Para pengkritik menuduh Biden meninggalkan Israel, sandera di tengah ketegangan yang meningkat dengan negara Yahudi

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Kegagalan pentadbiran Biden pada Isnin untuk menggunakan veto terhadap resolusi Majlis Keselamatan PBB (UNSC) yang menyeru gencatan senjata di Gaza semakin menambah ketegangan hubungan pentadbiran itu dengan sekutu terdekat Amerika Syarikat di rantau itu, Israel.

“Tindakan AS di PBB telah menurunkan hubungan AS-Israel ke tahap terendah dalam sejarah dan meninggalkan reputasi Amerika Syarikat sebagai sekutu yang boleh dipercayai dalam keadaan hancur,” kata Caroline Glick, salah seorang pakar Israel terkemuka mengenai hubungan Amerika Syarikat-Israel, kepada Digital. Beliau meneruskan, “Israel terlibat dalam perang berbilang hadapan menentang Iran dan wakilnya untuk kemandirian. Di Tehran, Lubnan, Iraq, Syria dan Jordan, musuh Israel melihat pada Isnin bahawa AS telah meninggalkan Israel ketika peperangan, dengan sendirinya mengambil kedudukan Hamas sebagai kedudukan sendiri.”

Apabila ditanya mengenai undian PBB dan keadaan hubungan AS-Israel, jurucakap Kementerian Luar Negeri merujuk Digital kepada kenyataan jurucakap Matthew Miller semasa sidang akhbar Isnin.

“Resolusi Majlis Keselamatan PBB yang diluluskan hari ini yang AS tidak mengundi, terdapat … isu-isu yang menimbulkan kebimbangan berkaitan resolusi itu, fakta bahawa ia tidak mengutuk serangan keganasan Hamas pada 7 Oktober; itulah sebabnya kami tidak mengundi,” kata Miller. “Tetapi sebab kami tidak menggunakan veto adalah kerana terdapat juga perkara dalam resolusi itu yang konsisten dengan kedudukan jangka panjang kami; yang paling penting, bahawa harus ada gencatan senjata, dan bahawa tahanan harus dibebaskan.”

Langkah AS untuk tidak menggunakan veto resolusi itu mendorong Israel membatalkan delegasi peringkat tinggi ke Washington, D.C. untuk membincangkan kebimbangan Amerika mengenai serangan terancang Israel untuk menawan bandar Rafah yang masih dikawal Hamas di Gaza. Presiden Biden telah meminta perjumpaan itu.

Miller menggelar pembatalan itu “mengejutkan dan malang.” Jurucakap Kementerian Luar Negeri menambah, “Kami percaya serangan penuh skala sedemikian akan membuat kesilapan. Ia akan membuat kesilapan bukan sahaja kerana kesan luar biasa ia akan berikan kepada kira-kira 1.4 juta orang awam yang kini berada di Rafah, tetapi ia juga akan membuat kesilapan kerana ia akan merosakkan keselamatan Israel secara keseluruhan.”

“Pengunduran ini membawa kerosakan kepada usaha peperangan dan usaha untuk membebaskan tahanan kerana ia memberi harapan kepada Hamas bahawa tekanan antarabangsa akan membenarkan mereka menerima gencatan senjata tanpa pembebasan tahanan kami,” kata Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu selepas AS membolehkan undian anti-Israel yang didakwa di Majlis Keselamatan.

Mantan Duta AS ke Israel David Friedman memberitahu Digital, “Saya fikir dengan salah mengkritik Israel dan bersetuju dengan resolusi PBB yang tidak mengutuk Hamas mahupun mengaitkan gencatan senjata dengan pembebasan tahanan, Biden telah memberi Hamas kemenangan diplomatik yang besar.”

Friedman, salah seorang pengarang utama dalam pentadbiran Trump persetujuan normalisasi diplomatik () antara Israel dan negara-negara Teluk Sunni, menambah, “Ini sebab Ismail Haniyeh kini berada di Tehran untuk meraikan. Semuanya ini memberi semangat kepada Hamas dan membuat persetujuan untuk tahanan jadi lebih sukar.”

Friedman terus berkata, “Saya fikir kali terakhir Amerika mengkhianati Israel sebegini adalah dengan UNSCR 2334.” Duta AS ketika itu ke PBB, Samantha Power, tidak mengundi dalam undian yang membolehkan Majlis Keselamatan mengutuk Israel atas pembinaan kediaman di kawasan pertikaian Judea dan Samaria. Rantau itu juga dikenali sebagai Tebing Barat. Power kini pentadbir untuk Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat.

