Orbán membandingkan keahlian Hungary di EU dengan penjajahan Soviet dalam ucapan berapi-api

Perdana Menteri Viktor Orbán membandingkan keahlian Hungary di European Union kepada lebih empat dekad pendudukan Soviet di negaranya semasa ucapan pada Isnin mengenang ulang tahun revolusi anti-Soviet Hungary 1956.

Berucap kepada kumpulan tetamu terpilih di bandar Veszprem, Orbán menuduh EU cuba mengambil identiti Hungary dengan memaksakan model demokrasi liberal yang beliau katakan ditolak oleh rakyat Hungary. Brussels, ibu pejabat de facto EU, menggunakan kaedah terhadap Hungary yang mengingatkan kembali zaman dominasi Moscow ketika Soviet, katanya.

“Hari ini, perkara-perkara muncul yang mengingatkan kami zaman Soviet. Ya, terjadi bahawa sejarah mengulangi dirinya,” kata Orbán ketika acara itu, yang semua media dikecualikan kecuali penyiar negara Hungary. “Untunglah apa yang dahulu tragedi kini komedi pada terbaik. Untunglah Brussels bukan Moscow. Moscow adalah tragedi. Brussels hanyalah parodi kontemporari yang buruk.”

Cuti kebangsaan pada 23 Oktober mengenang permulaan pemberontakan rakyat Hungary 1956 terhadap penindasan Soviet yang bermula di ibu negara Hungary, Budapest, dan merebak ke seluruh negara.

Selepas pemimpin Stalinis Hungary berjaya digulingkan dan tentera Soviet dipaksa keluar dari ibu negara, arahan dari Moscow menghantar Tentera Merah kembali ke Budapest dan menindas pemberontakan dengan kejam, membunuh sebanyak 3,000 orang awam dan memusnahkan kebanyakan bandar.

Orbán, penyokong bentuk alternatif kerajaan populis yang dipanggilnya “demokrasi illiberal”, lama menggunakan cuti ini untuk menggerakkan penyokongnya. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, beliau menggunakan kesempatan itu untuk membuat perbandingan antara usaha EU membawa Hungary mematuhi peraturannya mengenai rasuah dan demokrasi, dengan penindasan yang dihadapi negara itu di bawah pendudukan Soviet di Eropah Timur abad ke-20.

“Kami terpaksa menari mengikut rentak yang dilagukan Moscow,” kata Orbán mengenai hari-hari Hungary di Blok Timur. “Brussels juga memainkan lagu, tetapi kami menari seperti yang kami mahu, dan jika kami tidak mahu, kami tidak menari!”

Cuti itu, yang memainkan peranan besar dalam ingatan sejarah Hungary sebagai perjuangan kebebasan terhadap penindasan Rusia, bertepatan dengan berlangsungnya perang di Ukraine jiran, di mana Moscow menduduki wilayah besar negara itu dan secara haram mengilhakkan empat rantau.

Orbán, dianggap sebagai salah seorang rakan Presiden Rusia Vladimir Putin tunggal di EU, telah berusaha dengan gigih menentang pengenaan blok itu sanksi terhadap Moscow, walaupun pemimpin nasionalis itu akhirnya mengundi semua pakej sanksi.

Minggu lepas, Orbán bertemu Putin sebelum forum antarabangsa di Beijing, pertemuan yang memberi tumpuan kepada akses Hungary ke tenaga Rusia. Pemimpin Eropah, serta ahli-ahli NATO seperti Amerika Syarikat, menyatakan kebimbangan bahawa Orbán bertemu Putin walaupun waran tangkap antarabangsa telah dikeluarkan terhadapnya atas dakwaan jenayah perang di Ukraine.

Malam Isnin, beribu-ribu penunjuk perasaan berarak di lebuh raya pusat Budapest membantah dasar pendidikan Orbán — yang mereka katakan tidak memberi penghargaan kepada guru sekolah awam dan menyebabkan kekurangan tenaga pengajar — serta hubungan Hungary yang berterusan dengan Rusia walaupun serangan Moscow ke atas Ukraine.

“Dahulu, Kesatuan Soviet menyerang Hungary, dan hari ini Rusia menunjukkan usaha penaklukan serupa, dan kami ingin menyatakan solidariti kami dengan Ukraine,” kata penunjuk perasaan Katalin Beke. “Ia benar-benar merosakkan kepentingan sekutu kami bahawa beliau begitu nampak rapat dengan (Putin). Saya dapati ia amat merosakkan.”

Berhenti di hadapan Kedutaan Rusia, penunjuk perasaan berseru, “Rusia pulang!”, ungkapan yang popular semasa pemberontakan anti-Soviet 1956.

“Saya rasa malu” mengenai pertemuan Orbán dengan Putin di Beijing, kata penunjuk perasaan lagi Istvan Muzsa.

“Ini malu negara dan malu setiap orang yang baik, terlepas dari sokongan parti dan pihak mana seseorang mengundi,” katanya.