Parlimen Israel menyokong Netanyahu, menolak dorongan untuk pengiktirafan ‘sepihak’ negara Palestin

(SeaPRwire) –   Parlimen Israel menyokong Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, menolak sebarang pengiktirafan “sepihak” terhadap negara Palestin berikutan perang menentang Hamas pada Rabu.

Langkah ini diambil ketika beberapa kuasa Barat, termasuk AS, telah menyeru penyelesaian dua negara berikutan permusuhan di Gaza. Undian Rabu ini sangat menyeluruh, dengan 99 daripada mengundi menyokong Netanyahu.

“Knesset bersatu dalam majoriti yang sangat besar menentang cubaan untuk memaksakan kepada kita penubuhan negara Palestin, yang tidak hanya gagal membawa keamanan tetapi akan membahayakan negara Israel,” kata Netanyahu selepas undian.

Sementara itu, Kementerian Luar Negeri Palestin mengutuk undian itu dalam kenyataan sendiri pada Khamis.

“Kementerian menguatkan bahawa Keanggotaan Penuh Negeri Palestin di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan pengiktirafannya oleh negara-negara lain tidak memerlukan kebenaran daripada Netanyahu,” kata kumpulan itu.

sebulat suara meluluskan langkah pada Ahad mengisytiharkan bahawa negara itu “menolak sama sekali” sebarang cubaan kuasa asing untuk mewujudkan negara Palestin.

“Israel menolak sepenuhnya diktak antarabangsa mengenai penyelesaian kekal dengan Palestin,” kata pengisytiharan itu. “Penyusunan sedemikian hanya akan dicapai melalui perundingan langsung antara pihak-pihak, tanpa syarat. Israel akan terus menentang pengiktirafan sepihak terhadap negara Palestin. Pengiktirafan sedemikian, berikutan pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober, akan memberi ganjaran keganasan, ganjaran yang tiada tandingannya, dan akan menghalang sebarang penyelesaian keamanan pada masa hadapan,” kata kenyataan itu.

dan pegawai-pegawai AS yang lain telah berulang kali menyatakan bahawa perang Israel menentang Hamas harus berakhir dengan penyelesaian dua negara, membayangkan bahawa AS akan mengiktiraf negara Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.