Pandangan Biden untuk sebuah negara Palestin terkubur, pakar kata: ‘Pengesahan terbuka terhadap Hamas’

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Laporan dan sekumpulan kecil negara-negara Timur Tengah akan segera memulakan dorongan inisiatif keamanan baharu dengan tujuan mencipta sebuah negara Palestin akan mendapat tentangan daripada kerajaan Israel, yang mengisytiharkan minggu ini ia tidak akan menerima “diktats antarabangsa.”

Pakar-pakar serantau juga mengatakan usaha sedemikian terdedah kepada kegagalan seperti yang berlaku pada masa lalu.

Minggu lepas, termasuk ahli-ahli yang lebih sederhana dalam apa yang dianggap sebagai kabinet paling kanan Israel pernah, sebulat suara mengisytiharkan penentangan kepada sebarang pengiktirafan sepihak terhadap sebuah negara Palestin, dengan mengatakan langkah sedemikian hanya akan memberi ganjaran kepada keganasan dan menghalang penyelesaian keamanan pada masa hadapan.

“Jika penyelesaian dicapai, ia akan datang semata-mata melalui perundingan langsung antara pihak-pihak, tanpa syarat pra,” kata kenyataan yang dikeluarkan oleh kerajaan.

akhbar minggu lepas mencadangkan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu bagaimanapun, telah mempersembahkan ahli-ahli majlis keselamatan beliau dengan kertas perbincangan mengenai Gaza, dengan jelas menyatakan bahawa Israel merancang untuk mengekalkan kawalan keselamatan ke atas semua tanah barat Jordan, termasuk Gaza dan bahagian-bahagian lain wilayah di mana orang Palestin berharap untuk menubuhkan sebuah negara merdeka.

Israel telah berperang dengan kumpulan pengganas Iran Hamas di Jalur Gaza sejak 7 Oktober apabila beribu-ribu pengganasnya menyeberangi sempadan, membunuh 1,200 orang dan mengambil sekitar 240 orang sebagai tebusan. Walaupun tentera Israel sedang bersiap sedia untuk apa yang mungkin menjadi fasa akhir perang, Netanyahu dan ketua pertahanannya Yoav Gallant kekal enggan membincangkan sebarang pengaturan masa depan yang lebih luas untuk.

Prof. Efraim Inbar, Presiden Institut Dasar dan Keselamatan Jerusalem, memberitahu Digital usaha pentadbiran AS untuk mencari penyelesaian kepada konflik Israel-Palestin yang telah berlarutan selama berdekad-dekad adalah tidak baharu dan, seperti pada masa lalu, usaha untuk mewujudkan sebuah negara Palestin, terutamanya dalam keadaan semasa, tidak berkemungkinan berjaya.

“Apa yang Amerika mahu, iaitu Pihak Berkuasa Palestin yang dipulihkan, tidak baharu. … Kita melihat satu usaha serupa semasa era Bush,” kata Inbar. “Saya fikir soalan yang sepatutnya kita tanya ialah mengapa sebuah negara Palestin akan kelihatan berbeza daripada entiti-entiti Palestin yang telah dilihat sebelum ini?”

Inbar berkata mana-mana negara Palestin masa depan perlu “membuat beberapa kompromi yang nyata,” termasuk mengiktiraf gerakan Zionis, menerima Israel sebagai negara Yahudi dan Baitulmuqaddis sebagai ibu negaranya serta melepaskan sebahagian daripada impian wilayahnya.

Sebuah negara Palestin juga perlu mengecualikan entiti pengganas seperti Hamas, yang Perdana Menteri Palestin Mohammed Shtayyeh baru-baru ini merujuk sebagai “sebahagian daripada rakyat Palestin” dan “rakan kongsi dalam apa jua entiti politik masa depan.”

“Usaha-usaha ini mulia, tetapi ia gagal pada masa lalu, dan saya tidak nampak bahawa kepimpinan Palestin semasa bersedia untuk menukar keadaan,” kata Inbar.

Bahkan Fatah, faksi politik Palestin yang diketuai oleh , “bukanlah jiran yang paling baik,” katanya, membayangkan bahawa dalam beberapa bulan kebelakangan ini “puluhan” ahli pasukan keselamatan rasmi Pihak Berkuasa telah menjalankan serangan keganasan terhadap orang Israel dan bahawa selepas 30 tahun pemerintahan PA, penduduk telah didoktrin untuk “membenci Yahudi dan Israel.”

“Saya tidak optimis tentang bagaimana sebuah negara Palestin akan kelihatan pada peringkat ini,” kata Inbar. Beliau menambah bahawa rakyat Palestin juga telah kehilangan harapan dengan kepimpinan mereka sendiri kerana rasuah dan bahawa mana-mana negara Palestin masa depan kemungkinan besar akan membawa budaya politik yang sama seperti negara-negara Arab lain, iaitu diktator dan tribalisme.

Bassem Eid, aktivis hak asasi manusia Palestin dan ahli analisis politik, juga menyatakan keraguan tentang kejayaan sebuah negara Palestin masa depan berdasarkan usaha terdahulu untuk mewujudkan entiti berkuasa sendiri.

“Pada pendapat saya, para pemimpin yang menyeru negara Palestin telah lupa satu perkara penting – bahawa sebuah negara perlu dibina sebelum diiktiraf,” katanya.

Eid berkata tiada infrastruktur yang sesuai untuk sebuah negara Palestin – tiada ekonomi sebenar dan masyarakat di mana majoriti penduduk masih tinggal di kem pelarian.

“Jenis negara apakah itu?” tanyanya. “Saya tidak fikir itu jenis negara yang diharapkan oleh orang Palestin.”

