Pakistan umumkan operasi besar-besaran terhadap pendatang haramnya, termasuk 1.7 juta warga Afghanistan

Kerajaan Pakistan mengumumkan operasi besar-besaran terhadap pendatang haramnya, termasuk 1.7 juta orang Afghanistan

Menteri Dalam Negeri sementara Pakistan Sarfraz Bugti berkata operasi memburu ini tidak ditujukan kepada orang Afghanistan dan akan dikenakan kepada semua kewarganegaraan, walaupun majoriti besar pendatang di negara ini adalah orang Afghanistan.

Kempen ini datang di tengah hubungan tegang antara Pakistan dan jiran Afghanistan yang dikuasai Taliban berikutan apa yang dikatakan kerajaan Pakistan sebagai serangan di Pakistan oleh militan bersekutu Taliban yang keluar masuk sempadan bersama sepanjang 1,622 batu dan mendapat perlindungan di Afghanistan.

Bugti berkata sebarang pendatang di Pakistan secara haram sepatutnya pulang ke negara masing-masing secara sukarela sebelum akhir Oktober untuk mengelakkan penangkapan besar-besaran dan pengusiran paksa. Beliau berkata kerajaan merancang untuk merampas harta dan aset pendatang haram, dan akan menubuhkan talian telefon khas untuk menawarkan ganjaran kepada orang ramai yang melaporkan pendatang sedemikian kepada pihak berkuasa.

“Sesiapa yang tinggal di negara ini secara haram mesti pulang,” katanya.

Zabihullah Mujahid, jurucakap utama kerajaan Taliban, berkata pada hari Rabu bahawa rancangan Pakistan “tidak boleh diterima” dan ia perlu mengkaji semula.

“Pelarian Afghanistan tidak terlibat dalam masalah keselamatan Pakistan. Selagi mereka meninggalkan Pakistan secara sukarela, negara itu perlu bertolak ansur dengan mereka,” kata Mujahid di X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Walaupun polis Pakistan secara rutin menangkap dan mengusir orang Afghanistan yang menyelinap masuk ke negara ini tanpa dokumen sah dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ini adalah kali pertama kerajaan mengumumkan operasi memburu pendatang tanpa izin sebesar ini.

Adalah tidak biasa perubahan dasar imigresen sebesar ini berlaku semasa kerajaan sementara, yang bertujuan untuk mengisi tempoh interim antara akhir Dewan Negara lima tahun dan pilihan raya. Perdana Menteri sementara Anwaarul-Haq-Kakar mengambil alih kuasa pada bulan Ogos dan sepatutnya memerintah sehingga pilihan raya yang dirancang pada akhir Januari.

Kenyataan kerajaan berkata dasar migrasi baru disokong semasa mesyuarat peringkat tinggi pada hari Selasa antara kepimpinan politik Pakistan dan tentera berkuasa negara itu.

Fazal Rehman, seorang penjual buah-buahan Afghanistan berusia 57 tahun di bandar Peshawar di barat laut, berkata beliau tiba di Pakistan 30 tahun lalu dan anak-anaknya tidak pernah pergi ke Afghanistan. Beliau berkata beliau tidak pernah berasa perlu mendaftar dengan pihak berkuasa Pakistan dan kini bimbang sudah terlambat untuk berbuat demikian.

“Kami memohon kerajaan Pakistan tidak mengusir kami dengan tergesa-gesa dan membenarkan kami sama ada hidup di sini dengan aman, atau kami diberi sekurang-kurangnya enam bulan hingga setahun masa untuk pulang,” katanya.

Pakistan telah menjadi tempat perlindungan bagi pelarian Afghanistan sejak berjuta-juta melarikan diri dari Afghanistan semasa pendudukan Soviet 1979-1989, mewujudkan salah satu populasi pelarian terbesar di dunia. Lebih ramai orang Afghanistan melarikan diri sejak itu, termasuk dianggarkan 100,000 sejak Taliban menguasai negara itu pada Ogos 2021.

