Pakar keselamatan Israel mengatakan dorongan Biden untuk negara Palestin merupakan ‘ancaman eksistensial’

(SeaPRwire) –   JERUSALEM—Sejumlah pakar pertahanan, keselamatan dan diplomat terkemuka Israel menghantar surat mendesak kepada , menggesa beliau supaya tidak mengiktiraf negara Palestin kerana ia membahayakan kewujudan negara Yahudi dan memberi ganjaran kepada rejim seperti Republik Islam Iran dan Rusia yang menaja keganasan dan mempromosikan nasionalisme jingoistik.

Surat Forum Pertahanan dan Keselamatan Israel (IDSF), eksklusif diperoleh oleh Digital, bertarikh 19 Februari, menyatakan “Penubuhan segera selepas pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober akan ditafsirkan oleh Hamas, organisasi pengganas global, Iran dan negara-negara rogue lain sebagai ganjaran untuk keganasan, dan akan menggalakkan mereka melihat keganasan sebagai mekanisme yang berkesan untuk mencapai matlamat politik.”

Hamas membunuh 1,200 orang pada 7 Oktober di selatan Israel, termasuk lebih 30 orang Amerika. Pertubuhan pengganas Hamas yang ditetapkan AS kini menahan lebih 100 orang tebusan di Jalur Gaza.

Brigadier Jeneral (Res.) Amir Avivi, pengasas dan pengerusi IDSF, berkata kepada Digital, “Kini ialah masanya bagi AS menyokong sekutu paling pentingnya di dan mempromosikan kepentingan AS di rantau ini. Israel tidak menentang penyelesaian aman kepada konflik, tetapi rancangan pentadbiran itu akan menjadi ganjaran kepada pertubuhan pengganas ekstremis dan akan memperkuatkan paksi keganasan Iran-Rusia di rantau ini dan dunia.”

Avivi menambah “Pelaksanaan rancangan sedemikian akan membahayakan keselamatan kewujudan Israel dan tidak mampan. Pendekatan yang lebih baik adalah untuk memfokuskan usaha diplomatik AS untuk membentuk pakatan dengan Arab Saudi dan kuasa positif lain di rantau ini untuk mempromosikan kestabilan, kemakmuran dan keamanan di rantau ini.”

Parlimen Israel (Knesset) pada Rabu, dalam satu tunjuk perpaduan hampir sepenuhnya, untuk mengiktiraf negara Palestin secara sepihak. Dasar kerajaan Israel selama 15 tahun kebelakangan ini adalah perundingan berbilater dengan Palestin untuk menjamin persetujuan bagi penyelesaian dua negara.

Digital menghantar soalan akhbar kepada Rumah Putih dan Majlis Keselamatan Negara.

IDSF menggambarkan organisasinya sebagai “forum Israel yang kuat 20,000 ahli” yang diketuai oleh pegawai tentera, perisikan dan keselamatan senior yang telah bersara dan simpanan.

Antara penandatangan surat itu ialah pakar Iran antarabangsa yang diiktiraf, Brigadier Jeneral (Res.) Yossi Kuperwasser, dan bekas Duta Israel ke AS Danny Ayalon.

Surat kepada Presiden Biden menyatakan, “Walaupun kami menghargai bahawa motivasi anda tertumpu kepada pencapaian keamanan yang berkekalan, IDSF percaya bahawa pendekatan ini akan menghasilkan kesan sebaliknya.”

Rakyat Israel lama membantah bahawa usaha mereka untuk menjamin keamanan dengan Palestin di Gaza dan Tebing Barat (dikenali di Israel sebagai ) telah dihadapi dengan keganasan dan peluru berpandu dilancarkan ke negara Yahudi itu.

“Israel telah mengikuti dinamik ini sebelum ini dengan bersetuju kepada Perjanjian Oslo mengikuti Intifada Pertama dan melaksanakan Pengunduran dari Gaza mengikuti Intifada Kedua. Kami belajar bagaimana nafsu hanya bertambah dengan pengorbanan, dan bagaimana ini membahayakan Israel dan dunia bebas yang lain,” tulis orang-orang Israel itu.

Pakar tentera dan keselamatan melihat tiada bukti bahawa Pihak Berkuasa Palestin (PA), yang memerintah Tebing Barat, terlibat dalam pembaharuan. IDSF menyatakan PA terus melaksanakan dasar “Bayar untuk Membunuh”, yang menyaksikan $370 juta setahun diberikan kepada penjenayah terkena dan keluarga mereka dalam bentuk elaun.

IDSF menyatakan PA mengabaikan Akta Taylor Force AS melalui sokongan berterusan mereka terhadap keganasan terhadap orang Israel. Kongres meluluskan , dinamakan sempena lulusan West Point Taylor Force, yang berkhidmat di Afghanistan dan Iraq.

Seorang pengganas Palestin menikam Force pada 2016. Akta itu bertujuan untuk menghentikan bantuan ekonomi kepada PA sehingga ia menghentikan sistem subsidi wang kepada rakyat Palestin yang disabitkan dengan keganasan dan ahli keluarga mereka.

Biden menghadapi kritikan kerana di Tebing Barat dan menamakan penduduk Israel di rantau itu untuk sanksi.

IDSF mendakwa PA enggan mengutuk pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober dan bahawa PA akan membayar $2.7 juta setiap bulan kepada pengganas yang menyertai serangan pada 7 Oktober.

Soalan akhbar Digital yang dihantar kepada pembantu Nabil Abu Rudeineh, yang berkhidmat sebagai jurucakap Presiden PA Mahmoud Abbas, tidak dibalas dengan segera.

PA menunjukkan tiada minat untuk menyekat keganasan di Tebing Barat atau mengklasifikasikan Hamas sebagai pertubuhan pengganas, menurut IDSF.

“Sejak 7 Oktober IDF telah menangkap lebih 3,000 pengganas, dan telah mendedahkan infrastruktur tentera yang besar di kawasan dikawal oleh P.A. yang bertujuan untuk menyerang Israel. P.A. membenarkan ini berlaku di bawah pengawasan mereka,” kata surat itu.

Pada Januari David Friedman memberitahu Digital, “Saya tidak fikir penyelesaian dua negara adalah mungkin, dan jika mungkin, ia tidak disyorkan. Selama lebih 50 tahun, beratus-ratus ‘pembuat keamanan’ yang mengaku, diketuai Amerika Syarikat, telah cuba memaksa Israel dan Palestin ke arah penyelesaian dua negara.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.