Panggilan semakin meningkat bagi tentera Cuba untuk menyokong rakyat tatkala protes meletus berhubung kekurangan tenaga dan makanan

(SeaPRwire) –   Protes meletus semula akibat kekurangan tenaga dan makanan, suara-suara kian kuat meminta tentera berpihak kepada rakyat dan rejim Komunis untuk berakhir selepas lebih 60 tahun.

Ratusan orang pada Ahad lalu keluar ke jalanan terutamanya di Santiago, walaupun terdapat laporan mengenai protes di beberapa bahagian pulau itu.

Protes datang selepas minggu-minggu pemadaman berulang, menambah kemarahan akibat kekurangan makanan dan inflasi.

Seperti yang diperkenalkan oleh beberapa artis dan tokoh awam Cuba melalui media sosial beberapa hari lalu untuk menarik perhatian dunia terhadap situasi yang sedang berlaku.

Penyanyi Grammy Yotuel Romero menyeru mereka “yang belum mengotorkan tangan mereka dengan darah” supaya jangan menyerang rakyat Cuba.

Penerbit Miami Carlos Otero menyeru tentera “letakkan senjata anda [dan] berpihak kepada rakyat.”

“Orang-orang itu yang anda diperintahkan untuk menindas adalah saudara anda,” katanya.

Penyanyi Cuba Albita Rodríguez merayu tentera “jangan menindas orang-orang itu yang meminta kebebasan, makanan, dan cahaya.”

Pengasas ADN Gelet Martinez Fragela memberitahu Digital bahawa populariti rejim Cuba berada pada “tingkat terendah sejarah, dan terdapat ketidakpuasan hati bahkan di dalam tentera.”

“Ramai veteran dan polis Cuba hidup dalam kemiskinan yang melampau, yang telah menenggelamkan pulau itu ke dalam kekurangan dan ketakutan,” kata Fragela. “Gerakan memanggil tentera adalah inisiatif penting kerana datangnya dari pelbagai sektor masyarakat awam Cuba daripada artis hingga pegawai tentera bekas.”

Fragela menegaskan bahawa gerakan memanggil tentera adalah inisiatif penting “kerana datangnya dari pelbagai sektor masyarakat awam Cuba daripada artis hingga pegawai tentera bekas.”

Beliau berkata protes menandakan keretakan dalam dinding. Jika ia teruskan, walaupun secara berselang-seli, Fragela berkata, “kita akan melihat berakhirnya diktator terpanjang di Hemisfera Barat.”

Kedutaan AS menyeru kerajaan Cuba supaya menghormati protes dalam satu pos di laman Facebooknya.

“Kami menyeru kerajaan Cuba supaya menghormati hak asasi manusia para peserta protes dan memenuhi keperluan sah rakyat Cuba,” katanya.

Cuba Decide, inisiatif warga yang bekerja untuk membuat Cuba lebih demokratik, mengeluarkan kenyataan awam kepada para peserta protes pada Rabu, memberitahu mereka: “Anda tidak sendirian.”

“Bangsa Cuba hidup di dalam dan luar Pulau, kami satu bangsa dan kami tidak akan berhenti sehingga kami pulihkan kebebasan, tanah air, dan hidup.”

“Kami menyeru pasukan polis dan tentera jangan menindas para peserta protes aman. Anda mempunyai pilihan untuk tidak menyertai keganasan dan berdiri bersama rakyat,” baca kenyataan itu. “Masa depan demokratik sedang menghampiri, di mana penguatkuasa undang-undang melindungi warga, dan dalam sistem baru itu di mana akan ada Kedaulatan Undang-Undang dan keadilan akan dilaksanakan, terdapat ruang untuk semua rakyat Cuba.”

Cuba Decide menyeru “pembebasan tanpa syarat” kesemua tahanan politik, dan berakhirnya penindasan berterusan. Kumpulan itu berkata satu-satunya jalan keluar dari krisis ialah “menyingkirkan diktator.”

CEO Cuba Decide Rosa María Payá Acevedo, bapanya seorang pembangkang dibunuh oleh rejim Cuba, memberitahu Digital bahawa rakyat Cuba “sedia untuk perubahan itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.