Orang Yahudi di Denmark menghadapi bilangan insiden antisemitisme tertinggi sejak Perang Dunia Kedua, kata pegawai

(SeaPRwire) –   Bilangan insiden antisemitik yang direkod di Denmark sejak serangan 7 Oktober ke atas Israel yang menyuluh perang di Gaza telah mencapai tahap yang tidak dilihat sejak Perang Dunia Kedua, ketua komuniti Yahudi kecil negara Skandinavia itu berkata pada Khamis.

“Kami telah melihat gelombang antisemitik terbesar di Denmark sejak 1943,” ketika Denmark diduduki oleh Jerman Nazi, Henri Goldstein, ketua komuniti 1,800 orang Yahudi, berkata kepada Agensi Berita Associated Press pada Khamis. Tahun itu kira-kira 7,200 orang Yahudi Denmark dipindahkan ke Sweden neutral untuk mengelakkan penghantaran mereka ke kem tahanan Nazi, meninggalkan hampir tiada Yahudi di Denmark.

Angka-angka, disusun oleh organisasi keselamatan komuniti, setanding dengan laporan di negara-negara Eropah lain. Goldstein berkata bahawa “selepas 7 Oktober, kami telah melihat antisemitisme pada steroid.”

“Kami telah melihat eskalasi keganasan, terutamanya dibakar oleh penyebaran benci tidak terkawal di media sosial,” katanya, menambah bahawa pada 2023, “semua 121 insiden adalah kebencian Yahudi – dan bukan ‘hanya kritikan terhadap Israel.'”

Daripada 121 insiden itu, 20 adalah ancaman nyawa “yang tidak kami lihat sejak tahun 1980-an,” kata Goldstein, merujuk kepada ancaman yang dibuat ketika itu terhadap dua tokoh utama dalam komuniti Yahudi – editor ketua dan ketua rabbi.

Yahudi di Denmark dinasihatkan untuk tidak memakai lambang Yahudi secara terbuka, kata Goldstein.

Kebanyakan kes melibatkan mesej kebencian, lebih daripada separuh daripadanya dalam talian. Laporan itu hanya menyebut kes antisemitisme yang diketahui tetapi komuniti itu berkata bahawa “kebanyakan besar insiden antisemitik tidak pernah dilaporkan.”

Banyak negara Eropah telah mendaftarkan peningkatan dalam tindakan dan komen antisemitik yang dilaporkan sejak meletusnya perang di Gaza.

Kini terdapat sehingga 7,000 orang Yahudi di Denmark.

Denmark, yang diduduki oleh Jerman Nazi dari April 1940 hingga Mei 1945, merupakan salah satu negara Eropah yang populasi Yahudinya hampir selamat daripada Holocaust. Kira-kira 95% populasi Yahudi Denmark berjaya melarikan diri dengan menyeberangi laluan air sempit dari timur laut Denmark ke Sweden dalam misi penyelamatan berisiko antara September dan Oktober 1943.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.