Paris bersiap untuk hitungan 100 hari ke Sukan Olimpik, bertujuan untuk menghidupkan semangat semula untuk Permainan

(SeaPRwire) –   Di pinggir bandar Paris, seorang gadis muda bermata cerah bersemangat untuk Sukan Olimpik dan Paralimpik berakhir.

Ini kerana kelab renang di mana Lyla Kebbi berusia 10 tahun berlatih akan mewarisi kolam renang Olimpik. Ia akan dibongkar selepas Sukan dan dibawa dari tapak perlumbaan Olimpik di kawasan perniagaan tinggi Paris ke Sevran, bandar di kawasan Paris dengan kurang kilauan dan kekayaan. Di sana, bahagian-bahagiannya akan dipasang semula – dan voila! – Kebbi dan pasukan renangnya akan mempunyai kolam renang baharu berukuran Olimpik untuk berenang.

“Ini hebat!” katanya. “Saya berharap ia akan membawa kami keberuntungan,” tambah ibunya, Nora.

Dalam 100 hari mulai Rabu, akan bermula dengan upacara pembukaan ambisius yang luar biasa bertemakan air. Tetapi Sukan Olimpik pertama dalam abad di ibu negara Perancis tidak akan dinilai untuk spektakel sahaja. Ukuran lain akan menjadi kesan mereka terhadap komuniti pinggir bandar yang kurang beruntung di Paris, jauh dari tanda-tanda bandar yang menganjurkan sebahagian besar tindakan.

Dengan menjanjikan Sukan Olimpik yang positif sosial dan juga kurang pencemaran dan kurang pemborosan, bandar yang sinonim dengan cinta juga menetapkan diri dengan piawaian tinggi untuk membuat Sukan Masa Depan umumnya lebih diingini.

Critik mempersoalkan nilai mereka untuk dunia yang berjuang dengan pemanasan global dan kecemasan lain. Bandar-bandar tuan rumah menjadi sangat anti-Sukan bahawa hanya Paris dan Los Angeles kekal sebagai calon pada 2017 apabila Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa memilih mereka untuk 2024 dan 2028, masing-masing.

Selepas skandal dan kos $13 bilion Sukan Tokyo 2020 yang ditangguhkan akibat wabak, janji perubahan yang memberi manfaat yang tidak dipenuhi untuk tuan rumah Rio de Janeiro pada 2016 dan Sukan Musim Sejuk 2014 di Sochi yang tercemar oleh doping Rusia dan pengambilan tanah Presiden Vladimir Putin selepas itu di Ukraine, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa berada di bawah gunung keraguan untuk dipadamkan.

Sukan Olimpik Musim Panas yang mulia di Paris boleh membantu kemandirian jangka panjang acara mega Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa.

Idea bahawa Sukan Olimpik 26 Julai hingga 11 Ogos dan Sukan Paralimpik 28 Ogos hingga 8 September harus memberi manfaat kepada komuniti yang kurang beruntung di kawasan Seine-Saint-Denis timur laut Paris telah dibina dari awal ke dalam rancangan bandar.

Seine-Saint-Denis adalah kawasan termiskin. Berkat generasi imigresen, ia juga sangat pelbagai, mengandungi 130 kewarganegaraan dan lebih 170 bahasa digunakan oleh 1.6 juta penduduknya. Bagi kanak-kanak Seine-Saint-Denis yang menghadapi diskriminasi perkauman dan halangan lain, sukan kadang-kadang merupakan jalan keluar. Pemain bola sepak Piala Dunia Kylian Mbappé mempertajam kemahiran sutnya yang licin sebagai kanak-kanak di bandar Seine-Saint-Denis Bondy.

Pernah sangat perindustrian, Seine-Saint-Denis menjadi muram dan menakutkan di bahagian-bahagiannya selepas kehilangan banyak pekerjaan. rusuhan melanda jalanannya pada 2005 dan sekali lagi tahun lalu. Ahli sel pengganas Islam yang membunuh 130 orang di ibu negara Perancis pada 2015 bersembunyi selepas kekejaman itu di sebuah apartmen di bandar Saint-Denis dan dibunuh dalam tembak menembak dengan pasukan SWAT bersenjata berat. Drama itu berlaku hanya 15 minit berjalan kaki dari stadium Olimpik yang akan menganjurkan acara atletik dan ragbi dan upacara penutup.

Secara konkrit, Sukan akan meninggalkan warisan fasiliti sukan baru dan dipulihkan di Seine-Saint-Denis, walaupun kritik mengatakan pelaburan masih tidak cukup untuk menyamai kawasan yang lebih baik dilengkapi dan lebih makmur.

