Orang Jerman terbang boneka Trump dan Zelenskyy yang satira, mengapung di dalam perarakan Karneval

(SeaPRwire) –   Ribuan pengunjung mengambil bahagian dalam perarakan jalanan di kubu-kubu utama Carnival Jerman pada hari Isnin, disertai oleh lori-lori yang menyindir Presiden Ukraine dan Rusia, politikus Jerman, bekas dan banyak lagi.

Perarakan Hari Isnin adalah titik tinggi tradisional perayaan Carnival di Cologne, Düsseldorf, Mainz dan tempat-tempat lain di barat Jerman, menarik bilangan besar penduduk tempatan dan pelawat.

Setiap tahun, lori-lori menangani isu-isu politik negara dan global semasa dengan sarkasme yang tajam.

Tahun ini, sebuah patung Trump yang lebih besar bergerak melalui jalanan Cologne dengan tanda “Untuk menjadi atau NATO menjadi.” Zelenskyy mahu Ukraine dapat menyertai pakatan ketenteraan Barat.

Di Düsseldorf, sebuah lori menggambarkan Trump menikam seorang askar Ukraine – rujukan kepada tentangan di kalangan Republikan terhadap bantuan untuk Ukraine. Satu lagi mempunyai bekas presiden dan calon presiden 2024 membawa gunting dan bendera Amerika Syarikat dipotong ke bentuk swastika.

Di Mainz, sebuah kereta lori “Barbies dan Ken” berwarna merah jambu menampilkan Presiden Rusia Vladimir Putin di belakang pemimpin Alternative for Germany dan Sahra Wagenknecht Alliance yang mengkritik sanksi terhadap Rusia dan menentang penghantaran senjata ke Ukraine.

Perang antara Israel dan Hamas juga menjadi tema. Satu lori di Düsseldorf menggambarkan seorang anggota tentera bertauliah “Hamas” menolak apa yang kelihatan seperti keluarga ke arah kereta kebal Israel.

Kerajaan tidak popular Jerman datang untuk mengejek, dengan Canselor Olaf Scholz digambarkan sebagai kucing malas dan Menteri Luar Negeri Annalena Baerbock sebagai gajah dalam kedai porselin, setara Jerman kepada lembu dalam kedai tembikar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.