Panduan pelancongan Jerman: Terokai khazanah budaya Deutschland

(SeaPRwire) –   Jerman adalah salah satu negara paling sering dikunjungi di dunia, dari jauh dan dekat dengan sejarah beribu tahun, budaya kaya dan pemandangan yang indah.

Lebih dari 183 juta pelancong mengunjungi negara Eropah pada tahun 2023, menurut Jabatan Penyelidikan Statista.

Dari keindahan alam Bavaria hingga jalan-jalan bandar Berlin, Jerman menawarkan pelbagai pengalaman untuk setiap jenis pelancong.

Sebelum membeli tiket penerbangan anda, penting untuk mengetahui keperluan visa Jerman, yang berbeza bergantung kepada di mana anda bepergian.

Pelawat dari lebih daripada 60 negara – termasuk Amerika Syarikat dan Kanada – tidak perlu memohon visa pelancong untuk perjalanan kurang daripada 90 hari.

Untuk untuk perjalanan pendek, warganegara AS hanya perlu pasport AS yang sah lebih daripada tiga bulan selepas tarikh keberangkatan mereka. Walau bagaimanapun, pelawat dari banyak negara lain – termasuk Afrika Selatan dan India – akan perlu memohon visa pelancong untuk perjalanan pendek.

Kastil Neuschwanstein adalah kastil paling sering dikunjungi di Jerman, dengan 1,300,000 orang menyeberangi gerbangnya setiap tahun.

Terletak di Alps di Bavaria, kastil menghadap lembah Hohenschwangau dan berhampiran bandar pelancongan popular Fussen. Dibina pada abad ke-19 oleh Raja Ludwig II dari Bavaria, kastil dongeng ini telah dirujuk sebagai inspirasi untuk kastil dalam Tidur Cantik Disney.

Disarankan untuk membeli tiket lawatan terpandu secara online terlebih dahulu kerana ia boleh habis cepat.

Tembok Berlin, yang membahagikan bandar dari 1961 hingga 1989, berdiri sebagai simbol zaman Perang Dingin apabila Berlin dibahagikan kepada bahagian timur dan barat.

East Side Gallery adalah bahagian tembok yang tinggal terpanjang, dan pada tahun 1990, lebih daripada 100 artis menghiasi bahagian ini dengan seni, menjadikannya hari ini galeri seni terbuka terpanjang di dunia, menurut Lawat Berlin.

Brandenburg Gate, terletak di tengah-tengah Berlin, adalah salah satu tanda-tanda terkenal di Jerman.

Tapak bersejarah ini telah menjadi simbol pembahagian dan kemudian penyatuan semula Berlin berikutan Perang Dingin. Dibina antara 1788 dan 1791, monumen ini lebih tinggi daripada 80 kaki dan diilhamkan oleh bahagian-bahagian Akropolis di Athens, Greece, menurut laman web Lawat Berlin.

Katedral Cologne, terletak di Cologne, adalah salah satu katedral bergaya Gothik terbesar di dunia dan menarik kira-kira 20,000 pelawat setiap hari, menurut laman web Lawat Cologne.

Katedral, yang dimiliki oleh Gereja Katolik dan berdiri lebih daripada 500 kaki, memulakan pembinaan pada 1248 dan mengambil lebih daripada tujuh abad untuk dibina.

Apabila merancang lawatan, pelancong harus hanya membawa beg kecil dan bersedia untuk pemeriksaan identiti, menurut laman web untuk Katedral Cologne.

Oktoberfest, Volksfest terbesar di dunia, diadakan setiap tahun antara September dan Oktober di Munich dan biasanya berlangsung kira-kira 16-18 hari.

Menarik lebih daripada 6 juta pelawat setiap tahun, sambutan ini menampilkan festival bir dengan tenda yang mewakili pelbagai kilang bir, karnaval, muzik, perarakan dan lebih lagi. Adalah baik untuk tiba awal ke acara itu kerana ia menarik kerumunan besar, dan ingat untuk minum dengan bertanggungjawab. Prost!

Untuk pelawat yang mencari kegembiraan, taman tema terbesar Jerman Europa-Park menarik lebih daripada 5 juta pelawat setiap musim.

Terletak di Rust, Baden-Württemberg, Europa-Park mempunyai sesuatu untuk semua orang dengan 100 tarikan, 14 roller coaster, 17 kawasan bertema Eropah dan tiga bertema fantasi, enam hotel dan lebih daripada 50 restoran dan bar bertema.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.