Pakistan menangkap penyampai berita TV pembangkang

Ejen keselamatan Pakistan telah menahan seorang penyampai berita TV kanan Islamabad yang dikenali kerana kritikannya terhadap pihak berkuasa atas tuduhan menyebarkan kandungan palsu mengenai institusi negara di media sosial, saluran berita dan keluarganya berkata Jumaat.

Khalid Jamil ditahan oleh Agensi Penyiasatan Persekutuan lewat malam Khamis, televisyen ABN miliknya dipaparkan di X, dahulu dikenali sebagai Twitter.

Keluarga Jamil mengesahkan penangkapan itu, dengan mengatakan beliau ditahan dalam serbuan lewat malam di rumahnya di ibu negara, Islamabad. Sekeping gambar Jamil yang beredar di media sosial menunjukkannya memegang papan tanda dengan nombor kesnya, rupa-rupanya dalam tahanan polis.

Kemudian Jumaat, mahkamah Islamabad memberi lampu hijau untuk agensi itu menahan Jamil untuk disoal siasat selama dua hari.

Penangkapan itu telah menarik kecaman daripada masyarakat wartawan negara itu. Pakistan sudah lama menjadi negara yang tidak selamat bagi para jurugambar. Pada 2020, ia menduduki tempat kesembilan dalam Indeks Impuniti Global tahunan Jawatankuasa Melindungi Wartawan, yang menilai negara-negara di mana wartawan kerap diganggu dan dibunuh dan para penyerang biasanya bebas.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, aktivis dan wartawan semakin diserang oleh kerajaan dan establishment keselamatan, menyekat ruang untuk kritikan dan bantahan. Kritikan tentera boleh mengakibatkan ancaman, intimidasi, tuduhan hasutan dan dalam beberapa kes, ditangkap tanpa amaran.