NY Cardinal Dolan terangkan saat berlindung ketika serangan peluru berpandu Iran ke Israel

(SeaPRwire) –   Kardinal Timothy Dolan dari Amerika Syarikat berkongsi butiran mengenai masa dia perlu berlari mencari perlindungan Sabtu apabila Iran melancarkan serangan peluru berpandu ke atas Israel semasa dia melawat Bethlehem.

Uskup Agung New York sedang menghabiskan seminggu di Israel untuk menyambut ulang tahun ke-75 Persatuan Kebajikan Timur Katolik Dekat (CNEWA). Beliau merupakan pengerusi persatuan itu.

Kardinal Dolan memulakan lawatannya di Jerusalem pada Jumaat apabila Iran melepaskan serangan peluru berpandu ke atas Israel.

“Minggu ini di Bethlehem, semuanya kelihatan tenang dan ceria. Dan begitulah bagi kami. Kami berasa selamat dan selamat. Itu tidak benar pada tengah malam lalu apabila loceng amaran udara berbunyi, dan kami perlu turun mencari perlindungan di Pusat Notre Dame,” kata Dolan dalam video yang dikongsi di X. “Tetapi sekarang segalanya kelihatan baik, dan kami bersyukur untuk itu.”

Pada Ahad, Dolan memimpin misa di kapel Our Lady of Peace di Pusat Jerusalem Notre Dame berhampiran Bethlehem.

“Kita tidak boleh lupakan dari mana kita datang. Kita datang dari sini – ia merupakan tugas, tetapi ia merupakan kegembiraan. Terima kasih kerana harapan yang anda berikan kepada kami!” tulis Dolan dalam satu pos di X.

Dolan bertemu dengan Presiden Palestin Mahmoud Abbas dan ahli-ahli kerajaannya di Ramallah di Tebing Barat.

Dolan dijadual kekal di Israel dan wilayah-wilayah dikuasai Palestin sehingga Khamis, mengikut kenyataan media yang dihantar sebelum ini oleh Keuskupan Agung New York.

Beliau akan bertemu dengan pemimpin Kristian, Yahudi dan Muslim serta melawat kumpulan hak asasi manusia Israel dan Palestin.

Lawatan Dolan dirancang sebelum serangan kejutan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober, yang menyebabkan Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas, mengebom Jalur Gaza dengan serangan udara dan melancarkan serangan darat.

Dalam temubual dengan OSV News yang diterbitkan 4 April, pengarah komunikasi CNEWA, Michael La Civita berkata Kardinal Dolan tidak merancang melawat Gaza, tetapi merancang bertemu keluarga tebusan.

“Gereja sentiasa perlu mengekalkan tingkap-tingkap dialog terbuka,” kata La Civita, yang juga menemani kardinal. “Kardinal itu pergi ke sana sebagai pengerusi untuk menjadi alat itu, simbol itu menunjukkan cara lain… supaya kita boleh mempunyai keamanan yang adil.”

Pada Ahad, Pemerintah Pusat Amerika Syarikat (CENTCOM) mengumumkan pasukan tentera Amerika Syarikat memusnahkan 80 drone dan sekurang-kurangnya enam peluru berpandu balistik dari Iran dan Yemen semasa serangan ke atas Israel pada Sabtu.

Serangan itu datang beberapa minggu selepas Iran menyalahkan Israel atas serangan maut ke atas konsulatnya di Syria yang mengorbankan komander kanan Pasukan Quds Kor Pasukan Revolusi Islam.

Serangan itu menandakan kali pertama Iran telah serangan ke atas Israel walaupun lebih empat dekad permusuhan.

“Saya membuat rayuan ikhlas untuk menghentikan sebarang tindakan yang boleh menyalakan spiraling keganasan dengan risiko menyeret Timur Tengah ke dalam konflik yang lebih besar lagi,” kata Paus dalam kenyataan berikutan serangan itu.

Greg Wehner menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.