Orang Amerika terperangkap berkongsi video mesej inspirasi dari gua Turki: ‘Hampir ke tepi’ tetapi bertambah baik

Ahli speleologi dan jurulatih mendaki Amerika yang terperangkap, yang mengalami episod kesihatan teruk yang menyebabkannya terperangkap dalam salah satu gua paling dalam di Turki, berkongsi mesej video kepada semua penyokongnya di permukaan.

Dalam video itu, Mark Dickey, 40, berkata bahawa dia “hampir ke tepi” selepas dia menjadi sakit dan mengalami pendarahan gastrointestinal semasa ekspedisi di gua Morca di Pergunungan Taurus di Turki selatan. Dia terperangkap lebih setengah batu di bawah tanah dan separa sedar selama beberapa hari sebelum dia diberi rawatan perubatan menyelamatkan nyawanya.

“Saya sihat,” kata Dickey dalam video yang dikongsi oleh direktorat komunikasi Turki. “Seperti yang anda lihat, saya bangun. Saya peka, saya bercakap. Saya belum sembuh di dalam jadi saya akan memerlukan banyak bantuan untuk keluar dari sini.”

“Dunia meneroka gua adalah kumpulan yang sangat rapat, dan menakjubkan untuk melihat berapa banyak orang yang telah bertindak balas di permukaan,” katanya dalam video itu.

Dickey juga berterima kasih kepada kerajaan Turki dan masyarakat antarabangsa kerana berusaha membantunya.

“Tindak balas cepat kerajaan Turki untuk mendapatkan bekalan perubatan yang saya perlukan, pada pendapat saya, menyelamatkan nyawa saya. Saya sangat hampir tepi bila Jessica [rakan pendaki yang juga tunangnya] kembali kepada saya. Jadi, banyak terima kasih kepada kerajaan Turki dan para peneroka gua Turki yang membantu menyokong masyarakat antarabangsa di sini. Saya menantikan bekerja sama dengan semua orang untuk dengan selamat keluar dengan bantuan mereka.”

Mesej itu dirakam hari-hari yang lalu dan dibawa ke permukaan, di mana Dickey berharap untuk kembali dalam beberapa hari akan datang.

Walaupun keadaannya telah stabil, usaha menyelamat untuk mengeluarkannya dari gua itu masih berterusan.

Carl Heitmeyer, kawan Dickey dan pegawai maklumat awam untuk pasukan tindak balas awal New Jersey, yang ahli terperangkap Amerika itu menjadi ahlinya, memberitahu Digital gua Morca (dieja “Morja”) adalah “gua yang sangat teknikal, dalam” yang terkenal berbahaya.

Dia juga berkata gua Morca mempunyai “banyak bahagian” yang “sangat basah” dan bahawa ia “agak sejuk” pada sekitar 39 hingga 43 darjah Fahrenheit.

Pintu masuk gua itu menampilkan penurunan menegak hampir menegak sebelum memperkenalkan rangkaian terowong yang berbelit-belit, dan menjadi sempit khususnya di beberapa kawasan. Gua itu mempunyai kedalaman keseluruhan 4,000 kaki.

“Mark adalah orang yang sangat positif yang suka berada di dalam gua,” kata Heitmeyer. “Walaupun sifat situasi yang sangat serius, saya yakin bahawa sikap mentalnya jauh di atas purata.”

Merentasi terowong ini boleh mengambil pendaki berpengalaman beberapa jam, katanya, kerana ia menampilkan “laluan sempit yang memerlukan merangkak perut atau menggeliat.”

“Untuk pergi dari pintu masuk ke kem kedua pada -1,000 meter (~ 3,200 kaki) mengambil peneroka gua berpengalaman yang mengenali gua dengan baik 7-8 jam; ia boleh mengambil sehingga 15 jam untuk sampai ke sana bagi seseorang yang tidak biasa dengan gua itu,” jelas Heitmeyer.

Dickey mengalami episod kesihatannya pada kedalaman lebih kurang 3,400 kaki, di bawah kem kedua dalam bahagian curam gua yang boleh mengambil masa “peneroka cekap dan sihat” beberapa jam lagi untuk mendaki.

Heitmeyer memberitahu Digital untuk pergi dari tempat Dickey ke permukaan boleh mengambil masa sehingga 20 jam. Sekiranya Dickey perlu dibawa keluar, perjalanan itu boleh mengambil lima kali ganda jumlah masa itu.

Dickey tidak dapat meninggalkan gua sejak Sabtu, menurut Persatuan Penyelamat Gua Eropah, dan usaha penyelamatan besar-besaran masih dijalankan.

Dickey pada mulanya ditemui dan dirawat oleh Perkhidmatan Penyelamat Gua Sukarela Hungary, yang memberikan transfusi darah kecemasan untuk menstabilkan keadaannya.

Persatuan itu berkata lebih daripada 150 pakar penyelamat gua Turki dan antarabangsa memimpin usaha untuk menyelamatkannya, termasuk pasukan penyelamat dari Itali, Hungary, Croatia, Bulgaria dan Poland.

Gua itu telah dibahagikan kepada beberapa bahagian, dengan setiap pasukan penyelamat negara bertanggungjawab untuk satu bahagian.

Dickey, yang merupakan setiausaha jawatankuasa perubatan persatuan itu, digambarkan di laman webnya sebagai “peneroka gua yang sangat terlatih dan penyelamat gua sendiri” yang telah menyertai banyak ekspedisi antarabangsa.

Heitmeyer juga menekankan kepakaran Dickey dalam mendaki, dengan menyatakan dia “telah meneroka gua selama lebih 20 tahun dan sangat berpengalaman.”

“Dia telah menjadi pengajar untuk Suruhanjaya Penyelamat Gua Kebangsaan selama 10 tahun, mengajar pelbagai kelas penyelamat gua,” kata pegawai maklumat awam itu.

Agensi bantuan bencana Turki AFAD dan pasukan penyelamat UMKE bekerjasama dengan peneroka gua Turki dan antarabangsa tentang rancangan untuk mengangkat Dickey keluar dari sistem gua jika dia tidak dapat keluar dengan sendirinya, kata persatuan penyelamat itu.

Marton Kovacs dari Perkhidmatan Penyelamat Gua Hungary berkata rancangan penyelamatan termasuk perlu melebarkan laluan sempit gua untuk memuatkan usungan yang boleh digunakan untuk mengangkatnya ke permukaan.

Kovacs berkata mengangkat Dickey mungkin akan mengambil beberapa hari, dan beberapa titik bivuak sedang disediakan sepanjang jalan agar petugas penyelamat dan Dickey boleh berehat.

Heitmeyer memberitahu “Today” bahawa dia tidak menjangkakan Dickey akan dapat keluar dari gua dalam tempoh empat hingga lapan hari lagi.

Setakat pagi Jumaat, dana pengumpulan untuk penyelamatannya telah mengumpul AS$50,000.