“Kesimpulan saya ialah orang Palestin sebenarnya tidak layak untuk sebuah negara,” katanya, menggambarkan bagaimana usaha terakhir untuk mewujudkan sebuah negara Palestin adalah apabila Perdana Menteri Israel Ariel Sharon menarik diri dari Gaza.

“Beliau mahu memberi Gaza kepada orang Palestin supaya mereka boleh memulakan pembinaan negara mereka sendiri, tetapi lihat apa yang mereka lakukan di sana. Mereka menukar Gaza dari Singapura ke ISIS,” katanya. “Saya tidak fikir menyeru negara Palestin pada masa ini adalah tuntutan yang sah.”

Eid berkata “mengundurkan konflik Israel-Palestin 50 tahun ke belakang” dan sebaliknya daripada menyeru penciptaan sebuah negara Palestin, patut ada usaha antarabangsa untuk “membina jambatan untuk menyatukan orang Israel dan Palestin” selepas trauma.

Beliau juga berkata tumpuan kini perlu dipindahkan daripada Pihak Berkuasa Palestin, dan daripada Hamas, yang kedua-duanya “pakar dalam memusnahkan negara-negara,” dan patut diberikan kepada puak-puak Palestin tempatan.

“Marilah panggil puak-puak dan berikan peluang kepada mereka untuk memerintah,” kata Eid. “Saya percaya mereka akan berjaya memerintah orang Palestin jauh lebih baik daripada Hamas atau Pihak Berkuasa Palestin. Sekurang-kurangnya biarkan mereka cuba selama lima tahun, kemudian mungkin pemimpin Palestin yang karismatik akan muncul, kita boleh mengadakan pilihan raya dan kemudian perundingan antara orang Israel dan Palestin boleh bermula.”

Khaled Hassan, penganalisis risiko politik dan perisikan dengan pengalaman lebih 13 tahun bekerja di Timur Tengah, juga berkata prospek penciptaan sebuah negara Palestin dalam keadaan semasa adalah suram.

“Penubuhan sebuah negara memerlukan usaha yang besar dan sokongan antarabangsa, termasuk gerakan nasionalis yang bersatu, serupa dengan Gerakan Zionis pada awal abad ke-20,” katanya kepada Digital.

“Sebuah negara Palestin akan paling penting memerlukan kesatuan Palestin dan pengiktirafan Israel,” katanya, menambah bahawa sebarang perbincangan mengenai siapa yang mungkin memimpin negara berpotensi ini “kemungkinan besar akan menyulut perang saudara di kalangan orang Palestin” dan bahawa “Israel sangat tidak berkemungkinan mengiktiraf sebuah negara Palestin.”

“Sebuah negara Palestin tidak boleh dikenakan ke atas Israel,” kata Hassan. “Negara-negara Arab selama dekad telah mengiktiraf sebuah negara Palestin, tetapi ini membawa sedikit atau tiada apa-apa dalam realiti. Walaupun, jika terdapat pengiktirafan secara sepihak oleh Amerika Syarikat dan Britain terhadap sebuah negara Palestin, ini mungkin mengakibatkan kesan politik dan undang-undang luar biasa terhadap Israel.”

“Ia mungkin tidak membawa kepada kehidupan sebuah negara Palestin, tetapi ia pasti akan mengurangkan kedudukan Israel dalam komuniti antarabangsa,” katanya.

Jika negara sedemikian berjaya wujud, Hassan menambah, orang Palestin akan bergelut untuk mencari kepimpinan yang sesuai.

“Hamas menuntut bukan sahaja menjadi sebahagian daripada negara masa depan, tetapi untuk memimpinnya,” katanya. Beliau berkata penciptaan sebuah negara akibat serangan pengganas 7 Oktober adalah “pengiktirafan terang-terangan terhadap Hamas sebagai gerakan perlawanan yang serangannya membawa kepada penubuhan sebuah negara Palestin.

“Bagi orang Palestin, kesahan seorang pemimpin politik terutamanya berdasarkan penglibatan mereka dalam keganasan anti-Israel, jadi mana-mana pemimpin Palestin yang mengutuk keganasan dianggap pengkhianat dan ejen Israel.”

Beliau menyatakan bahawa usaha terdahulu Amerika Syarikat untuk memasang pemimpin Palestin yang lebih sederhana, yang menolak keganasan, “telah dihadapi dengan kekecewaan yang luar biasa.”

“Kenyataan awam oleh bekas Presiden Mesir Sadat dan Mubarak, serta Presiden Amerika Syarikat Bill Clinton telah menggambarkan ini,” kata Hassan, mengingati kecaman dan boikot meluas terhadap Mesir kerana perjanjian damainya dengan Israel.

“Sadat menggambarkan orang Arab, termasuk orang Palestin, yang memboikot Mesir atas rundingan sebagai ‘kanak-kanak dan remaja’ yang tidak layak dipercayai dengan nasib Mesir, Arab dan orang Palestin,” katanya. “Perkataan beliau masih relevan 40 tahun kemudian ketika dunia menyaksikan akibat kezaliman kepimpinan Palestin terhadap rakyat mereka sendiri dan terhadap jutaan orang Israel yang tidak mahu perang ini.”

Walaupun cabaran untuk mewujudkan sebuah negara Palestin kelihatan tidak terbendung, Omer Zanany, ketua unit bersama untuk keamanan dan keselamatan di Institut Mitvim dan Pusat Berl Katznelson di Israel, berkata kerajaan Israel semasa juga cenderung menghalang usaha tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Beliau berkata Israel menghadapi dua pilihan – meneruskan perang di Gaza dengan risiko konflik itu merebak ke medan lain atau memanfaatkan apa yang mungkin menjadi “peluang bersejarah untuk mengakhiri perang, membawa pulang tebusan dan menewaskan Hamas dengan memasuki perundingan bagi penyelesaian dua negara