Parlimen Turki bersetuju untuk mengundi keahlian NATO Sweden selepas perbahasan yang berlarutan

(SeaPRwire) –   pada Selasa memulakan perbahasan undang-undang tertangguh lama untuk mengesahkan tawaran Sweden untuk menyertai NATO, dalam langkah yang boleh menghapuskan halangan utama untuk negara Nordik yang sebelumnya tidak berpihak itu memasuki pakatan tentera.

Turki, ahli NATO, telah menunda pendaftaran Sweden selama lebih setahun, menuduh negara itu terlalu lunak terhadap kumpulan yang dianggap sebagai ancaman keselamatan. Ia telah menuntut pengiktirafan dari Sweden, termasuk sikap yang lebih tegas terhadap militan Kurdish dan ahli rangkaian yang Ankara menyalahkan atas rampasan kuasa gagal pada tahun 2016.

Turki juga marah dengan siri demonstrasi oleh penyokong kelompok yang dilarang Parti Pekerja Kurdistan di Sweden serta protes membakar al-Quran yang menggoncang negara-negara Muslim.

Bulan lepas, jawatankuasa hal ehwal luar parlimen memberi persetujuan kepada tawaran Sweden dalam peringkat pertama proses perundangan, selepas Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menghantar protokol penyertaannya kepada ahli-ahli parlimen untuk kelulusan.

Parti pemerintah Erdogan dan sekutu nasionalisnya memerintah majoriti di parlimen dan protokol itu dijangka diluluskan dalam undian lebih lanjut pada Selasa. Ia akan berkuatkuasa selepas penerbitannya dalam Warta Rasmi negara, yang dijangka akan cepat.

Berhujah menyokong keahlian Sweden bulan lepas, Timbalan Menteri Luar Negeri Burak Akcapar merujuk langkah yang diambil Sweden untuk memenuhi tuntutan Turki, termasuk mengangkat sekatan terhadap jualan industri pertahanan dan mengubahsuai .

Sweden telah menjanjikan kerjasama yang lebih mendalam dengan Turki dalam bidang kontraterorisme dan menyokong ambisi Turki untuk menghidupkan semula tawaran keahlian EU-nya.

Parti pembangkang utama Turki juga menyokong keahlian Sweden dalam pakatan itu tetapi parti tengah kanan menunjukkan ia akan menentangnya.

“Langkah-langkah Sweden berkaitan ekstradisi penjenayah yang dikehendaki atau perjuangan terhadap keganasan telah kekal terhad dan tidak mencukupi,” kata ahli parlimen dari Parti Baik Musavat Dervisoglu kepada parlimen.

Erdogan telah mengaitkan pengesahan keahlian NATO Sweden dengan kelulusan Kongres AS terhadap permintaan Turki untuk membeli 40 pesawat pejuang F-16 baru dan kit untuk mengemas kini armada F-16 sedia ada Turki. Beliau juga mendesak Kanada dan sekutu NATO lain untuk menangguhkan larangan senjata terhadap Turki.

Sweden dan Finland meninggalkan kedudukan tradisional ketenteraan bukan berpihak untuk mencari perlindungan di bawah payung keselamatan NATO, berikutan pencerobohan Rusia ke Ukraine pada Februari 2022. Finland menyertai pakatan itu pada April, menjadi ahli NATO ke-31, selepas parlimen Turki mengesahkan tawaran negara Nordik itu.

Hungary juga menangguhkan tawaran Sweden, mendakwa politikus Sweden telah memberitahu “kebohongan nyata” tentang keadaan demokrasi Hungary. Hungary berkata ia tidak akan menjadi yang terakhir untuk memberi kelulusan, walaupun tidak jelas bila parlimen Hungary bercadang untuk mengadakan undian.

Perdana Menteri Hungary Viktor Orbán mengumumkan Selasa bahawa beliau menghantar surat kepada rakannya Sweden, Ulf Kristersson, menjemput beliau ke Budapest untuk membincangkan penyertaan Sweden .

NATO memerlukan kelulusan sebulat suara semua ahli sedia ada untuk memperluaskan, dan Turki dan Hungary adalah satu-satunya negara yang menahan, mengecewakan sekutu NATO lain yang telah menekan untuk penyertaan cepat Sweden dan Finland.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.