang lambat datangnya.

Empat orang terbunuh dan lima cedera dalam serangan ke bandar Mykolaiv Khamis, kata gabenor rantau, Vitalii Kim. Di rantau Odesa, empat orang terbunuh dan 14 cedera dalam serangan peluru berpandu Rusia Rabu malam, kata gabenor Oleh Kiper.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.