Orang Amerika yang membantu menyelamatkan Mark Dickey bercakap tentang situasi ‘genting’ semasa penyelamatan gua Turki

Seorang Amerika yang membantu menyelamatkan penjelajah gua Mark Dickey selepas dia terperangkap lebih daripada 3,000 kaki di bawah tanah di Turki kini bercakap tentang situasi “genting” yang dihadapi rakannya, dengan mengatakan tiada “tempat rata untuk berjalan” di dalam gua Morca.

Carl Heitmeyer, yang memberitahu rancangan “Today” NBC pada hari Selasa bahawa dia membantu dengan komunikasi antara Dickey dan pasukan penyelamat, berkata adalah “hebat untuk melihatnya akhirnya keluar kerana ia sangat genting pada hari-hari awal penyelamatannya.”

“Tiada tempat rata untuk berjalan, tiada permukaan rata. Kebanyakannya menegak, tetapi walaupun ruang yang anda lalui — apa yang kami panggil, anda hanya menjelajah gua — ia masih lebih kepada memanjat, merangkak naik turun batu kadangkala dengan permukaan condong.

“Dan kadangkala menyelinap melalui lubang sempit, menolak melalui lubang sempit perut.

“Walaupun penjelajah gua boleh bergerak melaluinya, apabila anda letakkan mereka di atas usungan ia menjadi begitu besar dan kaku ia tidak boleh melengkung,” Dickey menambah. “Itulah mengapa ia menjadi jauh lebih rumit apabila ia bertukar menjadi penyelamat.”

PENDAKI AMERIKA MARK DICKEY DISELAMATKAN DARI GUA TURKI LEBIH SEMINGGU SELEPAS SAKIT

Dickey, seorang penjelajah gua berpengalaman berusia 40 tahun, jatuh sakit parah dengan pendarahan perut lebih 3,000 kaki di bawah gua Morca di Pergunungan Taurus selatan Turki pada 2 September. Ratusan orang dari komuniti pendakian, termasuk penjelajah gua dan petugas penyelamat dari beberapa negara, berkumpul untuk menyelamatkannya.

Awal hari Selasa, Persekutuan Speleologi Turki mengeluarkan kenyataan mengesahkan Dickey kini selamat di atas permukaan.

“Mark Dickey sudah keluar dari gua Morca,” kata persekutuan dalam kenyataan. Dickey dikeluarkan dari pintu keluar terakhir gua pada pukul 12:37 pagi waktu tempatan.

“Dia baik-baik saja dan sedang dijaga oleh petugas perubatan kecemasan di kem di atas,” kata kenyataan itu.

DICKEY KONGSI MESEJ VIDEO MEMBERI INSPIRASI DARI DALAM GUA TURKI

Pasukan kecemasan berupaya merawat Dickey pada mulanya, tetapi dia akhirnya terlalu lemah untuk memanjat keluar dari gua, jadi penyelamat mengangkatnya dengan usungan.

Mereka membuat beberapa perhentian di kem sementara yang didirikan sepanjang laluan sebelum akhirnya sampai ke permukaan awal hari Selasa.

Heitmeyer menggambarkan Dickey sebagai penjelajah gua yang “pergi ke tempat yang belum pernah dilalui manusia.”

“Sangat sedikit tempat seperti itu masih wujud di muka bumi ini, di mana seseorang sejak berzaman dahulu belum berjalan,” Heitmeyer juga memberitahu NBC tentang Dickey, dengan menambah bahawa dia “akan bertaruh untuknya” bahawa Dickey akan kembali menjelajah gua walaupun insiden ini.

‘ Landon Mion dan