Pakistan dijangka mengusir lebih 1.4 juta warga Afghanistan tanpa dokumen; PBB meminta penangguhan tarikh akhir

Kerajaan Pakistan merancang untuk mengusir lebih 1.4 juta warganegara Afghanistan tanpa dokumen selepas 1 November, dan Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk Hak Asasi Manusia (OHCHR) meminta negara itu menangguhkan tindakan tersebut untuk mengelakkan pelanggaran hak asasi manusia.

OHCHR menyatakan dalam kenyataan akhbar bahawa ia “sangat bimbang” dengan pengumuman Pakistan tentang pengusiran, kerana kini terdapat lebih 2 juta warganegara Afghanistan tanpa dokumen yang tinggal di negara itu.

Daripada 2 juta itu, lebih 600,000 adalah pendatang yang meninggalkan Afghanistan selepas Taliban mengambil alih kuasa semula pada Ogos 2021.

Antara mereka yang dihadapkan dengan pengusiran termasuk aktivis masyarakat madani, wartawan, pembela hak asasi manusia, bekas pegawai kerajaan dan anggota pasukan keselamatan.

Juga terdedah kepada risiko ialah wanita dan gadis, yang dilarang mendapat pendidikan menengah dan tinggi, bekerja dalam banyak bidang dan aspek kehidupan harian kerana dasar yang dikuatkuasakan di Afghanistan oleh pemimpin Taliban.

Sekiranya Pakistan melaksanakan pengusiran, OHCHR berkata mereka berisiko menghadapi pelanggaran hak asasi manusia sekiranya dikembalikan ke Afghanistan, termasuk penyiksaan, rawatan kejam dan tidak manusiawi serta tahanan sewenang-wenangnya.

Pakistan mengumumkan hasrat untuk mengusir warganegara Afghanistan tanpa dokumen pada 3 Oktober, dan menurut UNHCR (Agensi PBB untuk Pelarian) dan Pertubuhan Antarabangsa untuk Pemigrasan (IOM), terdapat peningkatan tajam dalam pengusiran warganegara Afghanistan.

Laporan UNHCR dan IOM mendakwa bilangan warganegara Afghanistan yang melarikan diri dari Pakistan antara 3 hingga 14 Oktober ialah 59,780 orang, dan 78% daripada mereka yang kembali ke Afghanistan mengakui takut ditangkap semula kerana meninggalkan Pakistan.

“Memandangkan tarikh akhir 1 November semakin hampir, kami menyeru pihak berkuasa Pakistan menangguhkan pengusiran paksa warganegara Afghanistan sebelum terlambat untuk mengelakkan bencana hak asasi manusia,” kata pegawai PBB. “Kami menyeru mereka terus memberikan perlindungan kepada mereka yang memerlukan dan memastikan sebarang pengembalian masa depan selamat, bermaruah dan sukarela serta sepenuhnya konsisten dengan undang-undang antarabangsa.”

PBB juga berkata pengusiran besar-besaran atau sebarang pengusiran tanpa penentuan terperinci keadaan peribadi akan bersamaan dengan pelanggaran undang-undang hak asasi manusia antarabangsa, terutamanya Konvensyen menentang Penyiksaan dan Rawatan Kejam, Tidak Manusiawi atau Merendah-rendahkan.

Ia juga berkata pengusiran besar-besaran ketika musim sejuk yang menghampiri boleh memperburuk lagi krisis kemanusiaan di Afghanistan kerana negara itu sedang berjuang dengan kesan gempa bumi beruntun yang melanda Wilayah Herat awal bulan ini.

Akibat gempa bumi itu, 1,400 orang terbunuh, 1,800 orang cedera, dan daripada jumlah penduduk 43 juta, hampir 30 juta memerlukan bantuan manakala 3.3 juta lagi terpaksa meninggalkan rumah.

“Kami ingatkan pihak berkuasa de facto tentang kewajipan hak asasi manusia antarabangsa yang terus mengikat Afghanistan sebagai sebuah negara dan tanggungjawab mereka untuk melindungi, mempromosikan dan memenuhi hak asasi manusia,” kata kenyataan itu.