Ombak laut akibat pasang surut musim bunga melanda pantai Afrika Selatan; 2 maut, beberapa cedera

Ombak laut besar yang disebabkan oleh fenomena yang dikenali sebagai “air pasang musim bunga” melanda bahagian pantai Afrika Selatan pada hujung minggu lalu, menyebabkan dua orang maut dan mencederakan beberapa orang, kata pihak berkuasa Isnin.

Perkhidmatan cuaca berkata ombak setinggi 9.5 meter direkodkan, dengan beberapa merosakkan bangunan tepi laut dan menyapu kereta melalui tempat letak kereta.

Perkhidmatan Cuaca Afrika Selatan berkata 50% garis pantai negara ini dilanda oleh gelora laut. Dua orang terbunuh dan sekurang-kurangnya tujuh cedera, katanya.

Salah seorang daripada dua yang terbunuh ialah seorang wanita berusia 93 tahun yang cedera apabila air melanda tempat letak kereta di kawasan Wilderness di pantai selatan, walaupun Institut Penyelamat Laut Kebangsaan berkata kematiannya mungkin disebabkan oleh punca semula jadi selepas dia dibawa ke hospital.

Di pelbagai tempat di sepanjang pantai, laut bergelora pada hari Sabtu dan Ahad, memecah pagar, merentasi jalan dan masuk ke dalam bangunan. Di Gordon’s Bay berhampiran Cape Town, air mengangkat beberapa kereta dan tenggelamkan yang lain sepenuhnya. Beberapa pantai ditutup.

Kerosakan dilihat di banyak tempat dari pinggir bandar Cape Town di barat daya melalui kawasan percutian Garden Route dan sejauh pantai timur wilayah KwaZulu-Natal, kata pihak berkuasa.