Notre Dame Cathedral: Satu garis masa peristiwa dalam projek pemulihan

(SeaPRwire) –   Pemulihan Katedral Notre Dame berikutan kebakaran tragis pada April 2019 merupakan kisah dedikasi dan pemulihan.

Monumen zaman pertengahan yang bersejarah, diabadikan dalam sejarah, filem dan kesusasteraan telah dibina semula secara beransur-ansur selama lima tahun terakhir, melalui cabaran termasuk penangguhan semasa wabak dan kehilangan pemimpin projek.

Ia dijadualkan siap menjelang akhir 2024.

Berikut ialah garis masa peristiwa dalam pemulihan.

April 2019 — Kebakaran merosakkan Notre Dame, meruntuhkan bumbungnya dan tiang tinggi serta memusnahkan dalamannya, melepaskan gelombang solidariti global. Usaha monumen untuk memulihkan keagungan katedral dilancarkan, dan Presiden Perancis Emmanuel Macron menjanjikan untuk menyiapkannya dalam tempoh lima tahun.

Jun 2020 — Wabak menangguhkan kerja di katedral, tetapi mengeluarkan rangka besi yang hangus yang telah menyelubungi tiang tinggi semasa kerja pemulihan sebelum ini menandakan langkah penting.

Ogos 2020 — Usaha bermula untuk memulihkan organ yang pernah menggegarkan di katedral — alat muzik terbesar Perancis. Organ 8,000-paip itu terselamat dari kebakaran, tetapi dilapisi debu timah beracun. Membangunkan semula, membersihkan dan menyusun semula ia dijangka siap tahun ini.

Mac 2021 — Salah satu daripada dianggarkan 1,000 pokok oak bersejarah Perancis yang ditetapkan untuk membina semula tiang tinggi dipilih dari hutan Bercé di kawasan Loire, Perancis.

September 2021 — Kerja untuk menyekat struktur akhirnya siap, setelah tukang kayu, pakar rangka, pendaki dan lain-lain membantu membina struktur sementara dan ‘payung’ khas untuk melindungi menara, kubah dan dinding bangunan tanpa bumbung.

Musim bunga 2022 — Bengkel tukang kaca dan kunci mester dari seluruh Perancis memulakan proses yang memakan masa untuk membersihkan dan memulihkan tingkap kaca berwarna terkenal katedral. Bantuan juga datang dari luar negara: Katedral Cologne, Jerman memulihkan empat tingkap.

Julai 2023 — Rangka kayu besar diangkat ke Notre Dame, menarik warga Paris untuk menyaksikan apa yang digambarkan sebagai momen ajaib, berkaitan dengan persiapan untuk .

Ogos 2023 — Perancis berkabung atas kematian tiba-tiba Jeneral Jean-Louis Georgelin, jeneral tentera Perancis yang dilantik untuk menyelia pemulihan. Presiden Macron memuji beliau sebagai “tentera terhebat” yang didedikasikan untuk memulihkan Notre Dame “batu demi batu”.

Disember 2023 — Seekor ayam emas, diimaginasikan semula sebagai burung phoenix, dikembalikan ke atas tiang tinggi katedral, melambangkan kelahiran semula Notre Dame. , termasuk kepingan apa yang dikatakan Mahkota Duri Yesus Kristus, ditempatkan dalam kapsul masa di dalam burung emas itu.

Februari 2024 — Tangga dikeluarkan untuk menunjukkan tiang tinggi baru katedral, dihiasi dengan ayam emas dan salib. Ia menawarkan pandangan ke masa depan ketika Notre Dame hampir dibuka semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.