Orang Syria yang cuba masuk Lebanon secara haram cedera dalam letupan periuk api tanah

Dua periuk api tanah meletup awal pagi Rabu sepanjang sempadan Lebanon-Syria mencederakan tiga orang Syria yang cuba masuk secara haram ke Lebanon, kata tentera Lebanon dalam satu kenyataan Rabu.

Tentera berkata periuk api tanah itu meletup di bahagian Syria sempadan dan yang cedera telah dilarikan oleh Palang Merah Lebanon ke hospital di utara Lebanon untuk rawatan.

Sejak beberapa bulan lalu, ribuan warganegara Syria melarikan diri daripada keadaan ekonomi yang semakin merosot di negara mereka yang dilanda perang telah sampai ke Lebanon melalui titik penyeberangan haram mencari kehidupan yang lebih baik. Tetapi Lebanon sedang mengalami kelembapan ekonomi selama empat tahun, dengan ekonomi yang tenggelam – menaruh harapan pada pelancongan – dan infrastruktur yang runtuh di mana pemadaman elektrik dan air adalah perkara biasa.

Televisyen tempatan Al-Jadeed berkata salah seorang mangsa, berusia 18 tahun, kehilangan sebelah kaki dan sebelah tangan, dan mengalami kecederaan pecahan peluru di leher meninggalkannya dalam keadaan kritikal. Seorang pemuda lain juga kehilangan kakinya manakala yang ketiga, berusia 27 tahun, mengalami beberapa kecederaan pecahan peluru di belakang.

Tentera Lebanon berkata dalam satu kenyataan Selasa bahawa ia menghalang 1,250 orang Syria daripada memasuki Lebanon minggu ini sahaja. Ia berkata 1,200 orang Syria lain dihalang daripada mencapai Lebanon minggu sebelumnya.

Lebanon menjadi tuan rumah kepada sekitar 805,000 pelarian Syria yang didaftarkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, tetapi pegawai menganggarkan jumlah sebenar antara 1.5 juta dan 2 juta.

Perdana Menteri Lebanon yang bertugas, Najib Mikati memberi amaran minggu lalu bahawa ribuan pelarian Syria yang telah datang ke Lebanon sejak beberapa bulan lalu, “boleh mewujudkan ketidakseimbangan yang teruk” di negara Mediterranean yang kecil itu.