Panduan Tempat Wisata di Itali: Pengembaraan Romawi Menanti Anda

(SeaPRwire) –   Itali adalah salah satu destinasi pelancongan yang paling banyak dikunjungi di dunia setiap tahun – dan dengan alasan yang baik. Walaupun makanan, wain dan pantai yang menarik adalah beberapa daya tarikan paling menggiurkan untuk melawat negara itu, tarikan pelancongannya tidak boleh dilupakan oleh pelancong.

Sama ada anda membuat perjalanan ke Republik Rom untuk melawat kerabat baru, merasai makanan segar tanah air atau bercuti di pantai berpasir, tambah tarikan-tarikan berikut ke jadual anda.

Colosseum, dibina pada 72 Masihi, adalah salah satu tarikan paling popular bagi pelancong di seluruh negara. Lebih 6 juta orang melawat lokasi itu setiap tahun, mengikut laman web Rom.

Disebabkan lalu lintas kaki yang berterusan, jarang anda akan melawat Colosseum tanpa berkumpulan banyak pelancong lain. Sesetengah pengunjung memilih untuk tidak membeli tiket terlebih dahulu dan sekadar tiba awal pagi sebelum pintu dibuka. Tiket “lepas antrian” boleh didapati bagi mereka yang benci menunggu dalam barisan.

Walau bagaimanapun, ia paling sesuai untuk anda membuat tempahan tiket anda, terutamanya dengan lawatan, terlebih dahulu untuk memastikan anda boleh masuk pada hari yang sama. Tiada jaminan pembelian tiket “lepas antrian” akan membolehkan kemasukan anda pada hari yang sama.

Lawatan berjalan selama beberapa jam pada satu masa dan mungkin menyusahkan bagi mereka yang bukan pencinta sejarah. Pemandu mempunyai pengetahuan yang mendalam mengenai latar belakang Colosseum dan merupakan sumber yang hebat untuk memperoleh pemahaman yang baik.

Air Mancur Trevi di Rom adalah air mancur terbesar, paling indah dan ternama di bandar itu. Arkitek Itali Nicola Salvi bekerja pada Air Mancur Trevi selama bertahun-tahun sebelum disiapkan oleh pelukis dan arkitek Giuseppe Pannini.

Ketika di sana, anda pasti akan melihat pelancong melemparkan duit syiling ke dalam air mancur. Mitos itu berasal pada 1954 dengan keluaran filem pemenang Anugerah Akademi “Three Coins in the Fountain”, yang dibintangi Jean Peters, Dorothy McGuire, Maggie McNamara dan Clifton Webb.

Dianggarkan sekitar €3,000 dilemparkan ke dalam air mancur setiap hari, yang menjumlahkan $3,239.23 USD. Secara keseluruhannya, sekitar $1.182 juta dikumpulkan dari Air Mancur Trevi setiap tahun, dan setiap sen disumbangkan kepada amal.

Denda besar dikenakan kepada mereka yang memasuki air tanda sejarah tersebut.

Pantheon Rom kuno dibina oleh Agrippa antara 25 dan 27 SM. Walau bagaimanapun, jika anda , ini bukanlah bangunan yang harus dijangka. Pembinaan asal terdiri daripada kebanyakannya kayu dan terbakar kira-kira 100 tahun selepas pembinaannya.

Kemudian, Pantheon dibina semula dan sekali lagi terbakar selepas disambar petir. Tidak jelas siapa membina bangunan semasa, tetapi diketahui oleh sejarawan bahawa maharaja Rom Hadrian memerintah pembinaan dan pemodelan semula bangunan itu.

“Pada 608 Pope Boniface IV telah memindahkan sisa-sisa banyak martir dari katakom Kristian dan ditempatkan di Pantheon,” menurut laman web Pantheon. “Selepas itu kuil itu secara rasmi ditukar kepada agama Kristian dan dinamakan Saint Maria ad Martyres.”

Pengunjung dikehendaki membeli tiket untuk memasuki Pantheon bermula Julai 2023.

Menara Miring Pisa terletak di Pisa, Itali, hampir empat jam dari Rom.

Menara itu dikatakan miring selama lebih 800 tahun dan belum jatuh. Ia terselamat daripada bencana alam seperti gempa bumi dan ribut, walaupun jurutera telah bekerja untuk memperbetulkannya dari semasa ke semasa.

Pelancong boleh membeli tiket dan memasuki serta naik Menara Miring Pisa. Pemandangan Pisa dari tingkat atas adalah menakjubkan dan indah.

Basilika San Marco, atau Basilika St Mark di Venice, Itali, merupakan satu hentian yang menakjubkan dalam perjalanan anda di seluruh negara. Pembinaan Basilika St Mark bermula pada 828 dan siap pada 832, walaupun ia telah menyaksikan beberapa pemodelan dan pengubahsuaian sejak itu.

Dinding gereja sejarah itu menampilkan mozek indah dan Pala d’Oro, altar Byzantine terbuat dari garnet, amethyst, safir, zamrud dan ratusan batu permata yang berharga. Kuil keagamaan itu merupakan tumpuan bandar, dan dianggarkan kira-kira 20 juta orang melawat gereja itu setiap tahun.

Gereja St Peter di Vatican City adalah satu tarikan suci bukan sahaja untuk pelancong keagamaan. Ia adalah katedral terbesar di dunia dan dianggarkan mengambil hampir 120 tahun untuk dibina.

Hampir 10 juta orang melawat gereja itu setiap tahun, dan ia boleh memuatkan sehingga 60,000 orang berdoa pada satu masa.

Di dalam Basilika St Peter, pelancong akan mendapati kerusi St Peter. Ia dipercayai bahawa sami pelindung paus duduk di kerusi yang sama. Pelancong juga boleh melihat Baldachin yang dipahat daripada gangsa. Ia merupakan karya seni gangsa terbesar di dunia.

Selain itu, Madonna della Pietà atau La Pietà juga dipamerkan kepada pengunjung. Patung itu menggambarkan Ibu Maria yang sedih sambil memegang anaknya yang telah mati, Jesus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.