Jurucakap keselamatan negara Bait Putih John Kirby memberitahu wartawan pada Isnin, “Kami yang tentukan apa dasar kami. Seolah-olah pejabat Perdana Menteri memilih untuk mencipta persepsi jurang di sini apabila mereka tidak perlu berbuat demikian.”

Kerajaan Israel dan orang ramai negara itu berazam untuk menghapuskan pengganas Hamas dan infrastruktur di Rafah serta menjamin pembebasan lebih 100 tahanan yang dipegang oleh pertubuhan jihad itu. Netanyahu mendapat sokongan penduduk Israel, yang sangat mahukan untuk mencegah pengulangan pembunuhan beramai-ramai 1,200 orang pada 7 Oktober di selatan Israel. Pembunuhan beramai-ramai itu termasuk rogol berterusan wanita dan penyeksaan lebih 200 tahanan. Pegawai Israel mengatakan serangan ke atas Rafah tidak bergantung kepada lampu hijau daripada pentadbiran Biden.

Pertembungan antara Biden dan Netanyahu semakin meningkat dengan cepat. Pilihan raya domestik menambah kebimbangan pentadbiran Biden terhadap operasi Israel untuk menewaskan Hamas. Menurut kritikan, Biden mahukan untuk mengurangkan ketegangan di Michigan – negeri penting dalam pilihan raya presiden tahun ini – dengan memaksa Israel menerima pengorbanan mendalam.

Mort Klein, presiden Pertubuhan Zionis Amerika, memberitahu Digital bahawa “Biden sedang menjadi presiden terburuk untuk Israel pernah ada.” Beliau menambah bahawa “penolakan untuk menggunakan veto resolusi itu bertujuan melindungi Hamas dan memperkukuh Hamas. Ini sangat sinis. Mereka melindungi rejim jahat Hamas dan rejim jahat Iran.” Klein mendakwa Biden berazam untuk “merosakkan Israel.”

Glick, bekas penasihat Netanyahu, memberitahu, “Tindakan pentadbiran di Majlis Keselamatan PBB adalah pengkhianatan terhadap Israel dan tahanan. Dengan membenarkan resolusi 2728 diluluskan, AS telah menutup semua laluan kepada persetujuan diplomatik untuk menjamin pembebasan sebarang tahanan. Dengan memisahkan apa yang Hamas mahukan – gencatan senjata yang akan membenarkan pembinaan semula tentera keganasannya dan kawalan Gaza, dan dengan itu memenangi peperangan – daripada pembebasan tahanan, Resolusi 2728 menyegel nasib tahanan.”

Duta AS ke PBB Linda Thomas-Greenfield memberitahu majlis itu pada Selasa bahawa “kami tidak bersetuju dengan semuanya” dalam resolusi itu.

Nasib tahanan yang sukar semakin menjadi bola politik, dan keadaan yang semakin teruk di Rafah, di mana pegawai perisikan Israel percaya tahanan itu ditempatkan, hanya akan menjadi lebih teruk dengan masa.

“Satu-satunya cara untuk membebaskan mereka kini adalah dengan menyelamatkan mereka melalui tindakan tentera langsung. Hamas membuat ini jelas apabila menukar kedudukan daripada menerima pertukaran 40 tahanan untuk 700 pengganas, (termasuk 100 pembunuh) kepada menuntut penamatan peperangan sepenuhnya dan penarikan sepenuhnya tentera Israel dari Gaza,” kata Glick.

Amos Harel, wartawan tentera kanan kiri akhbar Israel Haaretz, yang mempunyai sumber dalam pentadbiran perisikan dan pertahanan Israel, menulis pada Selasa, “Pegawai pertahanan kanan sangat bimbang tentang penurunan hubungan dengan Amerika dan penurunan kedudukan antarabangsa Israel. Ketakutan mereka, yang dikongsi setiap pemegang jawatan utama, adalah ini permulaan proses yang akan berterusan selama bertahun-tahun dan sangat sukar dihentikan.”

“Netanyahu telah berulang kali membuat Amerika Syarikat dan kerajaan Barat rakan sekutu marah dalam 15 bulan sejak kerajaannya yang sangat kanan disumpah,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.