Mamitiana Rabarijaona dibesarkan berhampiran stadium Olimpik, dibina asalnya untuk Piala Dunia Bola Sepak 1998. Beliau mengatakan ia tidak memberi banyak faedah kepada penduduk Seine-Saint-Denis. Beliau percaya Sukan Olimpik akan menjadi “pesta besar” dan beliau akan menjadi antara 45,000 sukarelawan yang akan membantu. Tetapi beliau tidak mengharapkan pelaburan berkaitan Olimpik akan secara ajaib memadamkan banyak kesukaran Seine-Saint-Denis.

“Ia seperti mengangkat karpet dan membersihkan debu di bawahnya,” katanya. “Ia tidak membuatnya pergi.”

Seine-Saint-Denis mendapat kampung Olimpik baharu yang akan menjadi perumahan dan pejabat apabila 10,500 atlet Olimpik dan 4,400 atlet Paralimpik telah pergi. Ia juga merupakan rumah kepada satu-satunya kemudahan pertandingan yang dibina khas untuk acara menyelam, polo air dan seni renang. Kemudahan pertandingan lain sudah wujud, dirancang sebelumnya atau akan bersifat sementara.

“Kami benar-benar didorong oleh ambisi ketertiban dan terutamanya tidak membina kemudahan sukan yang tidak diperlukan dan yang tidak akan ada sebabnya untuk wujud selepas Sukan,” kata Marie Barsacq, pengarah warisan jawatankuasa penganjur dalam temu bual.

Kolam 50 meter yang akan diberikan kepada Sevran akan menjadi peningkatan yang ketara. Bandar Sevran berpenduduk 51,000 orang telah terjejas oleh penutupan kilang pada 1990-an. Kolam sedia ada berukuran 25 meter hampir berusia 50 tahun.

Bandar-bandar Seine-Saint-Denis yang lain juga akan mendapat kolam baharu atau dipulihkan – khasnya bermanfaat untuk kanak-kanak kawasan itu, kerana hanya separuh daripada mereka boleh berenang.

“Ambisi untuk Sukan Olimpik … ialah mereka memberi manfaat kepada semua orang dan selama mungkin,” kata Datuk Bandar Sevran Stéphane Blanchet. Sukan Olimpik, kata Blanchet, tidak boleh “terus lalu dan pergi tanpa memikirkan esok.”

Pada hampir $9.7 bilion, lebih separuh daripada penaja, jualan tiket dan sumber bukan awam, perbelanjaan Paris setakat ini kurang daripada tiga Sukan Musim Panas terakhir di Tokyo, Rio dan London pada 2012.

Termasuk kos polis dan pengangkutan, bahagian hutang pembiayaan Perancis dianggarkan kira-kira $3.25 bilion, menurut badan audit awam negara dalam kajian terbarunya pada Julai.

Keselamatan masih menjadi cabaran untuk bandar yang berulang kali dilanda keganasan ekstrimis membunuh. Kerajaan mengecilkan ambisi untuk mempunyai 600,000 orang berbaris di sepanjang Sungai Seine untuk upacara pembukaan. Kerana risiko serangan, ia meninggalkan janji bahawa sesiapa sahaja boleh memohon untuk ratusan ribu tiket percuma. Sebaliknya, 326,000 penonton akan menjadi pemegang tiket berbayar atau telah dijemput.

Penyokong hak privasi mengkritik teknologi pengawasan video yang digunakan untuk mengesan ancaman keselamatan. Pengampu untuk orang tanpa rumah bimbang mereka akan disapu dari jalanan. Ramai penduduk Paris merancang untuk meninggalkan bandar, untuk mengelak gangguan atau menyewakan rumah mereka kepada 15 juta pelawat yang dijangka. Dengan kesatuan perdagangan menekan untuk bonus Olimpik, mogok juga mungkin berlaku.

Dan semua ini terhadap latar belakang mudah terbakar konflik geopolitik termasuk tetapi tidak terhad kepada peperangan Israel-Hamas dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Akibatnya, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa tidak membenarkan atlet dari Rusia dan sekutu Belarus berarak bersama-sama dengan atlet Olimpik yang lain dalam upacara pembukaan.

Walau bagaimanapun, peminat Sukan mengharapkan banyak perkara dari Paris. Mereka termasuk Ayaovi Atindehou, seorang doktor pelatih berusia 32 tahun dari Togo yang belajar di Perancis. Sukarelawan Olimpik percaya Sukan boleh menghubungkan perbezaan, walaupun sementara.

“Keseluruhan dunia tanpa perbezaan perkauman, perbezaan etnik, perbezaan agama. Kami akan bersama semua, berteriak, menyambut,” katanya. “Kami memerlukan Sukan Olimpik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.