Panama akan tingkatkan pengusiran di tengah rekod migrasi melalui Celah Darien yang berbahaya

Panama akan meningkatkan infrastruktur di kawasan hutan sepanjang sempadan bersama dengan Colombia yang dikenali sebagai Jurang Darien — serta meningkatkan pengusiran — untuk mengawal aliran rekod pemindahan migran yang melalui sana tahun ini, ketua imigresen Panama berkata Jumaat.

Pengarah Imigresen Kebangsaan Samira Gozaine berkata Presiden Laurentino Cortizo telah membenarkan mengupah penerbangan sewaan untuk meningkatkan pengusiran. Sekitar 350,000 migran telah merentas Jurang Darien yang berbahaya setakat ini tahun ini, memecah rekod tahun lepas kurang daripada 250,000, yang juga satu rekod.

“Kami akan meningkatkan pengusiran ini supaya impak yang diperlukan dirasai,” kata Gozaine.

Menteri Keselamatan Juan Pino berkata Panama telah cuba untuk mengurus aliran migran dengan bertanggungjawab. “Jika tidak begitu kami akan ada banyak migran di jalanan,” katanya. “Tetapi kami berada pada had kapasiti.”

Pihak berkuasa sudah mendaftar dan mengumpul data biometrik daripada semua migran yang meninggalkan Darien apabila mereka tiba di komuniti kecil di Panama.

Pino berkata pihak berkuasa juga merancang untuk meningkatkan patroli udara di kawasan terpencil itu sebagai sebahagian daripada usaha mereka untuk menangkap penyeludup migran, dadah dan senjata.

Pihak berkuasa juga berkata kemudahan akan dibina di kawasan sempadan di mana migran akan didaftarkan tetapi diasingkan daripada komuniti tempatan.

Tiada komen serta-merta daripada pegawai Colombia.

Panama juga akan mengetatkan keperluan untuk sesetengah warga asing yang tiba melalui udara. Negara itu akan mengurangkan tempoh pelancongan maksimum kepada 15 hari daripada 90 dan memerlukan pelawat menunjukkan mereka mempunyai sekurang-kurangnya $1,000 yang boleh digunakan, dan bukannya $500 sekarang. Gozaine berkata ia tidak akan diguna pakai kepada semua kewarganegaraan.

Rakyat Venezuela membentuk lebih separuh daripada migran yang memasuki Panama melalui Jurang Darien tahun ini. Sehingga kini, Panama kebanyakannya memberi tumpuan untuk cepat-cepat menghantar migran dengan bas dari sempadannya dengan Colombia ke sempadannya dengan Costa Rica supaya mereka boleh meneruskan perjalanan ke utara menuju Amerika Syarikat.

Pada bulan April, Amerika Syarikat, Panama dan Colombia bersetuju untuk cuba membanteras sindiket penyeludupan yang membawa migran melalui jurang itu.