Pada masa ini, terdapat 4.4 juta orang Afghanistan tinggal di Pakistan, termasuk dianggarkan 1.7 juta yang tidak berdaftar, kata Bugti. Mana-mana orang Afghanistan yang telah mendaftar dengan pihak berkuasa Pakistan tidak perlu bimbang tentang operasi memburu ini, katanya.

Kira-kira 2.4 juta orang Afghanistan mempunyai status pelarian, kata Bugti, yang membolehkan mereka mendapat kad pengenalan kerajaan yang boleh mereka gunakan untuk aktiviti harian seperti perbankan atau mendaftar untuk sekolah.

Selepas merampas kuasa pada 2021, pemerintah Taliban Afghanistan mengumumkan pengampunan bagi orang Afghanistan yang melarikan diri dan mendesak mereka pulang, tetapi kebanyakan daripada mereka kekal di Pakistan atau tempat lain dengan harapan berhijrah ke negara-negara lain termasuk Amerika Syarikat.

Zahid Hussain, seorang wartawan bebas beralih penganalisis berpangkalan di Islamabad, berkata walaupun kerajaan menekankan bahawa operasi memburu ini tidak ditujukan kepada orang Afghanistan, beliau percaya dasar ini telah dicetuskan oleh penglibatan orang Afghanistan dalam serangan pengganas baru-baru ini di tanah Pakistan.

Hussain ragu sama ada sebarang kempen untuk mengusir pendatang tanpa izin boleh berjaya dalam masa terdekat.

“Ia bukan tugas yang mudah untuk dilaksanakan kerana bagaimana anda boleh menahan atau mengusir 1.7 juta orang Afghanistan yang tidak berdaftar? Ia akan menimbulkan ketegangan selanjutnya antara kedua-dua pihak,” katanya. “Kita lihat bagaimana kerajaan melaksanakan dasar mengenai pengusiran pendatang haram.”

Taliban Pakistan haram, dikenali sebagai Tehrik-e-Taliban Pakistan atau TTP, secara rutin mengaku bertanggungjawab atas serangan ke atas pasukan keselamatan Pakistan. Tetapi mereka menjauhkan diri daripada dua letupan bom bunuh diri minggu lalu yang berlaku dalam tempoh beberapa jam dan membunuh 59 orang di kawasan barat daya dan barat laut yang bersempadan dengan Afghanistan. Tiada sesiapa mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Pegawai Afghanistan berkata bahawa kerajaan Pakistan mensasarkan pelarian Afghanistan tanpa mengira sama ada mereka mempunyai dokumentasi untuk berada di negara ini.

Kedutaan Afghanistan di Islamabad berkata di X bahawa polis anti-pengganas Pakistan telah menangkap kira-kira 1,000 pelarian Afghanistan dalam dua minggu lalu, dan kira-kira separuh daripada mereka mempunyai dokumen perjalanan atau imigresen. Ia mendesak Pakistan untuk menghentikan operasi sedemikian kerana kesannya yang negatif terhadap hubungan antara kedua-dua negara.

Pegawai Pakistan tidak memberi butiran tentang sebarang penangkapan sedemikian dalam beberapa minggu kebelakangan ini, ataupun tuduhan yang akan dihadapi suspek.

Raees Khan, 47, lagi seorang pelarian Afghanistan yang berkata beliau tidak berasa perlu mendaftar dengan pihak berkuasa Pakistan, berkata beliau telah tinggal di Peshawar sejak 2007 dan bekerja dalam industri pengangkutan. Beliau berkata akan mengambil masa lebih lama daripada sebulan untuk menamatkan perniagaannya dan berpindah bersama isteri dan lima anaknya.

“Saya tidak tahu apa yang akan berlaku pada kami selepas amaran Pakistan hari ini. Kami menghadapi pengusiran paksa,” kata Khan. “Tempoh akhir ini perlu dilanjutkan sekurang-kurangnya enam bulan supaya kami boleh pulang dengan mudah ke negara kami,” katanya.