Panglima Rusia yang kononnya dilihat dalam video dari media negara selepas Ukraine mengisytiharkan beliau terbunuh dalam serangan

Seorang pemimpin tentera Rusia yang diisytiharkan mati oleh pegawai Ukraine kelihatan muncul dalam panggilan video pada hari Selasa, mempersoalkan laporan kematiannya.

Kementerian Pertahanan Rusia mengeluarkan rakaman persidangan tentera pada hari Selasa yang kononnya menunjukkan Komander Armada Laut Hitam Viktor Sokolov menghadiri.

Pegawai Ukraine mendakwa pada hari Isnin bahawa Sokolov terbunuh bersama-sama dengan berdozen pegawai lain dalam serangan peluru berpandu yang mengebom ibu pejabat Armada Laut Hitam di Sevastopol, Crimea.

Video itu, yang media negara Rusia mendakwa difilemkan pada hari Selasa, kelihatan menunjukkan Sokolov menghadiri persidangan secara maya yang dipengerusikan oleh Menteri Pertahanan Rusia Sergei Shoigu.

Sepanjang rakaman itu, Sokolov tidak didengar atau dilihat bercakap.

“Seperti yang diketahui, 34 pegawai terbunuh akibat serangan peluru berpandu ke atas ibu pejabat Armada Laut Hitam Persekutuan Rusia,” kata pegawai Ukraine pada hari Isnin, menurut terjemahan dari BBC.

Kenyataan itu berterusan, “Sumber yang ada mendakwa bahawa antara yang mati ialah panglima Armada Laut Hitam Rusia. Ramai [mayat] masih belum dikenal pasti kerana keadaan cebisan anggota badan.”

Pemimpin tentera Ukraine berkata pada hari Selasa bahawa mereka sedang “menjelaskan” kesahihan laporan bahawa Sokolov terbunuh dalam serangan itu.

“Menurut sumber yang ada, panglima Armada Laut Hitam adalah antara yang mati,” kata kenyataan itu. “Ramai masih belum dikenal pasti kerana pengasingan cebisan anggota badan.”