Pandas akan kembali ke Zoo San Diego kerana China membawa semula ‘diplomasi panda’

(SeaPRwire) –   China merancang untuk menghantar pasangan baru panda gergasi ke Zoo San Diego, memperbaharui gestur persahabatan jangka panjangnya terhadap Amerika Syarikat selepas menarik semula hampir semua beruang ikon itu yang dipinjamkan ke zoo AS apabila hubungan kedua-dua negara merosot.

Persatuan Pemuliharaan Hidupan Liar China baru-baru ini menandatangani perjanjian kerjasama dengan zoo di San Diego dan Madrid, ibu negara Sepanyol, dan sedang berunding dengan zoo Washington, D.C. dan Vienna, kata Xinhua News Agency China yang dikendalikan kerajaan pada Khamis, menggambarkan perjanjian itu sebagai pusingan kerjasama baru dalam pemuliharaan panda.

Pegawai Zoo San Diego memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa jika semua permit dan keperluan lain diluluskan, dua beruang, seekor jantan dan seekor betina, dijangka tiba pada akhir musim panas, kira-kira lima tahun selepas zoo menghantar beruang panda terakhirnya kembali ke China.

“Kami sangat gembira dan berharap,” kata Megan Owen dari Wildlife Conservation Science Zoo San Diego dan naib presiden. “Mereka menyatakan minat yang sangat besar untuk memulakan dengan Zoo San Diego.”

Zoo biasanya membayar yuran tahunan sebanyak $1 juta untuk dua panda, dengan wang itu ditujukan untuk usaha pemuliharaan China, menurut laporan tahun 2022 oleh Perkhidmatan Penyelidikan Kongres Amerika.

Pada November, Presiden China Xi Jinping menimbulkan harapan negaranya akan memulakan menghantar panda ke AS sekali lagi selepas beliau dan Presiden Joe Biden bersidang di Utara California untuk pertemuan muka ke muka pertama mereka setahun dan berjanji untuk cuba mengurangkan ketegangan.

China sedang mempertimbangkan pasangan yang termasuk keturunan betina Bai Yun dan Gao Gao, dua daripada bekas penduduk zoo, kata Owen, pakar tingkah laku panda yang bekerja di San Diego dan China.

Bai Yun, yang dilahirkan di kurungan di China, tinggal di zoo selama lebih 20 tahun dan melahirkan enam anak di sana. Beliau dan anak lelakinya merupakan panda terakhir zoo dan dikembalikan ke China pada 2019.

Gao Gao dilahirkan di alam liar di China dan tinggal di Zoo San Diego dari 2003 hingga 2018 sebelum dikembalikan.

Dekad usaha pemuliharaan di alam liar dan kajian di kurungan menyelamatkan spesies panda gergasi dari kepupusan, meningkatkan populasi mereka daripada kurang daripada 1,000 pada satu masa ke lebih daripada 1,800 di alam liar dan kurungan.

Beruang hitam dan putih telah lama menjadi simbol persahabatan AS-China sejak Beijing memberi pasangan panda ke Zoo Negara di Washington, D.C., pada 1972, sebelum normalisasi hubungan bilateral. China kemudian meminjamkan panda ke zoo untuk membantu membiakkan anak dan meningkatkan populasi.

AS, Sepanyol dan Austria merupakan negara pertama bekerjasama dengan China dalam pemuliharaan panda, dan 28 panda telah lahir di negara-negara itu, laporan Xinhua berkata. Kerjasama terbaru akan termasuk penyelidikan mengenai pencegahan penyakit dan perlindungan habitat, dan menyumbang kepada pembinaan taman panda negara China, katanya.

“Kami menantikan meluaskan lagi hasil penyelidikan mengenai pemuliharaan spesies terancam seperti panda gergasi, dan mempromosikan pemahaman bersama dan persahabatan di kalangan rakyat melalui pusingan kerjasama antarabangsa baru,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning di Beijing.

Tuntutan untuk kembalikan panda gergasi, dikenali sebagai “harta negara” China, meningkat di kalangan orang ramai China apabila dakwaan tidak terbukti bahawa zoo AS memperlakukan panda dengan buruk banjiri media sosial China.

Kebimbangan mengenai masa depan diplomasi panda meningkat pada tahun lalu apabila zoo di Memphis, Tennessee, dan Atlanta memulangkan panda ke China, meninggalkan hanya empat panda di Amerika Syarikat, semuanya di zoo Atlanta. Perjanjian pinjaman itu tamat pada tahun ini.

Kebanyakan perjanjian pinjaman adalah untuk 10 tahun dan sering dilanjutkan jauh melepasi itu. Tetapi perundingan tahun lalu untuk melanjutkan perjanjian dengan zoo AS atau menghantar lebih banyak panda tidak menghasilkan keputusan. Pemerhati China menduga bahawa Beijing secara beransur-ansur menarik panda dari negara-negara Barat disebabkan hubungan diplomatik yang merosot dengan AS dan negara-negara lain.

Kemudian pada 15 November, seminggu selepas panda Zoo Negara meninggalkan AS untuk China, Xi berucap di jamuan di pusat bandar San Francisco dengan eksekutif perniagaan Amerika dan menandakan bahawa lebih banyak panda mungkin akan dihantar.

Beliau berkata beliau dimaklumkan bahawa ramai orang Amerika, terutamanya kanak-kanak, sangat enggan untuk berpisah dengan panda dan pergi ke zoo untuk menghantar mereka.

Zoo San Diego terus bekerja dengan rakan-rakan China walaupun tidak lagi mempunyai panda.

Owen berkata China khususnya berminat untuk bertukar maklumat mengenai kejayaan zoo dalam membiakkan panda di kurungan.

Panda gergasi sukar dibiakkan sebahagiannya kerana tingkap reproduksi betina sangat sempit, hanya berlangsung selama 48 hingga 72 jam setiap tahun.

Anak panda pertama Bai Yun, Hua Mei, juga yang pertama lahir melalui pembiakbuahan tiruan untuk terus hidup sehingga dewasa di luar China, dan akan melahirkan 12 anaknya sendiri selepas dikembalikan ke China.

Sementara itu, Bai Yun kekal di zoo di mana beliau melahirkan dua betina dan tiga jantan lagi. Dengan kamera di kandangnya, penyelidik memantau beliau, menyumbang kepada pemahaman tingkah laku ibuan, kata Owen.

“Kami mempunyai banyak pengetahuan institusi dan kapasiti dari perjanjian kerjasama sebelumnya, yang akan dapat kami manfaatkan dalam bab baru ini, serta melatih generasi baru pakar pemuliharaan panda,” katanya.

Pakar China akan mengembara bersama beruang dan menghabiskan berbulan-bulan di San Diego, kata Owen.

Beliau berkata kembalinya beruang tidak hanya baik untuk San Diego tetapi pemulihan spesies panda gergasi.

“Kami sering bercakap tentang diplomasi pada bila-bila masa,” kata Owen. “Diplomasi adalah sebahagian penting pemuliharaan dalam sebarang konteks. … Jika kita tidak dapat belajar bekerjasama, anda tahu, dalam situasi yang sukar atau situasi yang sepenuhnya di luar kawalan pemulihara, maka kita tidak akan berjaya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.