Pakistan cuba untuk meredakan krisis dengan Iran selepas serangan udara yang membunuh yang meningkatkan ketegangan

(SeaPRwire) –   ISLAMABAD (AP) – Pemimpin politik dan tentera Pakistan pada Jumaat bergerak untuk mengurangkan ketegangan dengan Iran selepas serangan udara pada hari ini oleh Tehran dan Islamabad yang mengorbankan sekurang-kurangnya 11 orang dan menandakan peningkatan yang ketara dalam hubungan yang bermasalah antara jiran-jiran.

Keputusan itu kelihatannya dicapai dalam mesyuarat Jawatankuasa Keselamatan Negara Pakistan, diketuai oleh Perdana Menteri Sementara Anwaarul-Haq-Kakar selepas memotong lawatannya ke Forum Ekonomi Sedunia di Davos, Switzerland. Ketua Turus Tentera Pakistan Jeneral Asim Munir menghadiri mesyuarat itu.

Satu kenyataan selepas mesyuarat itu menyatakan kepimpinan membincangkan situasi berikutan serangan udara Iran dan memuji “tindak balas profesional, seimbang dan berkadar” oleh tentera Pakistan.

Jawatankuasa itu menekankan bahawa saluran komunikasi sedia ada antara Pakistan dan Iran “harus digunakan untuk menangani kebimbangan keselamatan masing-masing dalam kepentingan keamanan dan kestabilan serantau yang lebih besar,” mengikut kenyataan itu.

Pakistan pada Khamis melancarkan serangan udara terhadap kubu-kubu militan didakwa di dalam Iran, di wilayah Sistan dan Baluchestan, membunuh sekurang-kurangnya sembilan orang. Serangan balas itu mengikuti serangan Iran pada Selasa di tanah Pakistan yang mengorbankan dua kanak-kanak di wilayah barat daya Baluchistan.

Serangan lintas sempadan tanpa sebelumnya ini mengancam untuk merosakkan hubungan antara Tehran dan Islamabad – kedua-duanya lama menganggap satu sama lain dengan curiga kerana serangan militan – dan juga meningkatkan ancaman keganasan merebak di seluruh Timur Tengah, sudah tidak stabil kerana peperangan Israel dengan Hamas di Gaza.

Di Iran, agensi berita rasmi IRNA melaporkan usaha Pakistan untuk mengurangkan ketegangan dan menyatakan Menteri Luar Negeri Iran Hossein Amirabdollahian bercakap dengan rakannya dari Pakistan, Jalil Abbas Jilani.

Kedua-dua pihak mahu bekerjasama pada masa hadapan dan memulangkan duta masing-masing ke Tehran dan Islamabad, kata IRNA. Para diplomat itu ditarik balik ketika ketegangan meningkat.

Tentera Pakistan memasuki keadaan siaga tinggi pada Selasa, selepas serangan udara Iran menyasarkan kubu didakwa kumpulan pemisah Sunni Jaish al-Adl, yang bertanggungjawab terhadap serangan berulang di dalam Iran.

Serangan balas Pakistan pada Khamis menyasarkan kubu didakwa kumpulan pemisah Pakistan di Iran yang dipanggil Tentera Pembebasan Baluch dan Barisan Pembebasan Baluchistan. Iran menyatakan serangan udara itu membunuh tiga wanita, empat kanak-kanak dan dua lelaki berhampiran bandar Saravan sepanjang sempadan Pakistan.

Eskalasi mendadak dan tiba-tiba antara Pakistan dan Iran itu juga berlaku di belakang serangan udara Iran pada Senin malam di Iraq dan Syria. Serangan udara itu bertindak balas kepada serangan bunuh diri oleh militan Kumpulan Negara Islam di awal Januari yang mengorbankan lebih 90 orang.

Walaupun Iran dan Pakistan bersenjata nuklear lama menganggap satu sama lain dengan curiga kerana serangan militan, mereka tidak pernah melancarkan serangan sedemikian pada masa lalu.

Wilayah Baluchistan Pakistan, serta wilayah Iran bersebelahan Sistan dan Baluchestan, menghadapi pemberontakan rendah darjat oleh nasionalis Baluch selama lebih dua dekad. Pemisah di barat daya Pakistan sering melancarkan serangan terhadap pasukan keselamatan Pakistan dan kepentingan China di negara itu, sering menyelinap merentasi sempadan untuk bersembunyi di Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.