Pakar menekankan peranan Amerika Syarikat dalam pembangunan ketenteraan AI Ukraine yang luar biasa

(SeaPRwire) –   Pembangunan AI Ukraine berterusan pada kadar menakutkan melebihi syarikat teknologi gergasi di AS dan China ketika perang dengan Rusia bergerak ke tahun ketiga, tetapi pakar-pakar menekankan peranan penting Amerika Syarikat dalam membantu kemajuan pesat itu.

“Apa yang saya fikir kita tidak menghargai dalam tentera AS ialah kos sebenar infrastruktur yang diperlukan untuk melakukan ini dalam pertempuran,” kata Benjamin Jensen, felo kanan Future War, Gaming and Strategy di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa, kepada Digital.

“Ukraine melakukannya kerana mereka membina ia dari bawah ke atas, dan ia adalah antifragil … ia kecil, ia boleh skala, ia berfungsi, dan mereka tahu apa yang perlu dilakukan,” kata Jensen. “Kami cuba melakukannya sangat Pentagonese dari atas ke bawah, yang bermakna kami akan menghabiskan puluhan bilion dolar untuk beberapa kegagalan profil tinggi berbanding menghabiskan, anda tahu, satu juta dolar untuk sembilan kegagalan dan satu kejayaan.”

AS mendedahkan kemajuan AI yang luar biasa Ukraine hanya beberapa bulan ke dalam perang. Brett Velicovich, penyumbang yang terlibat di Ukraine pada 2023, mendakwa pencapaian teknik Ukraine dan bagaimana mereka mencapainya adalah “di luar dunia,” dan AS tidak mempunyai apa-apa maklumat tentang semua itu.

Velicovich dan pakar lain menggambarkan pelbagai cara Ukraine telah menggunakan AI, termasuk pengenalan muka untuk mengesan penjenayah perang, sistem untuk membantu panduan drone dan pemilihan sasaran, analisis satelit untuk mengumpul bukti jenayah perang dan pengenalan propaganda dan disinformation Rusia.

Jensen, yang juga profesor pengajian strategik di Sekolah Perang Lanjutan Tentera Laut Marin, membincangkan kesimpulan usaha-usaha itu dalam sistem kesedaran situasi Delta Ukraine, yang mengintegrasikan pelbagai sistem, termasuk , disokong data oleh penyertaan sumber terbuka dari rakyat Ukraine.

Ukraine melancarkan sistem itu pada akhir 2022, tetapi ia menerima sedikit liputan media walaupun membuktikan sangat membantu dalam memproses jumlah data medan peperangan yang besar untuk memberi panduan kepada pasukan Ukraine di medan tempur dengan sasaran aktif dan koordinasi.

Puji untuk usaha cemerlang Ukraine tidak mengira, Jensen menekankan peranan program bantuan luar negara Amerika Syarikat telah memainkan dalam membantu membuat kemajuan ini menjadi kenyataan. AI model dan platform, dan program Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat membantu membiayai sistem identiti digital Ukraine.

Pembahagian data dan perkongsian teknologi antara AS dan Ukraine membolehkan Kyiv dengan cepat menyederhanakan dan meningkatkan sistem itu, mempercepatkan segala-galanya dari penghantaran bantuan dan bantuan kepada pemberitahuan awam serangan datang dan membantu mencari orang hilang.

James Hess, profesor di Sekolah Pengajian Keselamatan dan Global di Sistem Universiti Awam Amerika, bersetuju bahawa data AS tidak hanya membantu Ukraine mencapai pembangunan luar biasa ini, tetapi ia terus berbuat demikian.

“Untuk memahami persekitaran medan tempur adalah proses yang memakan masa dan kompleks, dan itulah sebabnya ia begitu penting kerana jumlah data adalah menggelapkan,” jelas Hess, merujuk kepada peranan Amerika dalam proses itu.

“Data yang menggelapkan, yang juga boleh menjadi bentuk data buruk, kerana jika anda mempunyai terlalu banyak, anda tidak benar-benar boleh bekerja melalui itu dengan berkesan, jadi itu salah satu dorongan di sebalik menggunakan AI adalah untuk membantu mengurangkan kebimbangan data yang menggelapkan,” sambung Hess, menyatakan bahawa beberapa siri data boleh lebih besar daripada itu dari persekitaran medan tempur.

“Dalam kes Ukraine, ia bukan hanya bantuan tenaga manusia. Ia juga bantuan sensor; ia juga bantuan pemprosesan; ia juga proses sasaran proses,” tambah Hess. “Semua bentuk bantuan yang berbeza itu sangat bernilai bagi Ukraine, dan saya tidak melihat [bantuan] berakhir dalam masa terdekat.”

Hess mendedahkan soalan sebenar dan dorongan pembangunan di Ukraine semakin memberi tumpuan kepada bagaimana untuk lebih licin berkomunikasi data yang dikumpul dan diproses oleh AI kepada tentera untuk kegunaan masa nyata untuk mempercepat sasaran dan koordinasi di medan.

“Banyak kajian dan fokus sekarang – di Amerika Syarikat dan China juga – bagaimana saya boleh diaktifkan untuk pergi secara langsung dari sensor ke penembak,” kata Hess. “Tentu saja, itu membawa cabaran dan kebimbangan lain: Di mana maklumat itu diperiksa? Siapa yang mengesahkannya sebelum penembak itu memprosesnya?”

“Saya tidak fikir kita melihat kes di mana di Ukraine manusia [adalah] keluar lingkaran sebarang cara,” jamin Hess. “Ia masih tentu saja manusia dalam lingkaran, tetapi sebagai AI membangun, prosesnya akan menjadi bahawa manusia dalam lingkaran … secara beransur-ansur menjauhkan diri kerana AI menjadi lebih mampu dan algoritma lebih diperhalusi, dan itulah yang sedang bergerak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.