Parlimen Czech meluluskan rang undang-undang kawalan senjata berikutan pembunuhan beramai-ramai Disember

(SeaPRwire) –   Dewan tinggi, Senat mengikuti Dewan rendah pada hari Rabu untuk meluluskan perubahan dalam undang-undang senjata api yang mengetatkan syarat memiliki senjata berikutan pembunuhan beramai-ramai terburuk dalam sejarah negara itu.

Undang-undang kini perlu ditandatangani oleh Presiden Petr Pavel sebelum menjadi undang-undang, yang dijangka.

Pada 22 Disember, seorang penembak tunggal dan mencederakan puluhan orang sebelum membunuh dirinya di sebuah bangunan Universiti Charles di pusat bandar Prague. Pelaku adalah pelajar lelaki berusia 24 tahun yang mempunyai kecenderungan terhadap senjata api dan lesen untuk memiliki lapan senjata, termasuk dua senjata panjang.

Pihak berkuasa berkata dia tidak mempunyai rekod jenayah dan oleh itu tidak menarik perhatian pihak berkuasa.

Dewan rendah memberi lampu hijau kepada undang-undang baru pada 26 Januari.

Di bawah undang-undang baru, pemilik senjata akan perlu menjalani pemeriksaan perubatan setiap lima tahun, bukan setiap 10 tahun seperti sekarang.

Perniagaan akan dikehendaki melaporkan pembelian senjata dan peluru yang mencurigakan kepada , manakala doktor akan mendapat akses kepada pangkalan data untuk mencari tahu sama ada pesakit mereka adalah pemilik senjata.

Perbahasan parlimen mengenai undang-undang itu sudah bermula sebelum kejadian itu berlaku. Menteri Dalam Negeri Vit Rakusan berkata sukar untuk meramalkan sama ada peraturan baru akan mencegahnya jika ia berkuat kuasa sebelum berlakunya kejadian itu.

Di Dewan 81 kerusi itu, ahli parlimen meluluskan undang-undang itu dengan undian 66-1.

Sekali diluluskan oleh presiden, undang-undang itu akan membolehkan pihak berkuasa merampas senjata dari pemilik persendirian atas dasar pencegahan.

Di negara 10.9 juta orang itu, 314,000 orang mempunyai lesen senjata pada akhir 2022 dan memiliki hampir satu juta senjata pelbagai jenis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.