Paris mengadakan perjumpaan untuk menggerakkan bantuan kepada Sudan, yang dilanda peperangan dan berada di ambang kelaparan

(SeaPRwire) –   Perang selama setahun di Sudan telah merosakkan negara itu dan mendorong rakyatnya ke tepi kelaparan. Para diplomat dan kumpulan bantuan utama bertemu Isnin di Paris untuk menggerakkan sokongan kemanusiaan untuk negara itu bagi mencegah keruntuhan dan penderitaan lanjut.

Sudan jatuh ke dalam konflik pada April tahun lalu apabila ketegangan yang meresap antara tentera dan angkatan paramiliter Rapid Support Forces meletus ke dalam pertempuran terbuka di ibu negara, Khartoum dan di tempat lain di seluruh negara.

Ahli-ahli masyarakat awam Sudan dan NGO tempatan akan terlibat dalam mesyuarat Paris, tetapi tidak tentera Sudan atau saingannya RSF akan diwakili.

kempen kemanusiaan memerlukan sekitar $2.7 bilion tahun ini untuk memberi makanan, penjagaan kesihatan dan bekalan lain kepada 24 juta orang di Sudan – hampir separuh daripada penduduknya 51 juta. Sejauh ini, pemberi dana hanya memberi $145 juta, kira-kira 5%, mengikut pejabat kemanusiaan PBB, dikenali sebagai OCHA.

Menteri Luar Negeri Perancis Stephane Sejourne berkata tujuan mesyuarat Paris ini adalah untuk menggerakkan pembiayaan kemanusiaan bagi membantu rakyat Sudan, yang menjadi mangsa kepada kedua-dua “perang mengerikan” dan “ketidakpedulian antarabangsa”.

“Ini adalah tugas besar,” kata Sejourne. “Ini adalah perang yang tidak mahu oleh rakyat Sudan, perang yang hanya menghasilkan kekacauan dan penderitaan,” tambah beliau.

Komisioner pengurusan krisis Kesatuan Eropah, Janez Lenarcic, berkata blok 27 negara berusaha untuk memastikan Sudan tidak dilupakan ketika perang di Gaza dan Ukraine mendominasi berita antarabangsa.

“Rakyat Sudan, yang terperangkap dalam kecemasan ini, hampir sama sekali tidak kelihatan,” kata Lenarcic. Dalam perang setahun, Sudan telah berubah menjadi salah satu bencana kemanusiaan terburuk pernah di benua Afrika, tambah beliau: “Ia adalah tugas kita untuk tidak memalingkan muka.”

Amerika Syarikat dan Arab Saudi pada asalnya memimpin usaha untuk mencari jalan keluar yang dirundingkan daripada konflik. Tetapi usaha itu gagal, dan sejak Oktober peperangan telah dilupakan oleh peperangan Israel-Hamas di Gaza, yang mengancam untuk meluas ke konflik serantau yang lebih besar.

Pekerja bantuan pula memberi amaran bahawa Sudan sedang menuju kepada malapetaka kelaparan yang lebih besar lagi, dengan kemungkinan kematian besar-besaran pada bulan-bulan akan datang. Rangkaian pengeluaran dan pengedaran makanan telah musnah dan agensi bantuan tidak dapat menjangkau kawasan yang paling teruk terjejas.

Konflik ini juga ditandai dengan laporan meluas mengenai kekejaman termasuk pembunuhan, pemindahan dan rogol, terutamanya di kawasan ibu negara dan kawasan barat Darfur.

Sekurang-kurangnya 37% penduduk berada pada tahap krisis atau di atasnya menderita kelaparan, mengikut OCHA. Save the Children memberi amaran bahawa kira-kira 230,000 kanak-kanak, wanita hamil dan ibu baru boleh mati akibat kekurangan zat makanan pada bulan-bulan akan datang.

“Kelaparan adalah realiti di Sudan,” kata Abdallah al-Dardari, pengarah serantau Program Pembangunan PBB. Beliau menyeru kepada para diplomat yang berkumpul di Paris untuk membantu memudahkan akses bagi pekerja bantuan kemanusiaan dan pembiayaan bagi bantuan penting bagi jutaan orang yang terperangkap dalam konflik yang “merosot dengan cepat disebabkan tiada penghormatan terhadap hak asasi manusia dan undang-undang antarabangsa.”

Hampir 9 juta orang telah dipaksa meninggalkan rumah mereka sama ada ke kawasan yang lebih selamat di dalam Sudan atau ke negara jiran, mengikut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

, diketuai oleh Jeneral Abdel-Fattah Burhan, dan RSF, diperintah oleh Jeneral Mohammed Hamdan Dagalo, telah memecahkan Khartoum dan berdagang tembakan sewenang-wenangnya. Pada 2021, Burhan dan Dagalo adalah sekutu yang tidak selesa yang memimpin rampasan kuasa tentera. Mereka menggulingkan kerajaan awam yang diiktiraf antarabangsa yang sepatutnya memandu transit demokrasi Sudan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.